Működhet-e tudományos kutatás közös vállalat-egyetem pályázat keretében?

A Gazdálkodástudományi Kar Vállalati Kapcsolatok Bizottsága kerekasztal-beszélgetést szervezett a kari kutatási hét keretében vállalatok és egyetemek közti közös kutatási pályázati lehetőségekről. Felsmann Balázs, a beszélgetés moderátora, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont szakmai igazgatója, a Vállalati Kapcsolatok Bizottság tagja egy jelenleg is futó kutatási együttműködésről kérdezte a projekt vállalati és egyetemi résztvevőit.

A kerekasztal-beszélgetésre széles körből érkeztek az érintettek. Az egyetemi oldalról, szakmai részről meghívott beszélgetőpartner volt Dr. Trinh Anh Tuan, a Corvinus Fintech Center vezetője, az Informatikai Intézet docense, valamint meghívott vendég volt Dr. Lukács János, a Pénzügyi, Számviteli és Gazdasági Jogi Intézet igazgatója. Mindketten a kezdetektől fogva irányították a Dorsum, a Net Média és a W.UP közreműködésével folyó pályázatokat. A projektek elindulásában kulcsszerepet játszó pályázatíró cég, a Via Credit és az egyetemi Kutatásfejlesztési Igazgatóság is képviseltette magát az eseményen.

A Dorsum banki innovációs laborjának vezetője, Fischer Bálint elmondta, hogy a projekt során ők egy profilozási megoldást alkotnak, amivel a későbbi vállalati felhasználók információkat gyűjthetnek ügyfelekről, túlmutatva azok befektetési szokásain. Ezen profilozás alapján befektetési ajánlatokat és javaslatokat tudnak majd tenni. Joó Balázs, a NetMédia CTO-ja több fontos, a projekt során előttük álló feladatot fogalmazott meg, mint a felhasználók profilozásában való segítséget kérdőív kitöltetésével, illetve egyéb adatok gyűjtésével. „A W.UP az együttműködésbe egy víziót, illetve egy fejlesztési módszertant, technológiai know-how-t hoz.” – összegezte Vitályos Áron, a cég senior banki tanácsadója. Szerinte erősek a piaci ismereteik, azonban ágazatspecifikusak, és az egyetem tudná ezt az ágazatspecifikusságot szélesíteni. Bata Tamás, a Kutatásfejlesztési Igazgatóság munkatársa elmondta, hogy a kutatási projekt során az Igazgatóság a döntéseket képezi le adminisztratív oldalról. Dr. Trinh Anh Tuan szerint a projektek során a menedzsment pont jó feladatokat ad, hiszen az a tudás már megvan az Egyetemen, amit az ipar mint ezen konzorciumi együttműködések vezetője kér. „Az oktatók és kutatók tollából pedig születnek a projektmunka során publikációk is, ami szintén jelentős szempont.” – mondta.

Sikerkritériumok az együttműködésben

A projekt legfontosabb sikerkritériumait megfogalmazva Dr. Trinh Anh Tuan szerint ezek a kölcsönös bizalom, a kapunyitás, melyben Dr. Lukács János intézetigazgatónak volt jelentős szerepe; és a felső vezetés támogatása, melyben pedig Dr. Fehér Péter dékánhelyettesnek. Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója úgy látja, ha már megnyílt a kapu, akkor egyfajta kritérium, hogy olyan cégek vegyenek részt a projektben, melyek már legalább 50-100 fősek, mert ott van erre kapacitás. A cégek iparági érdeklődése és növekedési lehetőségei is mind jelentős szempontok a sikerben. Fischer Bálint úgy véli, hogy sikerkritérium maga a pályázatban megfogalmazott vízió, illetve az egyetem-vállalat együttműködések élénkítése. „Jó cél volna, ha néhány év múlva nem okozna gondot rögtön felhívni, közvetlenül megkeresni néhány embert az egyetemről, hogy az adott projektet csináljuk együtt.” Vitályos Áron szerint az erős projektmenedzsment szintén fontos kritérium. Hozzátette azt is, hogy már érzékelhető, hogy az egyetemek felismerték, hogy a PhD-hallgatók számára érdekes, naprakész kutatási témákat üzleti vállalkozásokkal együttműködve tudnak szolgáltatni.

Egy hosszú távú együttműködés első felvonása

Joó Balázs szerint érdemes kiemelni, és jó gyakorlatként bevinni egy következő egyetem-vállalat együttműködésbe azt, hogy az Egyetemtől olyan információk érkeznek, amik nem biztos, hogy máshonnan is jönnének. „Ezt a tudást kell vinni és beépíteni” – mondta a Net Média CTO-ja. Vitályos Áron elmondta: „Más projektbe is átvihető jó gyakorlat, hogy olyan témákat találjunk, olyan egyetemet, olyan szakértőket, akik kiegészítenek bennünket.” „Fontos megtalálni, hogy hogyan tudjuk egymás tudását használni.” – fogalmazta meg Fischer Bálint, aki hozzátette: „A végén ne sajnáljunk tartani egy retrospektívát. Üljünk le, és értékeljük, hogy mi ment jól, mi nem. Ha minden jól megy, akkor úgy tekintek erre, hogy ez egy tízéves együttműködés első etapja.” Dr. Trinh Anh Tuan elmondta, hogy ugyanezzel a hosszú távú együttműködésre törekvő mentalitással dolgoznak, s úgy tekint a projektre, mint egy első lépésre.

Bodnár Tekla és Kozma Miklós