Kutatásmódszertani tréning és konzultáció

A kutatásmódszertani tréningek alkalmai a kutatási folyamat különböző lépésein keresztül egészen a dolgozat leadásáig jutunk el. Az órák az alapvető kutatási lépések kialakításában, és a tágabb értelemben vett módszertan megválasztásában segítenek. Részletesen elsősorban módszertani kérdésekkel foglalkozunk, elsősorban az interjúk és a kérdőívek készítésére fókuszálva. 

Bár az alkalmak kapcsolódnak egymáshoz, azok külön is önálló egészet alkotnak. Az alkalmak természetesen nem helyettesítik a témavezetővel folytatott folyamatos megbeszélést, de hasznos kiegészítéseket nyújthatnak a hallgatók előtt álló feladatok sikeres megoldásában.

Az előadás után közvetlenül kezdődik a kutatásmódszertani konzultáció, ahol a hallgatók a saját kutatásukkal, témájukkal kapcsolatos kérdéseiket tehetik fel, akár kapcsolódnak, akár sem a tréningen átbeszélt témához. A tréningre és a konzultációra ugyanezen az űrlapon, de külön kell regisztrálni, így amennyiben mindkettőn szeretnél részt venni egy adott napon, ne felejtsd el kitölteni mindkét regisztrációs részt!

A részvétel mindazok számára segítséget nyújthat, akik valamilyen egyéni vagy csoportos kutatás megvalósítása előtt állnak, legyen szó egy órai feladatról vagy akár egy TDK-, illetve szakdolgozat megírásáról. A tréningeket elsősorban BA vagy MA hallgatóknak ajánljuk, de minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Helyszín: Egyetemi Könyvtár I. / 112. konzultációs szoba.

A tréningre és a konzultációkra az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni.

TRÉNING

Amiről szó lesz: a kutatás folyamat (kutatási cél meghatározása, témaválasztás, a kutatási terv megalkotása, a konceptualizálás és operacionalizálás), a jó minta szerepe egy kutatásban (mintavételi alapfogalmak és eljárások), absztrakt szerepe és készítése.
Mikor és miért érdemes kérdőívezni? Melyek a kérdőívszerkesztés általános szabályai? Hogyan nézzen ki egy kérdőív? Hogyan fogalmazzuk meg jó kérdéseket?
Mikor és miért érdemes (egyéni vagy csoportos) interjút készíteni? Hogyan szervezzünk meg egy interjút? Hogyan építsük fel az interjú szerkezetét? Hogyan tegyük fel a kérdéseinket?
Statisztikai programcsomagok (SPSS, Stata, R), tartalomelemző szoftverek (NVivo, ATLAS.ti), kapcsolathálók elemzésére alkalmas szoftverek (Pajek, Ucinet).
Mi szükséges egy összeszedett dolgozathoz? Hogyan formázhatunk meg egy dolgozatot pár kattintással? Amiről szó lesz: stílusok (tervezésük és használatuk), tartalomjegyzék és ábrajegyzék generálása, táblázatstílusok, kereszthivatkozások, sablonok, véleményezés és korrektúra.

KONZULTÁCIÓS ALKALMAK

Ha van egy jó ötleted, de nem tudod, hogy hogyan is fogj hozzá a téma felkutatásához, valamint a megfelelő elemzési módszer(ek)et keresed, akkor a kutatásmódszertani konzultáción a helyed! Szívesen adunk tanácsot a szakdolgozatod, TDK dolgozatod vagy beadandód kutatási kérdéseinek megfogalmazásához, illetve a megfelelő módszertan kiválasztásához és kivitelezéséhez. Ha már majdnem kész vagy, akkor a dolgozat megformázásban is szívesen segítünk. A konzultációt elsősorban alap- és mesterszakos hallgatóknak ajánljuk, de minden érdeklődőt szívesen látunk!

Az alkalmak közvetlenül a kutatásmódszertani tréning után kezdődnek, de a konzultációra azokat is várjuk, akik a tréningen nem vesznek részt. A minőségi munka érdekében egy alkalomra maximum 3 ember jelentkezését tudjuk elfogadni.

A konzultációra az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni.

Helyszín: Egyetemi Könyvtár I. / 112. konzultációs szoba.

Az űrlap kitöltésével hozzájárulok, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtár az űrlapon megadott személyes adataimat az adatvédelmi előírásoknak megfelelően tárolja és kezelje. Adatkezelési tájékoztató