Hogyan kutassunk? Néhány társadalomtudományi módszer és gyakorlati tipp

A kutatásmódszertani tréningek és konzultációk olyan kombinált alkalmak, amelyek során a hallgatók nemcsak feltehetik saját kutatásukkal, témájukkal kapcsolatos kérdéseiket, hanem olyan rövid összefoglaló előadásokon is részt vehetnek, amelyek a kutatási folyamat különböző lépéseit érintik. A részvétel mindazok számára segítséget nyújthat, akik valamilyen egyéni vagy csoportos kutatás megvalósítása előtt állnak, legyen szó egy órai feladatról vagy akár egy TDK-, illetve szakdolgozat megírásáról. A tréningeket elsősorban BA vagy MA hallgatóknak ajánljuk, de minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A kombinált órák az alapvető kutatási lépések kialakításában, és a tágabb értelemben vett módszertan megválasztásában segítenek. A konzultációk során elsősorban az alábbiakban kifejtett tréningtémákban tudunk mélyebb, részletesebb módszertani segítséget nyújtani. Az alkalmak csak részben követnek egy kötött menetrendet. A résztvevők az első kb. 30 percben minden héten meghallgatnak egy előadást. A fennmaradó időt azonban a hallgatókkal közösen alkotjuk meg, így ez igény szerint lehet konzultáció vagy az érintett ismeretanyag részletesebb megbeszélése, összekapcsolása a többi említett tréninganyaggal. A „szabad” idő optimális felhasználása érdekében minden regisztrálót tisztelettel arra kérünk, hogy röviden írja le milyen kérdésekre szeretne választ kapni.

Az alkalmak természetesen nem helyettesítik a témavezetővel folytatott folyamatos megbeszélést, de hasznos kiegészítéseket nyújthatnak a hallgatók előtt álló feladatok sikeres megoldásában.

Időtartam: 1,5 óra (kb. 30 perc előadás, ezt követően igény szerint akár konzultáció, akár másik „előadás” téma)
Helyszín: Egyetemi Könyvtár I. / 111. konzultációs szoba.

A műhelyre az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni.

Amiről szó lesz: a kutatás folyamat elemei, kutatási cél meghatározása, megfelelő téma választása, a kutatási terv megalkotása, a konceptualizálás és operacionalizálás fontossága. A jó minta szerepe egy kutatásban: mintavételi alapfogalmak, valószínűségi és nem véletlen mintavételi eljárások.
Mikor és miért érdemes kérdőívezni? Melyek a kérdőívszerkesztés általános szabályai? Hogyan nézzen ki egy kérdőív? Hogyan fogalmazzuk meg jó kérdéseket?
Mikor és miért érdemes (egyéni vagy csoportos) interjút készíteni? Hogyan szervezzünk meg egy interjút? Hogyan építsük fel az interjú szerkezetét? Hogyan tegyük fel a kérdéseinket?
Mi szükséges egy összeszedett dolgozathoz? Hogyan formázhatunk meg egy dolgozatot pár kattintással? Amiről szó lesz: stílusok (tervezésük és használatuk), tartalomjegyzék és ábrajegyzék generálása, táblázatstílusok, kereszthivatkozások, sablonok, véleményezés és korrektúra.