Hálózatkutatók hálózata

hálózatkutatók

A G-Kar Science Café sorozatának november 9-ei alkalmán személyközi és szervezetközi hálózatokról beszélgettek az egyetem kutatói. A kerekasztal-beszélgetés és a későbbiekben tervezett más programok célja a hálózatkutatók hálózatba kapcsolása.

Kapocs címen összegyetemi beszélgetéssorozat indult novemberben, amelynek fókuszában a hálózati menedzsment, vagyis a személyközi és szervezetközi hálózatok vezetésének kérdései állnak. A hálózatelméleti megközelítések egyre több kutatót foglalkoztatnak egyetemünkön, ugyanakkor mindenki más-más szakterületen, más-más nézőpontból tekint a hálózatokra. A Kapocs célkitűzése kettős: egyrészt rendszeres fórumot kíván teremteni ahhoz, hogy a hálózatok iránt érdeklődő kutatók megismerjék egymás munkáját, és kapcsolatok építsenek; másrészt szeretné népszerűsíteni a témát az egyetemi polgárok és a szélesebb nyilvánosság körében.

A Kapocs első epizódjának a Science Café sorozat adott otthont. A kerekasztal-beszélgetésben részt vettek:

  • Berlinger Edina, a Befektetési és Vállalati Pénzügy Tanszék vezetője
  • Drótos György, a Vezetéstudományi Intézet igazgatója
  • Rosta Miklós, az EFOP 3.6.1. projekt szakmai vezetője, az Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszék vezetője
  • Szántó Zoltán, rektorhelyettes, a Szociológia és Társadalompolitika Intézet professzora
hálózatkutatók

A rendkívül tanulságos és inspiráló beszélgetés abban segített, hogy megismerhessük, ki hogyan értelmezi, és milyen témában kutatja a hálózatokat. Legyenek akár bankközi pénzáramlások, önkormányzatok és helyi közösségek, szervezeteken átívelő információs rendszerek, vagy átfedő igazgatótanácsi tagok hálózatai, sok hasonlóságot találhatunk ezek között. Noha nehezen eldönthető, létezik-e önálló „hálózattudomány”, vagy csak hálózatos megközelítésről beszélhetünk a különböző tudományokban, az mindenesetre látszik, hogy sok közös mintázat, átvihető tapasztalat van e kutatások között. A kerekasztal-beszélgetés egyik fontos kérdése volt, hogy hogyan kezelhetőek közösen a személyközi és szervezetközi hálózatok. A résztvevők az egymásba ágyazott hálózatok elméletét vetették fel, és több olyan példát is ismertettek, amelyben a szervezetek közötti kapcsolatok személyes kapcsolatokon keresztül értelmezhetőek. Bár a beszélgetés során sok kérdés megválaszolatlan maradt, ez kiváló alkalmat nyújt a témáról való diskurzus folytatására, további események megszervezésére.
 

hálózatkutatók

A Vezetéstudományi Intézet által kezdeményezett Kapocs sorozat a tervek szerint félévente összesen háromszor, három különböző eseménytípussal jelentkezik majd: nyilvános előadásokra, kerekasztal-beszélgetésekre és kutatói műhelyekre várja az érdeklődőket. A Kapocs fővédnöke Szántó Zoltán rektorhelyettes úr, védnökei Gelei Andrea, Rosta Miklós és Drótos György. A sorozat alkalmait Baksa Máté szervezi.