Könyvajánlók

Kéthavonta összeállításra kerülő új könyveink lista az elmúlt időszakban könyvtárunk állományába került friss (elmúlt 5 évben megjelenő) könyvekről tájékoztat tematikus és cím szerinti bontásban.

Az alábbiakban ízelítőt adunk friss könyveinkből.

A harmadik évezred nyitánya: A zöld fejlődés esélyei és a globális kockázatok

A harmadik évezred nyitánya: A zöld fejlődés esélyei és a globális kockázatok / Simai Mihály
Budapest: Corvina, 2016. 374 p.

A XX. század második felében olyan hatalmas mértékben nőtt meg az emberiség lehetősége arra, hogy megfelelő életfeltételeket biztosíthasson mindenki számára, mint talán még soha a világtörténelem során. De a lehetőséggel hatalmas felelősséget is kaptunk: válaszútnál toporgunk, és a XXI. század eddigi eseményei folyamatosan arra figyelmeztetnek minket, hogy ha rosszul döntünk a lehetőségek kihasználásában, politikai, társadalmi, gazdasági és ökölógiai értelemben is nagyon rosszat tehetünk az utánunk következő nemzedékeknek, és persze magunknak is. A helyes úthoz vezető döntésekben, valamint a megfelelő feltételek megteremtésében és végrehajtásában különösen jelentős a tudomány szerepe, és hatalmas a politikusok felelőssége. A könyv az esélyek megvilágításában ajánl segítséget.

 

katalógustétel

Az árazás 48 törvénye: Árazz jól, keress jobban!

Az árazás 48 törvénye: Árazz jól, keress jobban! / Weiser István
Szeged: Ez Design. Grafikai Kft, 2016. 283 p.

Mitől kerül ez ennyibe? Miért pont ennyibe kerül? Mi az a fogyasztóbarát ár? Mit kapok érte?
Fogyasztóként általában ezek a kérdések kavarognak a fejünkben, ha terméket vagy szolgáltatást vásárolunk.

Ám a másik oldal is rengeteg kérdéssel szembesül az árképzés során:
Miért pont ennyiért adjam? Csak ezt, vagy azt is? Mikor és hogyan merjek árat emelni? 10 százalék kedvezmény felezheti is akár a hasznomat?

A könyv eligazítást ígér az árképzés útvesztőiben.

katalógustétel

A Nike-sztori: A legendás márka alapítójának önéletrajza

A Nike-sztori: A legendás márka alapítójának önéletrajza / Phil Knight
Budapest: HVG Zrt, 2016. 408 p.

Hogy lett a Kék Szalagból pipa?
Mindenki atléta, akinek teste van?
Miért szed szét és rak össze sportcipőket a futóedző?
Hogyan lett menő a Sehová sem futás?

De persze mindenki a pipa történetét szeretné megtudni...
A könyvet olvasva első kézből kapjuk meg a válaszokat.

katalógustétel

Deep work: Rules for focused success in a distracted world

Deep work: Rules for focused success in a distracted world / Cal Newport
New York: Grand Central, 2016. 295 p.

Egyre gyorsabban, egyre többfélét, minél hatékonyabban!
Mindemellett ne hibázzunk, és tanuljunk gyorsan!

Az elvárások majdnem minden korban emelkedtek a munkavégzőkkel szemben, de épp hogy csak megkezdett századunkban az elmélyült, mégis gyors és párhuzamos munkavégzés lehetetlennek tűnik, már csak a minket érő egyre több külső impulzus miatt is.
Vagy mégsem?

Lehet, hogy igazából érdemes egyszerre csak egy dologra koncentrálni, és abban megfelelően teljesíteni, majd jöhet a többi, szépen, sorban?
A könyv szerzője ehhez ad tippeket, vizsgálva a jelenségek neurológiai, pszichológiai hátterét is.

katalógustétel

Háromdimenziós gazdaság: Lehet gazdálkodni erényetikai paradigmában

Háromdimenziós gazdaság: Lehet gazdálkodni erényetikai paradigmában / Baritz Sarolta Laura
Budapest: Kairosz, 2016. 314 p.

Hogyan tekinthetjük közgazdaságilag ép ésszel a profitot eszközként, nem pedig célként? Talán úgy, ha ez az eszköz a közjót, a közösségek boldogulását segíti, nem pedig önmagáért van. A szerzetesnővér szerző az általa erényetikai paradigmának nevezett emberközpontú gazdaságot tekinti az emberiség egyetlen túlélési lehetőségének.

katalógustétel

Balekhalászat: A manipuláció és az átverés közgazdaságtana

Balekhalászat: A manipuláció és az átverés közgazdaságtana / George A. Akerlof, Robert J. Shiller
Budapest: HVG Zrt., 2016. 302 p.

Tudatos vásárló vs. üdülési jog, termékbemutató, reklámajándék, pontgyűjtő füzet?
Ilyen fekete-fehér lenne a fogyasztói magatartás?
Ha le van árazva valami, hajlamosabbak vagyunk megvenni akkor is, ha igazából semmi szükségünk az adott termékre vagy szolgáltatásra.
Ismerős?
Ha egy párt ingyen törölközőt ígér - többek között - a kampányában, akár meg is nyerheti a válaszást?
Volt már rá példa.
Bank- vagy hitelkártyával könnyebben adunk borravalót, és töretlenül hódít a teljesen felesleges árukapcsolással eladott termékpárok sikeressége. Mi vagyunk balekok, vagy tisztességtelenül - mégis legálisan -kihasználnak minket?

A Nobel-emlékdíjas közgazdász szerzők radikálisan  új magyarázatot adnak irracionális viselkedésünkre: hétköznapi példák segítségével, szórakoztató formában fejtik ki a piacgazdaság eddig feltáratlan kettős természetét, valamint bemutatják, hogyan lehet kivédeni a mindent átható trükközést, és erősíteni a társadalom ellenálló  képességét.

 

katalógustétel

Időparadoxon: Hasznosítsuk újra a tegnapot, élvezzük a mát, és legyünk úrrá a holnapon!

Időparadoxon: Hasznosítsuk újra a tegnapot, élvezzük a mát, és legyünk úrrá a holnapon! / Philip Zimbardo, John Boyd; [ford. Kőrös László]
Budapest: HVG Zrt, 2012. 476 p.

Bezzeg az én időmben vagy YOLO?
Mindent elszúrtam vagy Lesz ez még így se?
Carpe diem vagy Ide - majd - nekem az oroszlánt is?

Netán mindezt majd egy következő életben?

Jelenhedonisták, múltnegatívok és a többiek - különféleképpen éljük meg a múltat, jelent és a jövőt. E különbözőségek sok nehézséget okoznak az élet rengeteg területén, de a szerzők szerint van megoldás, mindenki számára létezik ideális időprofil.

 

katalógustétel

Az ökológiai lábnyom határai

Az ökológiai lábnyom határai / Szigeti Cecília
Budapest: Typotex, 2016. 199 p.

Hány liter ivóvízbe kerül egy csésze kávénk?  Sokba.
És ha egy marhaszeletet akarunk enni? Nagyon sokba.
Mekkora az ökolábnyoma egy embernek?
És egy országnak?
És tényleg létezik ökolábnyom? És tényleg jól használjuk?
A fogalom a közelmúltban, egy érdekes tudományos kezdeményezésből az egyik legígéretesebb alternatív makrogazdasági mérőszámmá vált.
A szerző kvantitatív módszerekkel keresi a koncepció és az adatbázisok gyengeségeit és hibáit, hogy ezek ismeretében választ adhasson arra, hol vannak az ökológiai lábnyom alkalmazásának határai.

katalógustétel

Ethical leadership: Indian and European spiritual approaches

Ethical leadership: Indian and European spiritual approaches / Madhumita Chatterji, László Zsolnai eds.
London: Palgrave Macmillan, 2016. 343 p.

Fenntartható üzleti modellek Indiában és Európában - hindu, buddhista és keresztény hagyománykörben gyakorolt üzleti orientációk, a spiritualitás hatása a korszerű vezetéselméletekre;
Az etikus vezetési modell az indiai és európai vezetési modellek párbeszédén keresztül munkálja a fenntarthatóságot, a békét és a jólétet.

Üzleti etika vezető európai és indiai kutatók és gyakorlati szakemberek szemével: az emberi értékek, az etikai, spirituális és vezetésre vonatkozó kérdések felvetésével a szerzők párbeszédet kezdeményeznek az indiai és európai kulturális hagyomány között.

katalógustétel

A szürke rinocérosz: Hogyan ismerjük fel a világunkat fenyegető nyilvánvaló veszélyeket, és hogyan szálljunk szembe velük

A szürke rinocérosz: Hogyan ismerjük fel a világunkat fenyegető nyilvánvaló veszélyeket, és hogyan szálljunk szembe velük / Michele Wucker
Budapest: Athenaeum K, 2016. 349 p.

A fehér elefántra nem szabad gondolni, a fekete macska pedig jobb, ha nem szalad át előttünk, főleg, ha babonásak vagyunk.

A szürke rinocérosz nevű jelenség pedig nem jelez előre: legalábbis közvetlenül nem. Nem hisszük el, hogy létezik, amíg be nem ront.
Olyan fenyegetést jelölünk ezzel a kifejezéssel, melynek nagy a hatása az emberiségre, nem könnyen tudatosul bennünk, illetve valahogy nem akarunk tudomást venni (éppen ezért) elkerülhetetlen bekövetkeztéről, vagy nem vesszük elég komolyan.

"Az ingatlanhitelek piacának 2008-as drámai összeomlása, a Katrina hurrikán és más természeti katasztrófák tragikus következményei, a médiavilágot felbolydító, új digitális technológiák, sőt, már a Szovjetunió bukása is várható volt, jóval az események előtt."
A könyv megpróbál tanácsot adni ahhoz, hogy miként ismerjük fel a távolban felsejlő fenyegetéseket és hogyan szálljunk szembe velük.

katalógustétel

Oldalak