Corvinus a jobb klímáért

A Budapesti Corvinus Egyetem 10 CEMS-es hallgatója május 15-17-én az ENSZ éghajlatváltozási tárgyalásainak szimulációján vett részt a Bocconi Egyetemen.

A két napos rendezvényen 8 vezető európai üzleti iskola 120 CEMS-es diákja a kormány, a civil társadalom és az ipar képviselőinek szerepébe bújt. Az egyedülálló kezdeményezést hivatalosan is támogatta az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak ügyvezető titkára: Patricia Espinosa.

A minden évben megrendezésre kerülő Model UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) szimulációt 2009-ben kezdeményezte a University of St. Gallen és a barcelonai ESADE egyetem. A Model UNFCCC oktatója a Corvinuson Zsóka Ágnes.

A résztvevő hallgatók saját intézményükben egy szemeszteren át tanulnak egy kurzus keretében a témáról, a végső tárgyalásokra pedig évente változó helyszínen találkoznak.

Kiváló alkalom ez arra, hogy a CEMS hallgatók olyan készségeket fejlesszenek, amelyek segítségével jobban tudják kezelni korunk egyik legsürgetőbb társadalmi problémáját, és hogy megértsék, milyen fontos az üzleti élet szerepe az éghajlatváltozással való küzdelemben, és a globális megoldások megtalálásában.

Espinosa asszony gratulált a kiváló oktatási intézmények szervezőinek, és kiemelte, hogy „…mai világunkban, amikor olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, mint az éghajlatváltozás, az óceánok szennyezettsége, a termékeny talaj csökkenése és az emberek kényszerű elvándorlása, az Egyesült Nemzetek jelentősége nagyobb, mint bármikor a történelem során.”

Rolf Wüstenhagen professzor, a Model UNFCCC akadémiai igazgatója elmondta: „A CEMS-es Model UNFCCC a jövő üzleti döntéshozóinak intenzív tanulási lehetőséget kínál, amely során átélik, milyen egy valóban globális kihívást megoldani.”

Roland Siegers, a CEMS ügyvezető igazgatója hozzátette: „A következő néhány évben az éghajlatváltozásnak óriási hatása lesz a globális üzleti életre és a szélesebb társadalomra egyaránt; bár a döntéshozók egyelőre nincsenek teljesen tisztában az ügy jelentőségével. … A CEMS hallgatók, akik részt vesznek a szimulációban, mélyebb tudás birtokában lesznek az éghajlatváltozási politikáról, ami felkészíti őket a munka éveire. A kurzus és a szimuláció hatására több volt hallgatónk is vállalt vezetői szerepet fenntarthatósággal foglalkozó területen, multinacionális cégeknél.”

További információt a www.modelunfccc.org oldalon, valamint az alábbi linken http://www.cems.org/news-media/news/events/model-unfccc-120-future-business-leaders-more-30-countries-gather-milan találhat. Egyetemünk idei résztvevőit itt találja: https://www.facebook.com/CEMSClubBudapest/?fref=ts