Üzleti, pénzügyi és statisztikai adatbázisok a könyvtárban - Előadás

A BCE hallgatói és oktatói számára számos, egyébként fizetős üzleti és pénzügyi adatbázis ingyen elérhető az egyetemi hálózat gépeiről, ill. VPN használatával akár otthonról is. Az előadás célja, hogy bemutassa a három talán leghasznosabb, legszélesebb körű ilyen adatbázist: a Statistát, a MarketLine-t és az EMIS-t. E három adatbázis vállalati, iparági és céges bontásban tartalmaz pénzügyi és gazdaságstatisztikai adatokat, valamint elemzéseket, előrejelzéseket is, és mindhármat széles körben használják a nemzetközi piaci és tudományos szereplők. E fizetős adatbázisok nagy előnye az ingyenesen is elérhető tartalmakkal szemben az, hogy teljes körűen, egy helyen, egységes definíciók szerint, megbízhatóan és könnyen lekérdezhetően tartalmazzák az adatokat.
 
Bemutatásra kerül továbbá három fontos, általános statisztikai adatbázis: a KSH, az Eurostat, illetve az OECD iLibrary is.
 
Az előadáson az elérés és használat praktikus kérdésein túl esettanulmányok segítségével bemutatjuk, hogy különböző elemzések, esettanulmányok, projektmunkák és szakdolgozatok elkészítéséhez hogyan lehet használni ezeket az adatbázisokat. Mivel ezeket az adatbázisokat széles körben használják mind az üzleti életben, mind a tudományos és kormányzati szférában, a hallgatóknak későbbi munkaerőpiaci esélyeik növelése érdekében is érdemes megismerkedni a használatukkal.
 
Az előadást különösen ajánljuk a G-kar hallgatóinak (ezen belül is a marketing, a pénzügy, a vállalkozásfejlesztés, számvitel és a vezetésszervezés szakos hallgatóknak), a K-kar hallgatóinak (ezen belül is a gazdaság-matematikai elemző, a közgazdálkodás és közpolitika, a közgazdasági elemző, a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, valamint a pénzügy), valamint a T-kar nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakos hallgatóinak.
 
Időpont: 2019. március 20. (szerda) 17.20 - 18.20
Helyszín: könyvtári oktatóterem
 
Jelentkezés:

Az űrlap kitöltésével hozzájárulok, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtár az űrlapon megadott személyes adataimat az adatvédelmi előírásoknak megfelelően tárolja és kezelje. Adatkezelési tájékoztató