Open Access eszközök

Az Open Access mozgalomnak köszönhetően egyre több tudományos publikáció érhető el online, szabadon hozzáférhető változatban. Ezeknek a legális úton elérhető tartalmaknak a keresését ma már számos ingyenes szolgáltatás és eszköz segíti, az alábbiakban a legnépszerűbb szolgáltatásokat mutatjuk be.

Böngészőkiegészítők

Az Unpaywall ingyenes böngésző-kiegészítő segítségével könnyen és gyorsan elérhetők az előfizetéses cikkek nyílt hozzáférésű változatai: a szolgáltatás a DOI-azonosítók alapján több ezer intézményi repozitóriumban keres, és a fizetős tartalmak közel 30%-ához talál szabadon hozzáférhető változatot.
 

Az Open Access Button a saját oldalán, illetve böngészőkiegészítő telepítésével is használható OA cikkek keresésére. Amennyiben nem áll rendelkezésre szabadon hozzáférhető verzió, úgy egy kattintással igényelhetjük a szerzőktől, hogy valamely OA formában tegyék elérhetővé a cikküket.

A Google Scholar Button segítségével a Google Scholar-on belüli, teljes szöveges OA cikkek keresését könnyíthetjük meg.

 

A Lazy Scholar kiegészítő a cikkek szabadon elérhető változatain túl idézettségi adatokat és megosztási linkeket is mutat az egyes publikációkhoz.

 

A Kopernio böngészőkiegészítő egyaránt megtalálja a cikkek OA változatait, valamint azokat a cikkeket, melyekhez a felhasználónak szabad hozzáférése van valamilyen intézményi előfizetés keretében.
 

Keresőmotorok, intézményi repozitóriumok, adatbázisok

A BASE (Bielefeld Academic Search Engine) a világ egyik legnagyobb, tudományos tartalmakra specializálódott keresőmotorja, működtetője a Bielefeld University Library. Több, mint 6000 forrásból (adatbázisok, archívumok, intézményi repozitóriumok) közel 120 millió dokumentumhoz biztosít közös keresőfelületet, ahol a kereshető tartalmak közel 60%-a teljes szöveggel, open access formában is elérhető.

Az ECONBIZ adatbázist a ZBW German National Library of Economics működteti, elsősorban a közgazdaságtudomány és az üzleti tudományok virtuális könyvtára. Az adatbázis számtalan szabadon hozzáférhető tartalmat is kínál.

A CORE tudományos keresőmotor több tízezer folyóirat és 3700 repozitórium open access tartalmait gyűjti és teszi kereshetővé. Több, mint 134 millió tudományos publikációhoz kínál hozzáférést PDF formátumban.

A DOAJ (Directory of Open Access Journals) adatbázisa több, mint 12 ezer lektorált, tudományos OA folyóirat adatait, illetve a folyóiratcikkek metaadatait tartalmazza.
 

A DOAB (Directory of Open Access Books) adatbázisa 13 ezer OA formában megjelent, lektorált könyvet ill. könyvfejezetet tartalmaz, 280 kiadótól.
 

A Zenodo az OpenAIRE és a CERN együttműködéséből jött létre, és elsősorban kutatási adatok nyílt hozzáférésű gyűjteménye, minden tudományterületről.
 

Az OpenDOAR adatbázis a tudományos open access repozitóriumok metakeresője, a gyűjtemények adatait és szabályzatait tartalmazza.
 

A Magyar repozitóriumi közös kereső az MTMT által minősített tudományos publikációkat tartalmazó intézményi repozitóriumok közös keresőfelülete. Jelenleg mintegy 260 ezer tudományos publikáció között lehet benne keresni.