Peripatos: Utazó szemináriumon vettek részt a Corvinusos diákok

Peripatos

2018. szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakája másnapján egy újszerűnek tervezett tanulmányi kiránduláson vett részt az egyetem harminc, nagyrészt külföldi hallgatója a Világgazdasági Intézet szervezésében.

A tanulók – főként kínai diákok – vonattal utaztak Párkányba, onnan az esztergomi bazilikához busz vitte a társaságot; majd Esztergom bejárása következett, végül pedig a menetrend szerinti hajóval érkeztek vissza Budapestre. A sínen, vízen és gyalogosan megtett kirándulás különlegességét az adta, hogy a Peripatos edukációs mobilalkalmazás segítségével a hallgatók menet közben valójában outdoor szemináriumokon vettek részt, amit az oktatási célra kifejlesztett audioguide vezetett. A Dunakanyarban a visegrádi térség 20-21. századi társadalmi-gazdasági jelenségeiről hallhattak történeteket – amelyek a látványhoz is kapcsolódtak –, míg az esztergomi séta középpontjában a városi élet crossborder jellegének, és a dunai folyami út kihasználásának kérdése állt, illetve annak bemutatása, hogy milyen az élet egy fővároshoz közeli kisvárosban: milyen fejlesztő, illetve esetleges negatív hatások érkeznek Budapest felől.

A Peripatos technikailag egy GPS-alapú audioguide, de a tartalmat maguk a tanárok tudják bevinni, amit angol felolvasószoftver olvas fel a diákoknak. A tartalom így könnyen változtatható, tananyagként, PDF-ként letölthető, kvízkérdésekkel bővíthető. A fejlesztést Kollai István, a Világgazdasági Intézet adjunktusa vezeti. Az elsőrendű cél az, hogy az élményalapú oktatáshoz közelíteni lehessen a társadalomtudományi témákat is, és hogy az internet korában, amikor minden tananyag vagy előadás már elérhető a világhálón, újat lehessen mondani és mutatni a hallgatóknak – olyan formában, hogy az talán az ismeretanyag rögzülését is elősegítse.

Emellett az outdoor szemináriumok fontos célja lenne, hogy áthidalhatóak legyenek a kulturális és nyelvi szakadékok a külföldi diákok és a hazai tanáruk között: a két outdoor szeminárium során angolul ismerhették meg a túrák egyes állomásaihoz tartozó tartalmakat, sétálva lehetett történeteket hallgatni Esztergom jelenéről, a Suzuki gyár betelepítésének hatásairól, a határokon átívelő együttműködésekről, de közben jutott idő kávéra és ebédre is. A vonatút során a mobilalkalmazás Vác magasságában a Budapest környéki urbanizációs hatásokról mesélt, Visegrádnál a visegrádi együttműködésről, az Ipolynál a változó magyar-szlovák társadalmi-gazdasági kapcsolatokról, a Kovácspataki-hegyek tövében pedig a borkultúra forradalmáról.

A cél a fejlesztést vezető csapat elképzelése szerint az lenne, hogy az outdoor szemináriumok a Peripatos alkalmazásra építve kiegészítsék a hagyományos kurzusokat, vagy akár azok gerincét is képezhetik. Az outdoor oktatásra a skandináv és angolszász országokban már jogszabály is létezik, de igazából egy igazi ókori találmányról van szó: Arisztotelészék az iskolájukat körbejárva oktattak. Ez volt a peripatetikus (körbejáró) iskola, amit most a 21. századi technológia segítségével lehetne újjáéleszteni.