Kutatásmódszertani tréning és konzultáció

A kutatásmódszertani tréningek és konzultációk olyan kombinált alkalmak, amelyek során a hallgatók nemcsak feltehetik saját kutatásukkal, témájukkal kapcsolatos kérdéseiket, hanem olyan rövid összefoglaló előadásokon is részt vehetnek, amelyek a kutatási folyamat különböző lépéseit érintik. A részvétel mindazok számára segítséget nyújthat, akik valamilyen egyéni vagy csoportos kutatás megvalósítása előtt állnak, legyen szó egy órai feladatról vagy akár egy TDK-, illetve szakdolgozat megírásáról. A tréningeket elsősorban BA vagy MA hallgatóknak ajánljuk, de minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A kombinált órák az alapvető kutatási lépések kialakításában, és a tágabb értelemben vett módszertan megválasztásában segítenek. A konzultációk során elsősorban az alábbiakban kifejtett témákban tudunk mélyebb, részletesebb módszertani segítséget nyújtani. A résztvevők minden héten meghallgatnak egy előadást, azonban az óra időtartama alatt végig lehet kérdezni, az érintett ismeretanyagot részletesebben megbeszélni, összekapcsolni a többi említett tréninganyaggal. Az előadást a konzultáció követi, ahol helye van mind a specifikus, mind az általános jellegű kérdéseknek.  

Bár az alkalmak kapcsolódnak egymáshoz, azok külön is önálló egészet alkotnak. Az alkalmak természetesen nem helyettesítik a témavezetővel folytatott folyamatos megbeszélést, de hasznos kiegészítéseket nyújthatnak a hallgatók előtt álló feladatok sikeres megoldásában.

Időtartam: 1,5 óra (ebből kb. 30 perc előadás, minden fennmaradó idő konzultáció)
Helyszín: Egyetemi Könyvtár I. / 111. konzultációs szoba.

A műhelyre az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni.

Amiről szó lesz: a kutatás folyamat elemei, kutatási cél meghatározása, megfelelő téma választása, a kutatási terv megalkotása, a konceptualizálás és operacionalizálás fontossága. A jó minta szerepe egy kutatásban: mintavételi alapfogalmak, valószínűségi és nem véletlen mintavételi eljárások.
Mikor és miért érdemes kérdőívezni? Melyek a kérdőívszerkesztés általános szabályai? Hogyan nézzen ki egy kérdőív? Hogyan fogalmazzuk meg jó kérdéseket?
Mikor és miért érdemes (egyéni vagy csoportos) interjút készíteni? Hogyan szervezzünk meg egy interjút? Hogyan építsük fel az interjú szerkezetét? Hogyan tegyük fel a kérdéseinket?
Mi szükséges egy összeszedett dolgozathoz? Hogyan formázhatunk meg egy dolgozatot pár kattintással? Amiről szó lesz: stílusok (tervezésük és használatuk), tartalomjegyzék és ábrajegyzék generálása, táblázatstílusok, kereszthivatkozások, sablonok, véleményezés és korrektúra.

Az űrlap kitöltésével hozzájárulok, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtár az űrlapon megadott személyes adataimat az adatvédelmi előírásoknak megfelelően tárolja és kezelje. Adatkezelési tájékoztató