Corvinus Kioszk 1. szám - 2018. január

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.
 

JANUÁR

 

A Budapesti Corvinus Egyetem, illetve annak Közgazdaságtudományi Kara több eseménnyel is tiszteleg a januárban 90 éves Kornai János professzor munkássága előtt. A január 18-ai konferencián nemzetközi hírű tudósokat látott vendégül az Egyetem, akik jelenlétükkel és előadásukkal a Corvinus Egyetem presztízsét is emelték. Olivier Blanchard (MIT), Gerard Roland (Berkeley), Grzegorz W. Kołodko (TIGER) és Bruno Dallago (Trento) neve nemcsak a közgazdaságtudomány szakértői számára ismert. A január 18-ai műhelybeszélgetés tudományos jelentőségét nyomatékosította, hogy Lánczi András rektor köszöntőjét követően a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László beszéde hangzott el. A Kioszk olvasóinak nemcsak konferencia-összefoglalót, hanem exkluzív interjúkat is átnyújtunk összeállításunkban.

Dallago

Optimizmussal tekinteni az eurózónára! – Interjú Bruno Dallagoval

Bruno Dallago közgazdász, a Trentói Egyetem professzora, a Berkeley, a University of North Carolina és a Kyoto University vendégoktatója, illetve az MTA Külső Tanácsadó Testületének tagja. Legutóbb a Kornai90 konferencia alkalmából járt Budapesten, de egyébként is gyakran megfordul itt, kitűnően tud magyarul. Az eurózóna jövőjéről, Kornai professzorhoz fűződő kapcsolatáról és a finom ételekről beszélgettünk.
Tovább olvasok >>>

Nem Trump Amerikája, hanem Hszi Csin-ping Kínája és Macron Franciaországa lehet számunkra követendő – miért is?

Grzegorz Kołodkoval, a lengyel Kozminski Egyetem professzorával, a kezdeményezésére alapított TIGER (Transformation, Integration and Globalization Economic Research) igazgatójával Kozma Miklós beszélgetett a Kornai 90-en rendezett Corvinus workshop alkalmával.
Tovább olvasok >>>

“Rethinking Stabilization Policy: Evolution or Revolution”
– Mihályi Péter összefoglalója Olivier J. Blanchard előadásáról

A konferencia legismertebb külföldi vendége, Olivier J. Blanchard „Rethinking Stabilization Policy: Evolution or Revolution” címmel tartott egy közel egyórás előadást. Az MIT és a Harvard egyetemek egykori tanárának nevét a magyar közgazdász-társadalom leginkább azért ismeri, mert ő volt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza 2008 őszén, akkor, amikor a magyar gazdaságot csak az IMF gyors és nagyvonalú döntése tudta megmenteni az összeomlástól. A magyar tőzsde október 8-án zuhanórepülésbe kezdett, 9-én befagyott az állampapír-piac, az euró árfolyama két nap alatt 252 Ft-ról 272-re szökött fel. Akkor – szerencsénkre – Magyarországnak sok barátja, támogatója volt Washingtonban, Berlinben, Párizsban és Londonban, így a válság kirobbanását követően öt napon belül megszületett a döntés: az IMF, az EU és a Világbank 25 milliárd dollárnyi gyorshitellel meg fogja menteni Magyarországot. Így is történt.
Tovább olvasok...

Kornai János 90. születésnapja alkalmából szervezett kiállítás megnyitóján Kovács Erzsébet, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar dékánja mondott köszöntőt.
Elolvasom >>>

Gulácsi László professzor az Egyetem új tudományos rektorhelyettese

Gulácsi László professzor a Budapesti Corvinus Egyetem Egészségügyi Közgazdaságtan Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, 2018. január elsejétől az Egyetem tudományos rektorhelyettese.
Tovább olvasok...

"A csapatmunka nem csak azt jelenti, hogy felosztjuk egymás között a munkát"
– Egyedülálló jótékonysági futballkupa a Corvinus Projektmenedzsment kurzusán

Interjú Pelle Veronikával, a Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet tanársegédjével és a Right to Dream kezdeményezést szervező diákokkal, Fülöp Grétával, Masa Kaddourával és Szászfalvi-Farkas Lenkével, akik az angol nyelvű projektmenedzsment tárgy keretei között szerveztek hátrányos szociális helyzetű gyerekeknek focikupát a legnagyobb sportszervezetek mozgósításával. A projektet a beszélgetésben képviselő hallgatókon kívül részt vett még a munkában Kovács Patrik, Daniel Lockhart és Zhu Tong. A projektről összefoglaló kisfilmet is készítettek.
Tovább olvasok...

Industry 4.0 – Egy paradigmaváltás hajnalán

A negyedik ipari forradalomban a fizikai gépek és tárgyak egy „nagy egészbe”, egy intelligens, a fizikai, biológiai és digitális világot összekapcsoló információs rendszerbe ágyazódnak, ezzel rengeteg új kihívást teremtve a társadalom egészének: fejlődés és átalakulás sosem maradhat társadalmi változás nélkül, egyes szakmák az ipar 4.0 miatt értéktelenné válnak, azonban mások felértékelődnek, esetleg új ágazatok jelennek meg. A Gazdasági Kar Kutatási Hetének január 18-ai konferenciáján beszélgettek egy workshop keretein belül a téma kutatói.
Tovább olvasok...

Szubjektív körkép a Kutatási Hétről

A G-Kar Kutatási Hét programsorozata idén januárban is nagyon változatos témákkal várta az érdeklődőket. Kutatási projektek beszámolói, kutatói rapid randi, hasznos szoftverek és pályázati lehetőségek bemutatkozói, sok-sok közös gondolkodás, meg persze számos remek alkalom egymás megismerésére egy házikós leves vagy pite fölött. Bárhogy is sajnáljuk, nem lehetünk egyszerre két helyen: néha választanunk kell több érdekes program közül, máskor egyéb feladatok szólítanak el bennünket. A következő szubjektív körkép ezért csak ízelítő a hét eseményeiből.
Tovább olvasok...

Keresztény és buddhista vállalkozók értékorientációja

Kovács Gábor november közepén védte meg Keresztény és buddhista vállalkozók értékorientációja című PhD-értekezését, melyet a Corvinus Egyetem Gazdaságetikai Központjában, Zsolnai László témavezetése mellett készített. Tovább olvasok...

EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN:
Rákosi az Akadémián

Belelapozva az 1910/11. tanévi névsorba, a beiratkozottak között a 34. szám alatt találunk egy hallgatót, aki 1892-ben a Bács-Bodrog megyei Adán született, a szegedi főreál iskolában érettségizett. Neve: Rákosi Mátyás. Tovább olvasok...

Megjelent a Köz-Gazdaság 2018/1-ös száma

A tartalomból: Kovács Erzsébet, a Közgazdaságtudományi Kar dékánja köszönti Kornai Jánost. Külföldi professzorok méltatásai: Oliver Hart, Eric Maskin, Benjamin Friedman, Xu Chenggang, Bernard Chavance. A Kornai-hatás. Bihari Péter, Bokros Lajos, Király Júlia és Vértes András Kornai János munkásságának, gondolkodásának hatásáról. Mihályi Péter: Lehet-e befolyásolni a gazdaságpolitikát a „gondolat erejével”? Simonovits András: Mit tanultam Kornai Jánostól? Győrffy Dóra és Rosta Miklós: Kornai János jelentősége a közgazdaságtudományi oktatásban. Chikán Attila és Czakó Erzsébet: Az üzleti vállalkozás társadalmi tevékenység – avagy Kornai János munkássága és a Vállalatgazdaságtan. Sárvári Balázs: „Jó kezekben”. Chikán Attila: A hiány szerepe az átmenet szellemi előkészítésében. Dénes Ferenc - Endrész Marianna - Kaderják Péter - Valentinyi Ákos - Vályogos Győző: „A hiány” visszhangja Keleten és Nyugaton.

 

EZEK LESZNEK

 

Innováció, integráció és mobilitás
Az európai fenntartható foglalkoztatás kilátásai

Konferenciánk neves kutatók és szakemberek segítségével tárja fel a munka világának átalakulását, különös figyelemmel a technológiai változásokra (digitalizáció és automatizáció), az európai integrációra és a munkaerő-mobilitásra. A konferencia célja, hogy a társadalmi innovációról és munkapiaci jólétről szóló kutatást összekapcsolja az európai kutatási programokkal és eredményekkel, illetve alkalmat adjon a témával kapcsolatos hazai kutatások bemutatására (különösképpen PhD-hallgatók számára). A program továbbá lehetőséget kínál a nemzetközi partnerekkel és kutatóközpontokkal való együttműködés elmélyítésére. A konferencia kiegészül Jeremias Prassl (Oxford University) mesterkurzusával.
Időpont: 2018. március 28-29.
Helyszín: a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári kampusza
A program nyelve angol!
Regisztráció január 31-ig az efop362_work2018@uni-corvinus.hu email címen
(A regisztrációhoz szükséges elküldeni az Ön nevét, hovatartozását és absztraktot).
Részletes program.

 

Institutional Origins of Bolshevism: Russia and China
– Chenggang Xu előadása a Corvinuson

Chenggang Xu a Cheung Kong Graduate School of Business közgazdász professzora. 2016-ban Yingyi Qiannal együtt elnyerte a Kínai Közgazdasági Díjat a kínai állam és vállalatok ösztönzési mechanizmusainak vizsgálatáért. Professzor Xu a Harvardon doktorált, Kornai János tanítványaként. Többek között oktatott az LSE-n, a Harvardon és a Tshinghua Egyetemen. Publikációi számos vezető folyóiratban megjelentek, így például a a Journal of Economic Literature-ben, a Journal of Political Economyban, a American Economic Reviewban, a Journal of Comparative Economics-ban, a World Developmentben.
Időpont: 2018. február 20. 15:00
Helyszín: BCE Könyvárában, a „C”, új épületben, az Akvárium teremben.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.kornai90.hu honlapon lehet.

 

Kína politikai és gazdasági átalakulása a XXI. században

Kerekasztal-beszélgetés résztvevői Kornai János öt kínai PhD-hallgatójával: Chong-en Bai, Tsinghua University; David Daokui Li, Tsinghua University; Yingyi Qian, Tsinghua University; Yijiang Wang, Cheung Kong Graduate School of Business; Chenggang Xu, Cheung Kong Graduate School of Business Moderátor: Székely-Doby András, Budapesti Corvinus Egyetem
Időpont: 2018. február 22. 17:30
Helyszín: BCE „E” főépületben, a III. előadóteremben.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.kornai90.hu honlapon lehet.
 

 


A Kioszk már a Facebookon is megtalálható!