Tudományos keresők

Google Scholar

A kizárólag (ellenõrzött) tudományos publikációk között keresõ szolgáltatást 2004. õszén inditotta a Google. A Scholar kezdeti kutatói ellenérzések után mára a tudományos élet egyik meghatározó segédeszközévé lépett elõ. A szolgáltatás ugyanannak a műnek több elérhetõségét is tartalmazhatja (ha rendelkezésre áll alternatív forrás), melyek közül sok esetben korlátozás nélkül hozzáférhetõ a mû teljes szövege is.
Amennyiben tudja a keresett mű (tanulmány, folyóiratcikk stb.) címét, írja be a lenti keresőmezőbe. A találati listában könyvtárunk által előfizetett források is szerepelnek. Ezek eléréséhez kattintson a Keresse nálunk@BCEKK vagy az EBSCOhost full text szövegre (ez utóbbi szolgáltatás csak a Corvinus Egyetem hálózatából érhető el.)
Hivatkozások gyűjtésénél is hasznos eszköz lehet a Google Scholar. Egy ingyenes segédprogrammal (Publish or Perish) hatékonyan gyûjthető össze egy adott szerzőre vagy mûre hivatkozó dolgozatok listája. Utóbbi alkalmazási területen célszerû némi forráskritikával kezelni a találatokat, kiküszöbölve ezzel a téves idézettségre vonatkozó tételeket.

Google Scholar

Google Scholar

 

BASE - Bielefeld Academic Search Engine

Tudományos keresõszolgáltatása, amely mitegy 1300 intézmény (kutatóintézetek, egyetemek, tudományos szervezetek) által mûködtetett online elérhetõ adatbázisok, gyûjtemények (archívumok, intézményi repozitóriumok) anyagaihoz biztosít közös keresõfelületet. A BASE a strukturált metaadatoknak (OAI szabványcsalád) köszönhetõen széleskörû keresési lehetõségeket nyújt. 2006 nyara óta szorosan együttmûködik a DRIVER (Digital Repository Infrastructure Vision for European Research) projekttel.

BASE

BASE Search

 

DART-Europe - E-theses Portal

A DART-Europe kutatási könyvtárak és könyvtári konzorciumok együttmûködésével igyekszik biztosítani az európai PhD dolgozatok széles körû hozzáférését. A DART-Europe tagjai közös keresõfelületen teszik elérhetõvé az általuk elektronikus formában archivált doktori értekezéseket és azok téziseit. Jelenleg 24 országból több mint 300 000 disszertáció érhetõ el teljes terjedelmében.
DART-Europe

 

EconBiz

Az EconBiz a közgazdaságtudomány és az üzleti tudományok virtuális könyvtára. A szolgáltatás jó kiindulópont a gazdasági információ széles körének, lehetőség szerint a teljes szövegeknek az eléréséhez. A következő elemekből épül fel:

  • a legfontosabb német és nemzetközi adatbázisokon futó keresőmotor
  • hozzáférés az interneten elérhető teljes szövegekhez
  • gazdasági témájú internetes források jegyzéke, minőség és relevancia alapján összegyűjtve, témák szerint rendezve
  • eseménynaptár a közgazdaság- és üzleti tudományok területén
  • irodalomlisták aktuális témákhoz (ECONIS Select, ECONIS Select Business Administration)
  • EconDesk online tájékoztató szolgáltatás

Az EconBiz adatbázist a ZBW German National Library of Economics működteti.
Az adatbázis számtalan szabadon hozzáférhető tartalmat is kínál.

 

EconBiz Logo

 

Az alábbi keresődoboz segítségével itt helyben is kipróbálható az egyszerű kulcsszavas keresés az EconBiz adatbázisában:

 

 

Google Books

A Google speciális könyvkeresõ szolgáltatása digitalizált könyvek legnagyobb, ingyenes keresõje. A könyvek közt található teljes egészében hozzáférhetõ (olvasható, letölthetõ), korlátozottan olvasható (egyes részletek megtekinthetõk) és csupán bibliográfiai adatokat tartalmazó tétel is. A könyvek mellett vásárlásra és könyvtári kölcsönzésre vonatkozó információ is látható.
Google Books