Könyvajánlók

Kéthavonta összeállításra kerülő új könyveink lista az elmúlt időszakban könyvtárunk állományába került friss (elmúlt 5 évben megjelenő) könyvekről tájékoztat tematikus és cím szerinti bontásban.

Az alábbiakban ízelítőt adunk friss könyveinkből.

Stressz: A feszültségoldás pszichológiája - Hogyan alakítsuk a stresszt pozitív energiává?

Stressz: A feszültségoldás pszichológiája - Hogyan alakítsuk a stresszt pozitív energiává? / Megan Kaye
Budapest: HVG Zrt, 2018. 224 p.

 

A régóta tervezett, lefoglalt, kifizetett, és főleg nagyon várt kéthetes családi nyaralás második napján lebetegedni nem túl kellemes dolog.
Miért olyan gyakori mégis? Nem, nem Murphy tehet róla. Az ugye szintén ismerős, hogy a várva várt kéthetes pihenés előtt még begyújtja a rakétákat a munkahelyén az ember, hogy ne legyen semmi bonyodalom, amíg nincs ott, próbálja megelőzni a távolléte alatt várható problémákat?
Mi védte addig, miért csak a nyaralásnál lett beteg? A háttérben húzódó stressz sok mindenre képes, próbáljuk meg kihasználni: a könyv szerzői a feszültségoldás pszichológiai megközelítésével igyekszenek segítségünkre sietni.

katalógustétel

Merj kicsi maradni!: Hogyan vállalkozz sikeresen, és érj haza mégis vacsorára?

Merj kicsi maradni!: Hogyan vállalkozz sikeresen, és érj haza mégis vacsorára? / Sharon Rowe
Budapest: HVG Zrt, 2019. 208 p.

Kurt Vonnegut és Joseph Heller, a 22-es csapdája című regény szerzője egyszer részt vett egy milliárdos partiján, Long Islanden.
Vonnegut megkérdezte Hellert:
- Te Joe! Milyen érzéseket kelt benned a tudat, hogy házigazdánk csupán a tegnapi napon is valószínűleg többet keresett, mint a 22-es csapdájának összes bevétele, pedig minden idők egyik legnépszerűbb könyve, és az utóbbi negyven évben az egész világon kiadták?
- Van a birtokomban valami, amit a házigazdnánk sohasem szerezhet meg.
- Mi volna az a valami, Joe?
- A tudat, hogy bőven elég, amennyim van.
(Forrás: Kurt Vonnegut: Mi szép, ha nem ez? Helikon, 2015. Ford.: Szántó György Tibor)

Sokan érzik úgy, hogy alkalmazottként nem tudnak kiteljesedni – ám hiába van egy jó ötletük, a vállalkozói léttel kapcsolatos tévhitek miatt nem mernek saját céget alapítani. Elrettentőek a pénzügyi nehézségek, hogy minden idejüket a munkának kell majd szentelniük és hogy a növekedés folyamatos kényszere mellett képtelenek lesznek boldogan élni. Sharon Rowe, a több millió dolláros árbevételű ECOBAGS tulajdonosa szerint azonban vállalkozni lehet másképp is.

katalógustétel

Gördülő rendszerváltás: Az értelmiség politikai szerepe Magyarországon, 1977-1994

Gördülő rendszerváltás: Az értelmiség politikai szerepe Magyarországon, 1977-1994 / Bozóki András
Budapest: L'Harmattan, 2019. 532 p.

Kik voltak és mit akartak a magyar rendszerváltás legaktívabb résztvevői? Milyen szerepe volt a korabeli ellenzéki értelmiségnek az idén harmincéves rendszerváltás folyamatában? A folyamatot jóval korábbról kezdi vizsgálni az egykori kulturális miniszter szerző.  
Az "értelmiség hosszú évtizedéről" ír, hiszen a kritikai beszéd kultúrájának megjelenése és elterjedése jóval megelőzte a rendszerváltást, és néhány évig még a '89 után is fennmaradt. A vizsgált időszakot (1977-1994) periódusokra bontva mutatja be, láthatóvá téve többek között, hogy akkoriban (is) jóval nagyobb volt az ellenzéki értelmiségi csoportok összetételének változása, mint folytonossága.

katalógustétel

"Sem megerősíteni, sem cáfolni...": Lépjünk túl a közhelyeken hatékony kríziskommunikációval!

"Sem megerősíteni, sem cáfolni...": Lépjünk túl a közhelyeken hatékony kríziskommunikációval! / Bőhm Kornél
Budapest: HVG Zrt., 2018. 255 p.

Ma már rengeteg fogyasztóhoz, potenciális jövőbeli ügyfélhez el lehet juttatni vállalkozásaink hírét, a cég termékeiről szóló pozitív híreket - és persze a negatívakat is. Elég egy elégedetlen ügyfél, egy kisebb vagy nagyobb katasztrófa, esetleg egy ún. kabátlopási ügy, és máris negatív gondolatokat kelt az addig pozitív, vagy semleges márka vagy cégnév. A krízist sokszor nem lehet előre látni,
de igen gyakran van "legkisebb rossz" típusú megoldás a szerző szerint: kötetében bemutatja, mit tehetünk a krízisek megelőzéséért, milyen elveket kövessünk, ha már megvan a baj, és utólag miként érdemes levonni a tanulságokat.

katalógustétel

Mindenki hazudik: Az vagy, amire klikkelsz

Mindenki hazudik: Az vagy, amire klikkelsz / Seth Stephens-Davidowitz
Budapest: Athenaeum, 2019. 356 p.

Ezt a könyvet vajon el fogja olvasni, aki kikölcsönzi?

Nő-e az erőszakos bűncselekmények száma a média hatására?
Mennyit szexelnek ténylegesen az emberek?
Hányan vannak, akik el is olvassák a könyvet, amit megvettek?
Kijátszhatjuk-e a tőzsdepiacot?
Hány rasszista élhet valójában az egyes országokban?
Te tényleg az vagy, amire klikkelsz?
 
Seth Stephens-Davidowitz, a Harvardon végzett közgazdász, a Google volt adattudósa, a New York Times rovatvezetője szerint az, amit az emberekről gondoltunk, nagyrészt totális tévedés. Hogy miért? Azért, mert az emberek hazudnak. Hazudnak a barátaiknak, a szeretőiknek, az orvosuknak, a közvélemény-kutatóknak - és önmaguknak is.
Csakhogy... Az internet korában már nem kell arra hagyatkoznunk, amit az emberek magukról mondanak! A keresőmotorok, a közösségi oldalak, a randi- és a pornóoldalak digitális aranybányák a Big Data kutatóinak. Valós képet adnak arról, mit gondolnak, mit akarnak, mit tesznek valójában az emberek. Ezekből az adatokból megtudjuk, milyenek is vagyunk mi ténylegesen - ami lehet vicces, de akár sokkoló is. Ám mindenképpen elgondolkodtató.

katalógustétel

A digitális jó és rossz születése: Technológia, kultúra és az újságírás 21. századi átalakulása

A digitális jó és rossz születése: Technológia, kultúra és az újságírás 21. századi átalakulása / Tófalvy Tamás
Budapest: L'Harmattan, 2017. 280 p.

Új nézőpontok, égető kérdések a média legfrissebb átalakulásáról, a kötet szerzőjének tolmácsolásában:
Tönkreteszi a kultúránkat a digitális média és az internet? Hazugságokat, féligazságokat terjeszt és elbutít? Vagy éppen ellenkezőleg, elhozza a tökéletes behálózottság, megosztott kreativitás és tudás tökéletes korszakát? Mi számít újságírásnak az interneten? A digitális jó és rossz születése provokatív könyv a média és az újságírás legújabb, 21. század eleji átalakulásáról. Fő kérdése: lehetséges, hogy a média mai forrongó állapotáért nem pusztán a technológia a felelős, hanem mi magunk? A kötet felvázolja a digitális média egy alternatív kultúrtörténetét is.

katalógustétel

Megtervezett érzés avagy Élet a márkákon innen és túl

Megtervezett érzés avagy Élet a márkákon innen és túl / Szalay Miklós
Budapest: Typotex, 2018. 213 p.

Vajon kocogni támad kedvünk, ha meglátunk egy pipára hasonlító jelet?
A két arany ívtől éhesek leszünk?
Egy kiharapott oldalú almát meglátva telefonálhatnékunk támad?
Négy karikától pedig száguldoznánk?
Közvetlenül és azonnal talán nem, de a szerző szerint a vizuális identitás megtervezett érzés, és ez az identitás azonban többet jelent annál, mint amit a kreatív csapatok egy-egy márkába időről időre beleálmodnak. A társadalmi, személyes és csoportidentitásokat is gyakran a márkák kommunikálják, hiszen a márkák státuszszimbólummá váltak. Így – bár köztudott, hogy mindenki számára jól körülírható érzésről van szó – e könyv nem csak a személyre, hanem az identitást hordozó dologra és a kettő viszonyára is összpontosít.

 

katalógustétel

Szakértői mesterfogások: Titkos eszköztár az üzeneted terjesztéséhez, a követőtáborod építéséhez és a piacod meghódításához

Szakértői mesterfogások: Titkos eszköztár az üzeneted terjesztéséhez, a követőtáborod építéséhez és a piacod meghódításához / Russell Brunson
Budapest: MarketingAmazing.hu, 2018. 331 p.

Csak mint az instagramon: a követők számának növelése = öngerjesztő sikeresség(érzet)? Vajon működik ez a jó vezetővé és üzletemberré válásban is? A szerző abban igyekszik segíteni, hogy megmutatja, szerinte hogyan váljunk erőteljes vezetővé és építsünk fel egy olyan üzletet, amelynek követői fizetnek nekünk. Elmondja, milyen koncepciókra, forgatókönyvekre és technológiákra van szükség az üzlet építéséhez. Szerinte a szakértői üzletnek kélt típusa létezik. Mindkettő mögött ugyanaz a taktika rejlik, a stratégiájukban viszont egy kicsit eltérnek.

katalógustétel

25 év, 25 nagy átverés

25 év, 25 nagy átverés / Szakonyi Péter (szerk.)
Budapest: Heart Communications, 2016. 527 p.

A rendszerváltás a vállalkozási szabadságon túl az etikátlan kreativitásnak is teret engedett: ugyan előtte is sokan voltunk hiszékenyek vagy mohók, és gazemberek is akadtak bőven, csak talán a lehetősége(in)k nem voltak ilyen korlátlanok. Vagy csak nem tudtunk róla? A mű a rendszerváltás óta eltelt időszak nagy csalásait veszi górcső alá: minden évben kitört itthon legalább egy botrány. Közös jellemzőjük az emberi hiszékenység és mohóság volt. Tribuszerné és a karcagi Bróker Marcsika üzelmeiben, a bombasztikus biogiliszta üzletben, az aranyhamisítási skandalumban vagy a Quaestor-botrány során emberek ezrei vesztették el pénzüket, megtakarításaikat. Az elmúlt negyedszázad nagy átveréseinek krónikája tanulságos részletekkel szolgál a hiszékenység természetrajzához és a hazai csalók megítéléséhez.

katalógustétel

Európa furcsa halála: Bevándorlás, identitás, iszlám: Mit tartogat a jövő?

Európa furcsa halála: Bevándorlás, identitás, iszlám: Mit tartogat a jövő? / Douglas Murray
Pécs: Alexandra, 2018. 367 p.

Öngyilkosságra készülő öreg kontinenssel és annak szintén kimúló kultúrájával sokkol a szerző - a vélt okok nem ismeretlenek, de a megjelenítés elég zord: elöregedő népesség, bevándorlás, gyors társadalalmi átalukulás, amelynek irányítása mintha kifolyna az őslakosság kezéből, és mintha csak futnánk a történések nyomában. A könyv nemcsak a demográfiai és politikai tények elemzése, hanem egy szemtanú beszámolója a szerinte önmegtagadás felé haladó kontinensről. A szerző tudósításai lefedik a teljes földrészt: megfordul azokon a helyeken, ahol a bevándorlók partot érnek, és ott is, ahová végül eljutnak. Beszél olyanokkal, akik örömmel fogadják őket, és olyanokkal is, akik elzárkóznak előlük.

katalógustétel

Oldalak