A globális növekedés útján – lehetőségek magyar sportszervezetek számára - LaLiga-Corvinus workshop

A Gazdálkodástudományi Kar Kutatási Hetének egyik nemzetközi programja, a LaLiga-Corvinus workshop 2019. május 30-án került megrendezésre globális sportüzlet témájában. A Budapesti Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontja (SGK) és a világ egyik legjobb labdarúgó-bajnokságát képviselő spanyol LaLiga közös szervezésében tartott szakmai workshopon a BCE budapesti és székesfehérvári campusának diákjai mellett a hazai sportélet számos jeles szereplője is részt vett.

José Moya, a LaLiga Business School vezetője, és Diego Sánchez Trillo, a LaLiga magyarországi képviselője tartottak felvezető előadást a LaLiga elmúlt évekbeli átalakulásáról és intézményesülő nemzetközi működéséről, a helyi piaci lehetőségek feltárásának haladó gyakorlatáról. Ezt követően Dr. Kozma Miklós és Kynsburg Zoltán, az SGK vezető munkatársai moderálásában csoportfeladatokban dolgoztak együtt a workshop résztvevői.

A jó hangulatú, interaktív szakmai munka inspiráló élményt jelentett mind a hallgatók, mind az iparági szakemberek számára. Számos fejlesztési mintát, jó gyakorlatot adott számukra a beszélgetés, a közös munka. Kiderült többek között, miért és hogyan segíti Hosszú Katinka a LaLiga magyarországi munkáját, elsősorban a futballt aktívan nem követő potenciális érdeklődők figyelmének felkeltésében.

Másnap, kapcsolódó programként a LaLiga együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Corvinus Egyetemmel a magyar sportgazdaság fejlesztése érdekében. A megállapodást az egyetem budapesti campusán jelentették be, ahol 2019. május 31-én mindkét fél képviselői aláírták a keretmegállapodást. Az együttműködés keretében a LaLiga és a Corvinus közös sportgazdasági kezdeményezéseket fognak indítani különböző területeken, hogy a hallgatók jobban megérthessék a sportgazdaság globális környezetét: elsősorban a menedzsment, marketing, pénzügy, technológia és innovációs témakörök vannak a figyelem középpontjában.

A sportgazdaság folyamatosan növekvő szektor világszerte, számos lehetőséget kínálva az iparág különböző szegmenseiben. A LaLiga számos latin-amerikai egyetem, és az USA-beli Columbia University és Pennsylvania State University után Európában elsőként a Corvinusszal kötött együttműködési megállapodást. Ez a megállapodás segíteni fogja, hogy világszínvonalú sportgazdasági oktatáshoz férjenek hozzá a magyar szereplők.

José Moya, a LaLiga Business School vezetője hangsúlyozta: „Nagyszerűnek tartjuk a lehetőséget, hogy a LaLiga tapasztalatait megoszthatjuk Magyarországon, európai környezetben. Ez a megállapodás formálisan is megerősíti a LaLiga elkötelezettségét a sportszektor hatékonyságának és felelős működtetésének fejlesztése iránt, összhangban a szlogenünkkel: ‘ez nem futball, ez a LaLiga’. Ebben mások vagyunk, mint bármely más liga, nemcsak a sport területén, hanem az oktatási elképzeléseinkben is.”

Dr. Zoltayné Dr. Paprika Zita, a Corvinus Gazdálkodástudományi Karának dékánja kiemelte: „Keressük az újabb lehetőségeket, hogy hosszú távú együttműködést alakítsunk ki olyan szakmai szervezetekkel, amelyek saját területük élvonalát képviselik globális szinten. A Corvinus elkötelezett abban, hogy olyan szervezetek munkáját támogassa, melyek nemcsak üzleti érdekeket, hanem szélesebb társadalmi célokat is szolgálnak. A LaLiga egy ideális partner stratégiánk megvalósításában.”

Diego Sánchez, a LaLiga magyarországi képviselője hozzátette, hogy „ez egy olyan stratégiai együttműködés, amely tükrözi, hogy nem csupán a labdarúgás, de általánosabban a sportgazdasági oktatás fontos számunkra. Számos kapcsolódás van Magyarország és a LaLiga között, és meggyőződésem, hogy sokat tanulhatunk egymástól. Nem is találhatnánk jobb partnert a Budapesti Corvinus Egyetemnél, amely a legmagasabb színvonalat képviseli, érdemi nemzetközi beágyazottsággal.”

Dr. Kozma Miklós, a Corvinus Sportgazdaságtani Kutatóközpontjának nemzetközi kapcsolatok vezetője felhívta a figyelmet annak jelentőségére, hogy a megállapodás hozzájárulhat „nemcsak az egyetemi oktatás és a tudományos kutatások színvonalának további emeléséhez, hanem olyan korszerű működési modellek megalkotásához, amelyek a sport fő érintettjeinek valós értéket adnak, fenntartható módon. Nemcsak a pályán, hanem azon kívül is. A LaLiga inspiráló mintát, értékes know-how-t adhat ehhez, mind globális terjeszkedésének sikere, mind érett társadalmi beágyazottsága alapján, amelynek helyi viszonyokhoz illesztését a Sportgazdaságtani Kutatóközpont segíteni fogja.”

A megállapodás aláírása mindkét szervezet elkötelezettségét tükrözi a hazai sportszektor fenntartható fejlődésének támogatásában a tudás és a stratégiai elképzelések kölcsönös megosztásán keresztül.