Corvinus Kioszk 1. szám

Bemutatkozik a Corvinus Kioszk, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele.
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz.

Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.

EZEK VOLTAK

„A politikusok számára olyan könnyű az Európai Uniót használni bűnbakként” - Mary Kaldorral interjúztunk

Világhírű közgazdász-dinasztia tagjai látogattak Magyarországra. Az Economic Growth and Social Equity (Gazdasági növekedés és szociális méltányosság) címmel rendezett angol nyelvű nemzetközi konferencia a harminc éve elhunyt magyar származású közgazdásznak, Káldor Miklósnak állít emléket. Lányával, Mary Kaldorral Szalai Réka beszélgetett.

Milyen érzés egy ilyen híres közgazdász-dinasztiához tartozni?
Örömmel tölt el, mivel mindig is nagyon büszke voltam az édesapámra; ráébredtem, kiváltságos helyzetűnek érezhetem magam. Négyen vagyunk lánytestvérek, a konferencián mind részt vettünk, továbbá gyerekeink – köztük a fiam is –, és az unokák közül is eljöttek néhányan. Intellektuális légkörben nőttünk fel, és mi is így próbáltuk felnevelni gyermekeinket. Több kiváló közgazdász is van a családban, de ami igazán közös bennünk, az az, hogy nagy az elköteleződésünk a közszolgálat felé, valamilyen módon mindannyiunk szeretné jobbá tenni a világot, így folytatva szüleink tradícióját.

Mi volt életének legmeghatározóbb tapasztalata?

Kicsit furcsán hangozhat, de az 1956-os magyar forradalmat mondanám. Személyesen nem lehettem részese, de volt egy magyarországi nagybácsim, aki többször is meglátogatott minket Angliában. Egyszer feltette azt a kérdést, hogy a Nyugat miért nem jött Magyarországra és miért nem mentett meg minket az oroszoktól? Mire édesanyám azt felelte, hogy azért, mert az háborút jelenthetett volna, és mind meghalhattunk volna egy nukleáris háborúban. Számomra ez egy nagyon fontos pillanat volt, mivel azt gondoltam, valójában a nukleáris fegyverek akadályozzák a demokráciát.

Tovább olvasok >>>

 


Hát én immár kit válasszak? - A Nobel-emlékdíjas Alvin E. Roth-ot kérdeztük

Alvin E. Roth Nobel-díjas közgazdász kapja a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Rajk László Szakkollégiumának Neumann János-díját. Az amerikai professzor az alkalomból kedden díszelőadást tartott a Magyar Tudományos Akadémián szeptember 6-án. A Corvinus Kioszk nevében Sipos Júlia kérdezte.

Mit jelent önnek a Neumann-díj, amit diákoktól kapott, hogyan érintette a tény, hogy az előadásán zsúfolásig megtelet a felolvasó terem, a diákok és érdeklődők még a fal mellett is álltak…
- Nagyon jó dolog diákoktól díjat kapni. Mint professzor sok időt töltünk díjak adásával a diákok részére, ezért is kedves, amikor mi kapunk tőlük. És mi a diákokkal vagyunk kapcsolatban ezért is voltam nagyon boldog, hogy megkaphattam ezt a díjat.

Megkapta a Nobel-díjat, megkapta a Neumann-díjat, de van-e jelenleg valamilyen tudományos ötlete, vagy marad a párosítási elméletnél?
A párosítás nagy téma, több terület rejlik benne, a munkaerő piacon használt algoritmusaink nagyon eltérnek attól, amelyeket a vese donorok kiválasztásánál használunk. Jelenleg mindkét problémán dolgozom, új algoritmusokra és új szervezési módszerekre van szükségünk, így még most is dolgozom a vese-csere problémán, a cél, hogy egyszerűbben elérhető legyen a vese azok számára, akiknek szükségük van rá.

Az elmúlt napokban sok fiatallal találkozott, budapesti látogatása után lesz-e újabb magyar tanítványa…?
Valószínűleg igen. Budapesten már most is számos magyar párosítás teoretikusunk van közgazdasági, komputer tudomány és matematikai témákban… hiszem, hogy még hallunk a jövőben róluk, sokat fogunk még tanulni a magyar kollégáktól, az újaktól és a régiektől egyaránt.

Tovább olvasok >>>

 


Közgazdasági Nobel-emlékdíj 2016

2016-ban Oliver Hart és Bengt Holmström kapták a közgazdasági Nobel-emlékdíjat a szerződéselméletek területén végzett tudományos munkájukért - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akedémia hétfő délelőtt Stockholmban.

"A társadalomban számos szerződéses kapcsolat jön létre, ebbe beletartozik a cégtulajdonosok és a menedzsment kapcsolata, vagy akár egy biztosító és egy autótulajdonos kapcsolata is. Ezek a kapcsolatok jellemzően érdekkonfliktusokkal járnak, ezért elengedhetetlen megfelelően kialakítani a szerződéseket annak érdekében, hogy kölcsönösen előnyös döntések születhessenek mindkét oldalon. Az idei díjazottak sokat tettek a szerződéselméletek továbbfejlesztéséért. Számos különböző területet elemeztek a szerződéstervezésben, mint például a menedzsment teljesítmény alapú juttatásait, biztosításoknál az önrészt és a "co-pay"-t, illetve az állami szektor feladatainak privatizációját... Kezdeti hozzájárulásukkal Hart és Holmström a szerződéselméleteket az alapkutatás egyik termékeny területévé tették. Az elmúlt évtizedekben pedig az elméletek több gyakorlati alkalmazhatóságát is bemutatták. Az optimális szerződéses megegyezésekről szóló elemzésük szellemi alapot hozott létre a különböző irányelvek és intézmények megtervezéséhez, a csődtörvénytől kezdve a politikai alkotmányokig." - írja a Portfólió.

 


Olimpia, tőzsde és boltzár - Kutatók Éjszakája

A Budapesti Corvinus Egyetem ismét csatlakozott a  szeptember utolsó pénteki  napján zajló Kutatók éjszakája programsorozathoz.
Kerekasztal beszélgetés zajlott  By By Rio, helló Tokió! Létezik-e fenntartható Olimpia? címmel.Az este folyamán kipróbálható  volt a Közép-Európában is egyedülálló Pénzügyi Laboratórium (FinLab). Itt pénzügyi szakértők segítséggel a laikusok is sztárbrókerré válhattak néhány percre – vagy akár csődbe is vihettek virtuális vállalatokat.
A vasárnapi zárvatartásról a fogyasztókat kérdezte a marketingkutató. Neulinger Ágnessel, a Corvinus egyetem tanárával megbeszélhettüka friss kutatás eredményeit.

A fő programokon kívül délután a modern építészet példájaként körbevezetést tartottak a Corvinus új (C) épületében. Ugyanebben az épületben megtekinthető volt  a Magyar Nemzeti Bank által szervezett 70 éves a forint kiállítás is, ahol a magyar fizetőeszköz evolúciója követhető napjainkig.

A Főépületben pedig este is látható volt a Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás:

Eredeti Széchenyi-könyvek és bibliofil ritkaságok a Közgázon

Kiállítás nyílt Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából Bánfi Tamás könyvgyűjteményéből a Budapesti Corvinus Egyetemen a Magyar Nemzeti Bank és támogatásával. A gyűjteményben látható számos könyvritkasággal a „legnagyobb magyar” példamutató szellemi munkássága előtt tisztelgünk.
A kiállítás 2016. szeptember 21. és december 22. között minden hétköznap 9:00 és 15:00 között látogatható a Közgáz Campus Főépületének 283. irodájában.
A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Lánczi András, egyetemünk rektora köszöntőjében rámutatott, Széchenyi életútja során folyamatosan azt kereste, hogy, s hol lehet javítani az aktuális viszonyokon. Megjegyezte, Széchenyi mai szemmel jó business-alkat, menedzser-típus volt, így minden további nélkül lehetne ma például a Gazdálkodástudományi Kar oktatója egyetemünkön. Munkája során ugyanolyan problémákkal szembesült, mint akármelyik szervezet, aki előre akar jutni, így többek között a kishitűséggel, az önismeret hiányával, viszont tisztában volt azzal, hogy mit akar, s azzal is, hogy mindezt hogyan tudja keresztülvinni, s ez az, ami kitűnik az életútjából.
 

Megmondják a kicsik, hogyan innováljanak a nagyok?

Az érett vállalatok számára eljött az idő, hogy a startupoktól megtanulják, hogyan működnek a piacátrendező innovációk, és milyen innováció menedzsment módszereket alkalmazzanak az exponenciális technológiák üzleti lehetőséggé történő átváltoztatásához. Ebben a témában védte meg Kristóf Péter summa cum laude doktori értekezését.

A technológia exponenciális fejlődésének következtében egyre több eszköz ára közelít a nullához. A 2007-es iPhone nagyobb számítási teljesítményt tudott leadni, mint amit az a számítógép, amit a NASA a Holdra szálláshoz az 1960-as évek során alkalmazott. Ma bárki, aki egy okostelefont a kezében tart, nagyságrendekkel több információhoz fér hozzá ingyen, mint amihez Bill Clintonnak volt úgy hozzáférése, hogy azért több ezer ember dolgozott (köztük a titkosszolgálatok és a hadsereg). Ha a technológia exponenciális fejlődéséhez hozzátesszük azt a trendet, ami alapján a világ vállalkozóinak száma a 2013-ban mért 400 millió főről 2020-ra 1 milliárd főre növekszik, valamint azt, hogy a világ 500 legnagyobb vállalatának fele a következő 10 évben eltűnik, és helyüket többnyire olyan szereplők veszik át, amelyek ma még nem is léteznek, akkor ezen vállalatoknak és vezetőinek meg kell tanulniuk a lineáris trendek helyett exponenciális lehetőségekben gondolkodni, és ezáltal a piacátrendező innovációkat úgy kezelni, mint ahogyan azt a startupok teszik. Ezek a gyorsan mozgó és még gyorsabban növekvő vállalatok képesek arra, hogy az exponenciális technológiákban rejlő lehetőségeket fénysebességgel aknázzák ki, rövid idő alatt tegyenek szert globális jelenlétre, és tüntessenek el korábban stabilnak vélt piacokat, azok szintén stabilnak vélt szereplőivel együtt. Az érett vállalatok számára eljött az idő, hogy a startupoktól megtanulják, hogyan működnek a piacátrendező innovációk, és milyen innováció menedzsment módszereket alkalmazzanak az exponenciális technológiák üzleti lehetőséggé történő átváltoztatásához.

Kristóf Péter doktori disszertációjának teljes szövege elérhető a Corvinus Egyetem PhD gyűjteményében.

 

A Corvinuson vitáztatott a BBC a migrációról

A World Questions c. sorozatával a világot leginkább érintő kérdéseket igyekszik vita formájában feldolgozni, így került terítékre a a migráció és a kvótanépszavazás témája. Mind a szervezők, mind az Corvinus egyetem úgy gondolta, hogy egy ilyen fontos témának egy olyan kiemelten fontos helyszín kell, mint Budapest. A műsor különlegessége, hogy a téma irányítását teljesen a helyszínen jelenlévők kérdései alakítják.

A vita teljes hangfelvétele elérhető az alábbi linken.

Nívódíjat nyert Dr. Malota Erzsébet Nemzetközi Marketing című kötete

A Magyar Tudományos Akadémia Publikációs Nívódíját szakkönyv kategóriában  Malota Erzsébet szerzőtársaival írt könyve kapta: Rekettye Gábor-Tóth Tamás-Malota Erzsébet: Nemzetközi Marketing, 2015, Akadémiai Kiadó.

Igazi különlegességnek számít az Akadémiai Kiadó gondozásában 2015-ben megjelent Nemzetközi Marketing könyv, mely a nemzetközi marketing tudományos igényű bemutatását szolgálja, nagyszerűen szerkesztett, hiánypótló mű. A könyvben közreadott ismeretanyag nagymértékben hozzájárulhat a nyitott, exportorientált magyar gazdaság válság utáni felemelkedéséhez, fejlesztéséhez. A szerkesztő Dr. Malota Erzsébet egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem, Marketing és Média Intézet oktatója

Munka és magánélet: egyensúlyban vagyunk?

A munka-magánélet egyensúlyával foglalkozó kutatások a társadalomtudomány különböző területein egyaránt fontosak, és ezt a hagyományt követi a Work-life Balance/Imbalance: Individual, Organizational and Social Experiences című összeállítás is, ahol szociológusok, menedzsmenttudománnyal foglalkozók, közgazdászok és etnográfusok is szerepelnek a szerzők között.

Az Intersections - East European Journal of Society and Politics c. angol nyelvű folyóirat 2. évfolyamának 3. számát a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói, Nagy Beáta, Király Gábor és Géring Zsuzsanna szerkesztettek A különszám hat tanulmányt, négy könyvrecenziót, és a szerkesztők által írt bevezető tanulmányt tartalmazza. A folyóirat az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézet kezdeményezésére és támogatásával jelenik meg azzal a céllal, hogy a közép-kelet-európai társadalomtudományi kutatásokat jobban megjelenítse az angol nyelvű szakmai diskurzusokban.
A kutatás mind tematikusan, mind módszertanilag és földrajzilag széles területet fed le: az egyéni percepcióktól a szervezeti kutatásokon keresztül a nemzetközi összehasonlító attitűdvizsgálatokig sokféle kutatási megközelítést fognak át a publikációk.
A közép-európai eredmények minél szélesebb bemutatása nemcsak az egyes tanulmányokkal kapcsolatos igény volt, hanem a könyvrecenziók is ezt az elképzelést valósították meg. A bemutatott négy könyv mindegyike igen releváns kérdéseket vizsgált meg, közülük három kimondottan európai összehasonlításra törekedett, és tartalmazta magyar szerzők munkáit is.
A fentiekben bemutatott különszám szorosan kapcsolódik a BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézethez, mivel az itt folyó "Dilemmák és stratégiák a munka és család összehangolásában" elnevezésű OTKA-kutatás (2013-2017, kutatásvezető: Nagy Beáta) tapasztalatai fogalmazták meg a szerzőkben az összeállítás fontosságát. A tanulmányok szerzői között találhatók corvinusos PhD-hallgatók és doktorjelöltek is, továbbá a négy recenzió mindegyikét az intézet (BA-, MA- és PhD-)hallgatói készítették, akik ezáltal angol nyelvű publikációs lehetőséghez jutottak.

A különszám teljes szövege elérhető a folyóirat honlapján.

Egy brit lord elemezte a Brexit gazdasági következményeit a Corvinuson

Folytatódott az MNB Tanszék szervezésében megvalósuló előadássorozat, ahol ezúttal Lord Meghnad Desai indiai születésű brit közgazdász gondolatait hallgathatták meg az érdeklődők szeptember 29-én. Angol nyelvű előadásának címe „The economic impact of Brexit” volt. Lord Desai korábban a University of California, valamint a London School of Economics kötelékében tanított, jelenleg pedig az Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) tanácsadó testületének elnöke. Az eseménynek a C épület V. terme adott helyet, a zsúfolásig megtelt előadóban pedig – a múltkori alkalomhoz hasonlóan – Sebestyén Géza, az MNB Tanszék vezetője mutatta be a professzort a közönségnek.
 
Tovább olvasok >>>

Közgazdász Vándorgyűlés Iparfejlesztés szekció – élménybeszámoló

A Vándorgyűlés! Régi emlékként eleven – anno mint egy értelmiségi tábor, ahol összejönnek az ország közgazdászai, és kötetlenül, informálisan megvitatják, mit gondolnak közös dolgaink állásáról, makrogazdaságról, reálszféráról, különböző szemléletű megoldásokról és lehetőségekről. Vannak tudományos igényességű előadások, vannak politikailag talán elfogult megnyilvánulások, és vannak váratlan felismerések, meglepődések. Akárhogyis, jó ott lenni, jó látni, hol tartunk, mik a fontosabb témák a közgazdász kollégák körében.

Tovább olvasok >>>

EZEK LESZNEK


OKTÓBER 12. Be-novative innovációs workshop
 
Mit tanulhatnak a vállalatvezetők az egyetemistáktól? A Be-novative innovációs workshopja keretében olyan áttörő gondolatokat keresünk, amelyek új alapokra helyezik egy- egy szakma jövőjét.

Időpont: 17.20-18.50
Helyszín: BCE (1093 Budapest, Fővám tér 8.)

A felhőalapú innováció menedzsment platformot szolgáltató Be-novative és a Budapesti Corvinus Egyetem AIESEC diákszervezetének irodája közös innovációs workshopot tart. Az alkalom célja, hogy olyan áttörő gondolatokat keressenek, amelyek új alapokra helyezhetik egy- egy szakma jövőjét. A workshop keretében a résztvevők a Be-novative innovációs platformján oszthatják meg ötleteiket játékos formában. A legjobb ötletek gazdái részt vehetnek egy innovációs hackathonon a KPMG vezetőségével, valamint belépőt kapnak a STRETCH Leadership and Managegement (stretchcon.com) konferenciára.

A workshop ingyenes, regisztrálni itt lehet.
Az eseményen távolról, online is részt lehet venni a következő linken.


OKTÓBER 12. EIBA-Workshop

EIBA kerekasztal-beszélgetés: A lokáció alapú versenyképesség és a nemzetközi vállalati stratégia szakterület időszerű kérdései.

Időpont: 9.30-11.30, 2016. október 12.
Helyszín: BCE „E” épület 3. em. 3005 (1093 Budapest, Fővám tér 8.)

Az első European International Business Academy Workshop (EIBA-W) a tudományos publikációk fejlesztését tűzte ki célul és a kapcsolatépítést a kapcsolódó szakterületek kutatói körében. Olyan cikktervezeteket fogadott be a workshop, amelyek közel állnak a nemzetközi tudományos folyóiratokban történő megjelenéshez.

Az első EIBA-W házigazdái: Philippe Gugler, elnök, EIBA Board; Zoltayné Paprika Zita, dékán, Gazdálkodástudományi Kar, Budapesti Corvinus Egyetem; Chikán Attila, igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, Budapesti Corvinus Egyetem; Fazekas Károly, igazgató, Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Programelnökök: Czakó Erzsébet, Versenyképesség Kutató Központ, Budapesti Corvinus Egyetem; Sass Magdolna, FDI Kutatócsoport, Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Magyar Tudományos Akadémia.


OKTÓBER 13. Mérő László előadása együttműködésről és versengésről
 
Hogyan lehetséges a kooperáció, és mi a szerepe egy versenyalapú világban? Mik az együttműködő versengés feltételei, és hogyan támogatja mindez gazdasági jólétünket?

Időpont: 19.20-20.40
Helyszín: BCE „C” épület 2. em. nagyelőadó (1093 Budapest, Közraktár utca 4-6.)

A Corvinus Lectures in Finance sorozat részeként a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék rendezésében Mérő László tart előadást kooperációról és versengésről. Hogyan lehetséges a kooperáció, és mi a szerepe egy versenyalapú világban? Mik az együttműködő versengés feltételei, és hogyan támogatja mindez gazdasági jólétünket? Többek között e kéréseket járja majd körül az ELTE Affektív Pszichológia Tanszékének professzora.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrált helyeket 18:50-19:10-ig kell elfoglalni, utána biztonsági okokból csak annyi néző engedhető be, hogy mindenki le tudjon ülni.

Az esemény Facebook oldala.


OKTÓBER 21. Corvinus GIS meetup

 
A meetup-on különböző szférákban dolgozó térinformatikai szakemberek egy-egy előadás keretében számolnak be szakterületükön a legújabb térinformatikai fejlesztésekről.

Időpont: 9.00-17.00
Helyszín: BCE „E” épület IV. előadó (1093 Budapest, Fővám tér 8.)

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz és Jövőkutatás Központja térinformatikai meetupot rendez. Kíváncsi a kereskedelmi és piacszervezési döntéstámogatás egyik legkorszerűbb módszerére? Kíváncsi, hogyan használhatóak az üzleti életben és az államigazgatásban a térinformatikai (GIS) rendszerek? Mások mellett e kérdésekre keresnek válaszokat a meetup meghívott előadói és kerekasztal résztvevői. Prof. Dr. Lánczi András rektor megnyitója után az akadémiai élet és az üzleti gyakorlat képviselői közösen osztják meg tapasztalataikat a témában, többek között a Magyar Posta, az AirBnB és az OpenStreetMap példáján.

A meetupon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: bcegis@gmail.com vagy az alábbi Google felületen.
Az esemény programja.
 
 


NOVEMBER 3-30. A Magyar Tudomány Ünnepe

A Magyar Tudomány Ünnepe 2016 akadémiai rendezvényeihez tudományos konferenciával csatlakozik a BCE Egyetemi Könyvtára.
NOVEMBER 16. A szaktudományos viták jellemzői a 19-20-21. században Magyarországon és külföldön, a közgazdaságtudomány területén

Időpont: 2016. november 16. 10.30 - 14.00

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtár, Könyvtári oktatóterem
1093 Budapest, Közraktár u. 4-6.

A részletes program egyeztetés alatt.

NOVEMBER 28. A felelősségteljes kutatás
és innováció hazai gyakorlatai

Időpont: 2016. november 28. 8.30 - 11.30

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi "C" épület egyik szemináriumi terme

Bajmócy Zoltán, Balázs Bálint és Pataki György (FoTRRIS projekt):
A felelősségteljes kutatás és innováció (RRI) kritikai perspektívában

Bela Györgyi és Szabó Tamás (SPaRKS projekt):
Citizen science és do-it-yourself science mint a transzformatív tanulás lehetőségei

Gáspár Judit, Matolay Réka és Toarniczky Andrea (EnRRICH projekt):
Science shop és RRI-mikroközösségek szerepe a tananyagfejlesztésben
 

NOVEMBER 17-18. 7th Annual Financial Market Liquidity Conference

Hetedik alkalommal rendezik meg a pénzpiaci likviditásról szóló nemzetközi konferenciát, amelynek célja, hogy a tudományos és gyakorlati élet képviselői párbeszédet folytassanak és közösen találjanak megoldásokat a szakma kihívásaira.

Időpont: 8.30-17.30
Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem (1093 Budapest, Fővám tér 8.)

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közös szervezésében hetedik alkalommal tartják meg az elsősorban pénzpiaci likviditási kérdések mellett játékelméleti és kockázatkezelési kérdéseket is érintő Annual Finance Market Liquidity (AFML) nemzetközi konferenciát. A vitaindító beszédet Anthony Saunders az NYU Stern School of Business professzora tartja, s a meghívott előadók között szerepelnek többek között a London School of Economics, a Passau University, a University of Mannheim, a Boston University, a Warwick Business School és a Federal Reserve Bank elismert szakemberei.
A konferencia Facebook oldala.
Regisztráció és további információ a konferencia programjáról, előadóiról.


Copyright © 2016 Corvinus Kioszk, Minden jog fenntartva!

E-mail címünk::
corvinus.kioszk@uni-corvinus.hu