Amerikai és kínai csapatok bizonyultak a legjobbnak a Corvinus első nemzetközi meghívásos üzleti stratégiai esetversenyén

CECC 2019

Március közepén 16 csapat érkezett a világ kilenc országából a Budapesti Corvinus Egyetemre, hogy üzleti tanácsadással segítsék az OTP Bankot és egy Corvinus alumnus társalapításával sikerre vitt magyar startupot, a Tresoritot. Magyarország legnagyobb szabású globális stratégiai esettanulmányi versenye, a Central European Case Competition @ Corvinus, 2019 (CECC, 2019) adott lehetőséget arra, hogy a két vállalat képviselői ötleteket halljanak többek között Hong Kongból, Amerikából és Ausztráliából.

A CECC @ Corvinus 2019. március 17. és 23. között került megrendezésre. A meghívásos alapú nemzetközi esettanulmányi verseny két fordulóból állt, az első eset megoldására 6 órája volt a versenyzőknek, amelyet aztán 4 divízióba sorsolva prezentáltak az iparági szakemberekből álló zsűri előtt a patinás Duna Palotában március 19-én, kedden. Az eset a Tresorit egyik üzleti kérdésére keresett választ. A diákok tanácsot adtak a cégvezetésnek, köztük a Corvinus esetoldó alumnusának, a társalapító Szilágyi Györgynek, hogy a frissen bevont tőkét milyen stratégia alapján és mibe fektessék be. Minden divízió legjobbja egy döntő fordulóban csapott össze még aznap, hogy kikerüljön a végső nyertes. A zsűri az amerikai University of Southern California, Marshall School of Business egyetem diákjainak megoldását találta a legjobbnak.

A CECC második fordulójára március 22-én, pénteken került sor. Hasonló divíziós rendszerben jutottak tovább a csapatok a nagydöntőbe, ami a Corvinus Egyetem főépületében kapott helyet. Ami itt más volt a keddi naphoz képest, hogy a diákoknak 24 órájuk volt felkészülni az esetre. Szükségük is volt rá, hiszen az OTP-nek adtak tanácsot a tervezett koszovói terjeszkedésükkel kapcsolatban. A zsűri a The Chinese University of Hong Kong megoldását ítélte a legjobbnak. A nagydöntő után, a záró ceremónián Dr. Kozma Miklós, a CECC @ Corvinus, 2019 akadémiai igazgatója, a BCE Vállalatgazdaságtan Intézet docense, és Ábrahám Zsolt, a rendezvény üzleti igazgatója, a Case Solvers ügyvezetője hirdették ki a két eset győztesét, majd a csapatok, segítőik és a szervezők állófogadáson vehettek részt.

Az első CECC @ Corvinus, 2019 a Vállalatgazdaságtan Intézetének és az Intézet által oktatott esetoldó kurzusok alumnusa, Ábrahám Zsolt által vezetett Case Solvers közös szervezésében jött létre. Mindkét szervezet tapasztalt az esetversenyzésben, a Corvinus Vállalatgazdaságtan Intézete több mint 10 éve készíti fel az egyetem hallgatóit nemzetközi esetversenyekre, akik rendszeresen jó helyezéseket hoznak el rangos globális megmérettetésekről. Az esettanulmányi versenyek és tréningek szervezésével foglalkozó Case Solvers munkatársai pedig hétéves fennállásuk alatt több mint 29 országban szerveztek versenyt vagy tréninget, és összesen 10000 diáknak segítettek előadói, elemzői és kritikus döntéshozói készségeik fejlesztésében.

A versennyel kapcsolatos tapasztalatokról a szervező oktatók közös tudományos publikációban számolnak be hamarosan hazai és nemzetközi folyóiratokban, illetve nemzetközi konferenciarészvételt is terveznek.