Corvinus Kioszk

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.
 

2018. 5. SZÁM - JÚNIUS

 

Populizmus jobbról és balról – merre tart a világ? Dani Rodrik kapta a Rajk László Szakkollégium idei John von Neumann-díját

A Harvard Egyetem professzora, Dani Rodrik a Budapesti Corvinus Egyetem Rajk László Szakkollégiumának meghívására tartott előadást 2018. május 16-án, a neki a szakkollégium hallgatói által megítélt John von Neumann-díj átvétele alkalmából. Tovább olvasok >>>

 

Homo Corvinus születése
– avagy reflexiók és felismerések a Living Knowledge 2018. Konferencián

Benne volt a levegőben, hogy ha egyetemünkre érkezik a „tudományboltos közösség” (a Science Shop community) éves konferenciája, megmozdul bennünk, Corvinusos oktatókban és kutatókban valami. Tudtuk, hogy ennek a kutatói közösségnek, és az általuk képviselt szellemi áramlatnak lényege az inspiráció és a reflexió, a kettő elegye pedig mindig izgalmas. A többségében a Vállalatgazdaságtan Intézet Döntéselmélet Tanszékének kollégái alkotta helyi szervezőcsapat többéves kutatómunkájának egyik kulcsmomentumává érett az esemény.
Tovább olvasok >>>

 

A tudományokat át kell élni?

A tudománykommunikáció új felfogásáról beszélt Aczél Petra, az Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetnek igazgatója azon a Tudománykommunikáció konferencián, ami Egyetemünkön zajlott május 11-én. A Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet Tud.Com tudománykommunikációs kutatócsoportja által szervezett első ilyen összejövetelen számos előadás és poszterbemutató kapott helyet. A Kioszk a három bevezető előadót kérte témájuk rövid összefoglalására.
Tovább olvasok...

 

Mit tettél, Zuckerberg?
– Kerekasztal az adatvédelemről

A General Data Protection Regulation (GDPR), azaz az általános adatvédelmi rendelet kétéves türelmi idő után május 25-én lépett életbe az Európai Unió tagállamaiban. A rendelet egységes kánonba rendezi az eddig széttagolt adatvédelmi szabályozásokat, és nagyobb beleszólást, ezzel együtt nagyobb felelősséget ruház a felhasználókra. A Szociológia és Társadalompolitika Intézet május elején kerekasztal-beszélgetést rendezett az adatvédelemről és a Big Data veszélyeiről a Cambridge Analytica botrány fényében.
Tovább olvasok...

 

Milyen egy valóban progresszív üzleti modell?
– interjú Eleanor O’Higgins professzor asszonnyal

A közelmúltban megjelent Progressive Business Models: Creating Sustainable and Pro-Social Enterprise című könyv nem kisebb küldetést vállalt, mint hogy megfogalmazza, és több példaértékű nagyvállalat esetén keresztül bemutassa, milyen a valóban haladó, vagyis fenntartható, jövőkompatibilis és társadalombarát üzleti modell. A könyvet Eleanor O’Higgins, a University College of Dublin és a London School of Economics tanára, illetve Zsolnai László, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora szerkesztették. A könyv összeállításáról, tartalmáról és céljairól O’Higgins professzor asszonnyal beszélgettünk.
Tovább olvasok...

 

Fiatal kutatók a Corvinuson – körkép a tavalyi ÚNKP kutatásokról

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) évente több száz fiatal kutatót támogat ötleteik és terveik megvalósításában. A pályázat tavalyi nyertesei június 11-12. között számolnak be egyéves kutatásuk eredményeiről egyetemünk zárókonferenciáján. Jelen válogatásunkban alap-, illetve mesterszakos, doktori és posztdoktori kutatókat kérdeztünk lezáruló munkájukról. Tovább olvasok...

 

gig economy

Gig Economy – A kikötői munkáktól az Uberig?

Mi lenne, ha holnaptól egy algoritmus lenne a főnököm? Egy reputációs rendszer, mely megsokszorozza a tudatalatti előítéleteket. Kiszámíthatatlan, mogorva menedzser, aki nem ismer pardont, és bármelyik pillanatban megszabadulhat tőlem. Jeremias Prassl, az Oxfordi Egyetem docense a Corvinus Egyetemen tartott mesterkurzusán ezzel a példával szemléltette a digitális piactereken szerveződő, alkalmi munkavégzésen alapuló gazdaság (gig economy) egyik veszélyét.
Tovább olvasok...

 

Betétbiztosítás és erkölcsi kockázat

Kallóné Csaba Katalin 2018 márciusában védte meg „Betétbiztosítási és erkölcsi kockázat Magyarországon” című PhD értekezés-tervezetét a Corvinus Gazdálkodástani Doktori Iskolájában. A betétbiztosítás és az erkölcsi kockázat összefüggéseire fókuszáló eddigi empirikus kutatások a különböző országok betétbiztosítási rendszereinek jellemzői és a bankrendszer kockázati mutatóinak összefüggései alapján vizsgálják a témát. Kallóné Csaba Katalin új megközelítésben, a magyar betétesek összetételének elemzésével mutatta be az erkölcsi kockázatra utaló jeleket.
Tovább olvasok...

 

Lesznek-e EU-s pénzek 2020 után?

Az Európai Unió következő költségvetési ciklusának (2021-27) tervezési időszakában sokan tartottak attól, hogy 2020 után kevesebb EU-s forrás áll majd rendelkezésre a magyarországi beruházásokra. Az EU kohéziós politikája jelentős változások elébe néz, a hangsúlyok el fognak tolódni, az Unió azonban továbbra is azon van, hogy kevesebb pénzből ugyan, de felzárkóztassa elmaradott régióit.
Tovább olvasok...

 

Az emberi/humán kommunikáció indiai elmélete

A Társadalomtudományi Kar vendégprofesszora volt Prof. Biplab Loho Choudhury, a neves indiai kommunikáció- és médiakutató a Visva-Bharati Egyetemről, a nyugat-bengáli Santiniketanból 2018. április 9-14 között. A professzor több angol nyelvű előadást tartott a Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet, valamint a Szociológia és Társadalompolitika Intézet magyar és külföldi hallgatóinak a kommunikációelmélet, a médiatörténet és a szociális problémák médiareprezentációjának témaköreiben.
Tovább olvasok...

 

Új könyvek az Ünnepi Könyvhétre
a Szociológia és Társadalompolitika Intézettől!

Nagy Beáta–Géring Zsuzsanna–Király Gábor (szerk): Dilemmák és stratégiák a család és a munka összehangolásában
Megnézem...

Letenyei László – Tamáska Máté (szerk.): Szociográfia – Kárpát-medencei körkép. Tanulmánykötet
Megnézem...

 

EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN:
"... különös segítséget nyújtson tudományos káderré nevelésük érdekében.”
– A TDK kezdetei a Közgazdaságtudományi Egyetemen 1954-1963

Kevés olyan mozgalmat vagy intézményt tudnánk felsorolni, ami az 1950-es években alakult, és napjainkban is létezik, sőt töretlen népszerűségnek örvend. Pedig a tudományos diákköri mozgalommal (TDK) éppen ez a helyzet. Tovább olvasok...

 

Önző közgazdászoktól a Trónok Harca turizmusáig
– A 2018-as TDK győztes kutatásaiból

A Tudományos Diákköri Konferencia mindig is egy igazán izgalmas svédasztalt mutatott be a fiatal kutatók alkotásaiból, ahol az ember minden évben szabadon válogathat a terítékre kerülő témák közül, és gyakran olyan kutatási területekbe is szívesen belekóstol, amire például egy összetettebb szakkönyv esetén nem vállalkozna. Változatos témák, új trendek és tehetséges fiatal kutatók – ezt nyújtotta nekünk az idei TDK a Corvinuson, a győztes kutatásokból mutatunk be most néhányat: ha tetszik, kóstolóként!
Tovább olvasok...

 

Sikeresen zárult a 2018. évi Tudományos Diákköri Konferencia

Egyetemünk 2018. évi Tudományos Diákköri Konferenciáján 36 tematikus szekcióban több mint négyszáz dolgozattervet regisztráltak, s márciusban 290 dolgozatot adtak le hallgatóink. A Gazdálkodástudományi Kar 19 szekciójában 155, a Közgazdaságtudományi Kar 7 szekciójában 55, a Társadalomtudományi és Nemzetközi Kar 10 szekciójában 80 dolgozat indult a versenyen, melyekből összesen 125 munkát díjazott a szakmai zsűri. Az elismerő okleveleket a május 17-i záróünnepségen vehették át a szerzők Dr. Szántó Zoltán oktatási rektorhelyettes úrtól és a karok tudományos diákköri vezetőitől. A zsűri javaslatai alapján a legjobb dolgozatok szerzői a 2019-es Országos Tudományos Diákköri Konferencián is képviselhetik majd a Budapesti Corvinus Egyetemet. Többen meghívást kapnak, hogy eredményeiket publikálják az Egyetem Közgáz Diáktudós könyvsorozatában, és más szakmai fórumokon. Az eredmények hamarosan elérhetők lesznek az egyetem TDK honlapján. A díjazottaknak, az OTDK-ra jelölteknek és minden TDK-írónak gratulálunk, egyben köszönjük a konzulensek, szekciótitkárok, opponensek és zsűritagok munkáját!

 


A Kioszk már a Facebookon is megtalálható!