Hát én immár kit válasszak?

Alvin E. Roth Nobel-díjas közgazdász kapja a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Rajk László Szakkollégiumának Neumann János-díját. Az amerikai professzor az alkalomból kedden díszelőadást tartott a Magyar Tudományos Akadémián szeptember 6-án. A CorvinusKioszk nevében Sipos Júlia kérdezte.

Professzor Roth, hisz Ön a szerelemben? Mivel a szerelemben olyan sok faktor van a két ember között, a párkeresési algoritmus olyan bonyolult, hogy nincs olyan sokelemű „Big Data” ami elég lenne ennek kezeléséhez...
- A házasság egy remek intézmény, én és a feleségem már negyvenedik éve vagyunk házasok, és ez nagyon jól működik, én viszont nem házasságközvetítéssel foglalkozom, hanem azzal, hogy hogyan lehet a munkát és a családot ott „párosítani”, ahol mindkét félnek saját karrierje van. Ehhez a munkaerőpiacnak is alkalmazkodnia kell.  Sok dolog épül kapcsolatra és nem pénzre, nemcsak a házasság. Tanulmányoztam a kapcsolati piacot, és ez olyan piac, ahol nem elég, ha te kiválasztasz valakit, hanem téged is ki kell választania valakinek. Szóval a házasság ilyen, nem elég, hogy te kiválasztod a párodat, neki is választani kell téged. De munkát találni, akár, mint tudományos újságíró szintén ilyen, szerződést kell hozzá. A Corvinus egyetemre csak akkor járhatsz, ha kiválasztottak, nem dönthetsz úgy, hogy oda jársz.

Előadásában, – amelyet a Magyar Tudományos Akadémián tartott – szóba került a menekültkérdés. Az algoritmus alkalmazásával Lehetséges erre a problémára megoldás?
- Nincs olyan megoldásom, amit javasolhatnék, de azt látom, hogy a jelenleginél jobb megoldást kell keresnünk... Ez olyan probléma, amin érdemes dolgoznunk… Egy párosítási probléma: a menekültek nem választhatnak, hogy hova akarnak menni, és az országok sem mondhatják, hogy most már nem jöhettek. Tehát tanulmányoznunk kell, hogyan lehet jobban koordinálni az emberek migrációját egyik helyről a másikra, mert – úgy vélem – több menekült lesz a jövőben.

Mit jelent önnek a Neumann-díj, amit diákoktól kapott, hogyan érintette a tény, hogy az előadásán zsúfolásig megtelt a felolvasó terem, a diákok és érdeklődők még a fal mellett is álltak…
- Nagyon jó dolog diákoktól díjat kapni. Mint professzor sok időt töltünk díjak adásával a diákok részére, ezért is kedves, amikor mi kapunk tőlük. És mi a diákokkal vagyunk kapcsolatban ezért is voltam nagyon boldog, hogy megkaphattam ezt a díjat.

Megkapta a Nobel-díjat, megkapta a Neumann-díjat, de van-e jelenleg valamilyen tudományos ötlete, vagy marad a párosítási elméletnél?
- A párosítás nagy téma, több terület rejlik benne, a munkaerő piacon használt algoritmusaink nagyon eltérnek attól, amelyeket a vese donorok kiválasztásánál használunk. Jelenleg mindkét problémán dolgozom, új algoritmusokra és új szervezési módszerekre van szükségünk, így még most is dolgozom a vese-csere problémán, a cél, hogy egyszerűbben elérhető legyen a vese azok számára, akiknek szükségük van rá.

Az elmúlt napokban sok fiatallal találkozott, budapesti látogatása után lesz-e újabb magyar tanítványa…?
- Valószínűleg igen. Budapesten már most is számos magyar párosítás teoretikusunk van közgazdasági, komputer tudomány és matematikai témákban… hiszem, hogy még hallunk a jövőben róluk, sokat fogunk még tanulni a magyar kollégáktól, az újaktól és a régiektől egyaránt.