A politika Facebook-hálójában – A Szabó Kálmán Tehetségprogram ösztöndíjasa Krakkóban mutatta be kutatását


Bíró János, a Budapesti Corvinus Egyetem Rajk László Szakkollégiumának tagja most jött vissza Krakkóból, ahol egy tudományos konferenciá diák előadója volt.

„Krakkóban az ITMO University (Szentpétervári) főszervezésében az AGH krakkói egyetem támogatásával fiatal kutatóknak szerveztek egy kis konferenciát, ahol az előadások  mellett diák előadások is voltak , vagyis főként doktoranduszok,  elvétve egy-egy mesteres hallgató is előadhatott. Azok a diákok, akiknek a dolgozatát kiválasztották és elfogadták, hogy publikálják a Procedia Computer Science Journalbe valamint online is megjelenik majd a sciencedirect.com-on.

Én egy hálózatkutatási módszertannal készült dolgozatot adtam elő a konferencián. 7 magyarországi politikai párt összefésült facebook oldal hálózatát vizsgáltam, főként alap hálózatkutatási statisztikákkal, klaszterező (community detection) algoritmusokkal és exponenciális random gráf modell segítségével.
Egyrészt kíváncsi voltam a hálózat struktúrájára, valamint érdekesnek gondoltam megnézni az ergm segítségével, hogy néhány attribútum miként hat az oldalak közötti lájkokra.

Jelenleg még nem tudom, hogy szeretnék-e tudományos pályára lépni, hisz még csak a BA képzésem végén vagyok, egyelőre csak élvezem ezt a közeget, aminek aktív szereplője lehetek, mindez pedig a Szabó Kálmán Tehetségprogram segítségével indult.

Bíró János a kisvárdai Szent László katolikus közgazdasági Szakközépiskola diákjaként, 4 éve hallott először a Szabó Kálmán Tehetségprogramról.
„ Akkor is, a rajkosok kapcsolati hálója működött, szóval már akkor is rengeteg iskolába (mindenki a régi középiskolájába) utaztak le, hogy bemutassák a programot. Így jött az én volt sulimba is két akkori kollégista, és itt ismertem meg először a program nyújtotta lehetőségeket.
Véleményem szerint a legjobb mindig is az a programban, amit az anyagi támogatáson kívül nyújt. Ebben különbözik a legtöbb ösztöndíjtól és tehetségprogramtól, hogy aktív szakmai és közösségi támogatás van mögötte. Ennek köszönhetően megismertem sok mindent, többek között a rajkosok szemléletmódját, a dolgokhoz, a világhoz való hozzáállását, ami annyira megtetszett, hogy részese akartam lenni és azóta is rajkos vagyok. Az SZKTP számomra ugródeszkát, nagyszerű lehetőséget jelentett, hogy elérjek valami jobbat, valami többet, amire mindig is vágytam. Később egyébként aktívan részt vettem a program formálásában is koordinátorként, és jelenleg is aktívan segítem a mostani csapat munkáját.”


Mit kérdeznél a világhírű magyar hálózatkutatótól, barabási Albert Lászlótól?
Bíró János kérdése: Mit találsz  izgalmas, még kutatásra váró kérdésnek a facebook empirikus vizsgálatában?

A Kioszk utánajárt! Barabási Albert László válasza: Azt, hogy valóban tudják-e egymást befolyásolni az emberek, vagy csak azért értenek egyet többnyire, mert a barátaik hasonlóan gondolkoznak?