open access

Open Access publikálási lehetőség az Akadémiai Kiadónál

Open Access publikálást és hozzáférést biztosító szerződést kötött az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program és az Akadémiai Kiadó. A kétéves szerződés keretében az Akadémiai Kiadó folyóirataihoz való hozzáférés mellett a résztvevő intézményeknél (így pl. a Budapesti Corvinus Egyetemen) affiliált szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak Open Access cikkeket a kiadó lapjaiban. Az nyílt hozzáférést a kiadó külön kérés nélkül, automatikusan beállítja a 2019-ben elfogadásra kerülő cikkek esetében.

Open Access publikálási lehetőség a Wiley kiadó folyóirataiban

Open access publikálást és előfizetést magában foglaló szerződést kötött az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és a John Wiley and Sons Inc. A hároméves szerződés keretében a Wiley folyóirataihoz való hozzáférés mellett a résztvevő intézményeknél (így pl. a Budapesti Corvinus Egyetemen) affiliációval rendelkező szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak „primary research” és „review” besorolású Open Access cikkeket a kiadó lapjaiban. Fontos, hogy a cikkek beküldésénél a levelező szerző jelölje az affiliációt és az elbírálás után válassza ki az open access közzététel lehetőségét. További információ a szolg@uni-corvinus.hu címen kérhető.

Unpaywall - Open Access cikkek egy kattintással

Az Unpaywall ingyenes böngésző-kiegészítő segítségével könnyen és gyorsan elérhetők az előfizetéses cikkek nyílt hozzáférésű változatai: a szolgáltatás a DOI-azonosítók alapján több ezer intézményi repozitóriumban keres, és a fizetős tartalmak közel 30%-ához talál szabadon hozzáférhető változatot. A szolgáltatás a Corvinus Kutatások repozitóriumban is keres, így az Egyetemen készült publikációk láthatóságát is növeli.

A tudományos publikációk elhelyezése a Corvinus Kutatások repozitóriumban

corvinus kutatasokFelhívjuk a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóinak és kutatóinak figyelmét arra, hogy a 2016. január 8-án kiadott 1/2016. (I. 8.) sz. rektori utasítás (megtekinthető a Corvinus Egyetem hálózatából) - a Budapesti Corvinus Egyetemen folytatott tudományos publikációs tevékenység nyilvántartásáról - 3. § 4/c. pontja értelmében a szerzők feladata gondoskodni arról, hogy a tudományos munkák szerzői jogilag tisztázott, elektronikus változata/teljes szövege a Corvinus Kutatások egyetemi repozitóriumban elhelyezésre kerüljön. A rektori utasítás elérhető az egyetemi hálózatba kötött gépekről.

Szabályzat a nyílt hozzáférésű publikációk finanszírozásáról

A Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa 2016. május 18-ai ülésén elfogadta a Nyílt hozzáférésű publikációk közzétételének finanszírozásáról szóló szabályzatot (megtekinthető a Corvinus Egyetem hálózatából). A nyílt hozzáférésű tudományos művek (főként folyóiratcikkek, könyvek) közzétételének költségeit a meghatározott keretek szerint az Egyetem átvállalja. Az ehhez kapcsolódó pályázatok lebonylításának rendjét és a támogatás megítélésének szempontjait is tartalmazza a szabályzat.

Szabadon hozzáférhetők lehetnek 2020-tól az EU-ban készült tudományos publikációk

euMinden, államilag finanszírozott, Európában publikált tudományos tanulmányt szabadon hozzáférhetővé kell tenni 2020-ig – ezt a reformot jelentette be a holland Carlos Moedas, az Európai Unió Európai Bizottságának Kutatási, Innovációs és Tudománypolitika vezetője. A változást a tudományos, innovációs, kereskedelmi és ipari miniszterekből álló Versenyképességi Tanács tagjai fogadták el 2016. május 27-én, kétnapos brüsszeli találkozójukon. (Forrás: Index.hu)