Vállalati összefogással az alapkutatások érdekében? A Gazdálkodástudományi Kar kutatási ernyőtémáiról nagyvállalati felsővezetőket kérdeztünk

A Gazdálkodástudományi Kar kutatási hetében haladó hagyományként vállalati vezetőket kérdezünk a kari Vállalati Kapcsolatok Bizottság képviseletében az egyetemmel való kutatási együttműködések jó gyakorlatáról, fejlesztési lehetőségeiről. 2019 januárjában a Kar öt kutatási ernyőtémája került terítékre. Idén a beszélgetés során világossá vált, hogy a megkérdezett vállalatvezetők szerint szükséges lenne az egyetemi oldalról érkező proaktivitás, a folyamatos információcsere és egy platform kialakítása, ahol kommunikálhatnak egymással.

A kerekasztal-beszélgetés moderátora Dr. Gyulavári Tamás, a Marketing és Média Intézet igazgatója, a Vállalati Kapcsolatok Bizottság tagja volt.

Berkes Tibor, a Mastercard regionális üzletfejlesztési vezetője hosszú múltra visszanyúló corvinusos együttműködésről számolt be, melynek keretében többek között MBA-s hallgatókkal kutatták a különböző vásárlási és kártyahasználati szokásokat. „Nagy öröm, hogy tényleg beleássák magukat, és nem csak egy felületes kutatómunka történik. A fiatal, feltörekvő generáció egy problémát teljesen új szemszögből tud megközelíteni, amire érdemes figyelni, mert akik már egy ideje a szakmában vannak, sokszor nem látják a fától az erdőt” – hívta fel a figyelmet.

Az MTÜ-ből 2018 augusztusában kivált Magyar Divat- és Designipari Ügynökség vezérigazgatója, Bata-Jakab Zsófia elmondta, hogy nekik is volt már közös projektjük a Karral, mely során marketing mesterszakos hallgatókkal dolgoztak együtt. „Alapvetően nagyon nyitottak vagyunk az oktatási intézményekkel való együttműködésre” – számolt be róla Bata-Jakab Zsófia. – „A közös munka során látszott, hogy felkészültek a hallgatók, és érdekli is őket ez a téma. Nagyon releváns kérdéseket tettek föl nekünk.”

A Kar Gazdaságetikai Központjával kapcsolatban álló MagNet Bank közösségfejlesztési igazgatója, Molnár Csaba pedig arról mesélt, hogy gazdasági modelljük miatt rendkívül sok szakdolgozó keresi meg őket a témában.

Egyetemi együttműködéseket tekintve elsősorban a duális képzésre koncentrált a Kühne + Nagel, számolt be róla Lányi Márton vezérigazgató. „Látom, hogy a duális képzés egy jó irányba változik. A céljaival maximálisan egyetértek, a hatása is jó, de lehetne jobb is. Együtt kell kitalálnunk, hogy lehet ezt jól működtetni” – fogalmazta meg Lányi Márton.

Az egyetemekkel való együttműködések kapcsán Kiss Attila, az E.ON elnök-vezérigazgatója, aki egyben Corvinus alumni is, elmondta, hogy elsősorban műszaki területen vannak jelen. Jelenleg öt egyetem duális képzési programjában vesznek részt, valamint kihelyezett tanszékkel is rendelkeznek vidéki felsőoktatási intézményekben, de a BCE-vel is van kilátásban együttműködésük.

Az SAP-t képviselve Dudits Ádám, a cég 25 országban egyetemi kapcsolatokért felelős igazgatójának tapasztalata szerint minden felsőoktatási intézmény nyitott az együttműködésekre. „Az SAP el tud képzelni olyan együttműködést, ami kifejezetten az alapkutatásokat érinti” – mondta.

A Kar öt kutatási ernyőtémáját tekintve mind a hat vállalatvezető egyetértett abban, hogy nagyon átfogóak, és lefedik a mai releváns témákat, ugyanakkor fókuszáltabbak is lehetnének. „Egy étlapot szeretnék kérni kulcsszavakkal és fókusztémákkal, hogy egy kicsit többet tudjunk a lehetőségekről” – foglalta össze Molnár Csaba. A kerekasztal résztvevői úgy vélekedtek, hogy sokkal több információra, információ-megosztásra van szükségük. A kölcsönös megismerés és a proaktív, nagyon konkrét magas szintű értékteremtő javaslatok, ill. az egyetemi igények egyértelmű megfogalmazását emelte ki Kiss Attila és Dudits Ádám is – hozzátéve, hogy több magasan képzett, tehetséges hallgatóval szeretnének együttműködni. Lányi Márton a jövőre vonatkozóan úgy fogalmazott, hogy közös felelősségünk tenni azért, hogy ne csak Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban hozzanak létre kutatóközpontokat, hanem Kelet-Közép-Európa is kerüljön fel a térképre.

Bodnár Tekla és Kozma Miklós
Vállalati Kapcsolatok Bizottság