Igényük van összekapcsolódni

A tavasszal létrejött Corvinus Science Shop a civilek és a tudomány világa között teremt kapcsolatot annak érdekében, hogy a két oldal kölcsönösen tanulhasson egymástól. November 15-én közös reggelit szerveztek az oktatók, hallgatók és civilek számára, ahol többek között korábbi projektek eredményeivel ismerkedhettek meg a résztvevők. A Corvinus Science Shop vezetőjével, Martoni Andrással a reggeliről és későbbi terveikről is Baksa Máté beszélgetett.

Mi volt a novemberi „Találkozások a nyitott tudományért” Science Shop rendezvény célja és jelentősége?
A Corvinus Science Shop nem régen, májusban indult a Gazdálkodástudományi Karon. A novemberi reggelit nyitó eseménynek szántuk, azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet a működésünkre, és hogy összehozzuk az érdeklődő érintetteket. Bár kisebb találkozókra és pilot projektekre már korábban is sor került, a rendezvény valódi súlyát az adta meg, hogy segített a jövő tavaszi félév előkészítésében, amikor teljes gőzzel elindulhat a közös munka.
Korábban a Science Café sorozat alkalmain és más eseményeken is többen érdeklődtek a témáink iránt, a reggelin viszont már több mint 70 embert láthattunk vendégül. Rajtuk kívül pedig sokan olyanok is beugrottak, akik nem regisztráltak előzetesen. A résztvevők több mint fele érkezett civil szervezetektől, és számos oktató és hallgató is jelen volt. Mi sikeresnek tartjuk a rendezvényt, jó felütést és alaphangot adott a munka elindításához. Ráadásul azt is megmutatta, hogy ez a téma sokakat vonz és megmozgat.

Milyen visszajelzések érkeztek a résztvevőktől?
Leginkább a helyszínen kaptunk visszajelzéseket: a vendégek nagyon pozitívan értékelték a hangulatot és a témákat is. Itt van a szobám sarkában egy papírgörgeteg, amire a résztvevők a projektötleteiket írták – ha jól emlékszem, nagyjából 25 javaslat érkezett. Ezek feldolgozásán még dolgozunk: kaptunk konkrét terveket és elképzeléseket olyan projektekhez kapcsolódóan, amelyekkel már valaki foglalkozik, de érkeztek általánosabb vágyak, kérések is. Amit szerintem mindez jól mutat, hogy mindkét oldalon erős az összekapcsolódás igénye.

Hogyan segíthet a reggeli a tavaszi munka előkészítésében?
A 25 projektötlet mellé sokkal több ember írta fel a nevét, sokan 3-4 koncepcióhoz is jelentkeztek. Ha ezt összevetjük a résztvevők létszámával, láthatjuk, hogy szinte mindenki, aki eljött, szeretne legalább egy projektben részt venni. Ez remek kifutási és felkészülési lehetőséget jelent számunkra a tavaszra.
Most azon gondolkodunk, hogyan tudnánk a beérkezett igényeket „lefordítani” konkrét feladatokra, amiket az egyetem is tud értelmezni. Meg kell találnunk, hogy azok számára, akik felírták a nevüket a lapokra, mi lenne a legnagyobb segítség, és hogy hogyan tudjuk a leghatékonyabban összekötni egymással a szereplőket. A Science Shop alapkoncepciója szerint az igények és kérések a civil oldalon fogalmazódnak meg, és nekünk erre kell reagálnunk, ezeket igyekszünk kielégíteni, illetve megválaszolni. Meg kell találnunk az első lépéseket, amelyekkel a témáinkat kurzusok, szakdolgozatok és TDK-munkák formájába önthetjük, hogy minél inkább bekerüljenek az oktatásba.

A Corvinus Science Shop célja tehát az, hogy „lefordítsa” az Egyetem ún. harmadik misszióját, és ezzel erősítse az első kettőt, vagyis az oktatást és kutatást?
Igen, erről van szó. A Science Shop küldetése az, hogy a társadalmi szereplők kérdéseit, igényeit behozza az oktatásba és a kutatásba. A három misszió szerintem nem elválasztható egymástól, nem ezért számozták be őket. Azt gondolom, hogy az egyetem társadalmi nyitottsága, befogadóképessége csak az első két misszión keresztül tud valóban megvalósulni. A Corvinus Science Shop minőségét éppen az adja, hogy oktatók és kutatók kezdeményezésére jött létre: ebből is látszik, hogy organikusan összekapcsolódik az egyetem alaptevékenységével, ez nem egy kirakatprojekt. Ennek csak így van értelme.

Mi alapján válogatták ki a reggelin bemutatkozó projekteket?
A praktikus szempontokon túl, vagyis, hogy kiket tudtunk erre az alkalomra elhívni, a legfontosabb szándékunk az volt, hogy kutatási, oktatási és „egyéb” pilot projektek is bemutatkozhassanak. Szerettük volna megmutatni az együttműködési lehetőségek gazdagságát. A terveink szerint a jövőben az oktatási projektek lesznek majd többségben, változatos kurzusfeladatok és gyakorlati tárgyak formájában. Ezek javítják az oktatás minőségét, hiszen a hallgatóknak olyan feladatot kell megoldaniuk, aminek tétje van: nem egy elméleti papírt készítenek, hanem valós problémán dolgoznak, aminek az eredményét aztán a szervezet felhasználja. Ez pedig minden szereplőnek jó.
A kurzusfeladatok inkább rövid távú munkát jelentenek, amelyeken egy kisebb csoport dolgozik, véges erőforrásokkal, de intenzíven és erősen gyakorlatorientált módon. A szakdolgozathoz vagy TDK-dolgozathoz kapcsolódó együttműködések időben jobban elhúzódhatnak, más ritmusuk van, és egyaránt nagy szerep jut az elméleti és gyakorlati vonatkozásoknak – bár ezeket csak egy ember készíti, nagyobb a lehetőség az elmélyülésre is. Sokszor már a hallgatók által megfogalmazott kérdések is új szempontokat jelentenek, mert más szemlélettel dolgoznak, mint egy civil szervezet. Így tanulnak együttműködve egymástól.

Mi a legfontosabb üzenete ezeknek az együttműködéseknek?
A közös tanulás, a különböző szereplőknél felhalmozódott tudások egyenlősége, és hogy ezek a tudások összeadódnak a közös munka során. Ahogy a rendezvényen is elhangzott, ez a nyitott egyetem koncepciója.

Mi a Corvinus Science Shop következő nagyobb projektje? Hogyan tovább?
A legfontosabb talán a tavaszra tervezett, nemzetközi Living Knowledge konferencia. Ezt kétévente, most nyolcadik alkalommal szervezik, ezúttal a helyszín Budapest, a házigazda pedig Egyetemünk lesz. A konferencia közössége olyan általunk is fontosnak tartott témákkal foglalkozik, mint a service-learning, a project-based learning vagy a community-based research. A konferencián is erős lesz az akadémiai mellett a civil jelenlét, külön felhívás megy ki a társadalmi szervezeteknek.
A Corvinus Science Shop életében szintén nagy dolognak ígérkezik, hogy jövőre, a szakdolgozatok témaválasztási időszakához időzítve szakdolgozati vásárt fogunk szervezni. Ennek lesz majd BA, MA és PhD verziója is. A vásárra civil szervezeteket és hallgatókat várunk: a civilek olyan projekteket, témákat hoznak, amikre a hallgatók „lecsaphatnak” majd. Várhatóan ez is kölcsönösen előnyös együttműködéseknek teremt majd lehetőséget. A Corvinus Science Shop rendezvényen felvetett projektek listája.