Kétismeretlenes egyenlet, vagyis a számvitel ünnepe, a Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny

A Luca Pacioli Társaság másodízben, vagyis a 2018-as esemény után idén is megrendezte az ország első, tisztán számviteli-adózási esettanulmányi vetélkedőjét, a Bosnyák János Nemzeti Emlékversenyt, melynek döntőjét 2019. március 13-14-én tartották. A Kárpát-medence felsőoktatási képzésben részt vevő diákjai számára megszervezett számviteli-adózási esettanulmányi vetélkedőt hagyományként március idusának közelében, vagyis a március 15-e körüli időszakban rendezik meg. Talán velem együtt kíváncsiak, ki is volt Luca Pacioli, a Társaság névadója, illetve kiről nyerte nevét maga a Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny.

A tavalyi évben megrendezett vetélkedő kizárólag a Budapesti Corvinus Egyetem falain belül lett meghirdetve, ám akkora volt a siker a közgázos hallgatók körében, hogy idén nemcsak Magyarország minden pénzügy és számvitel alapszakos hallgatója, hanem számos külhoni egyetem diákjai számára is nyitottá tették. A verseny második és harmadik helyét is a Corvinus Egyetem hallgatóiból álló csapatok nyerték el, ezúton is gratulálunk!

Minden út Velencébe vezet?
Első hősünket a XV. századi Velencében találjuk. Fra Luca Bartolomeo de Pacioli – vagy névváltozatban Paciolo – (1445 – 1517) olasz matematikus és ferences szerzetes Toszkánában született 1445-ben. A szülőhelye, Borgo San Sepolcro után Luca di Borgo-nak is nevezték. Velencében és Rómában tanult, az 1470-es években lépett be a ferences rendbe. 1497-ig utazó matematikatanár volt, majd elfogadta Ludovico Sforza milánói herceg meghívását, hogy Milánóban dolgozzon. Itt Leonardo da Vincivel is együttműködött. Paciolinak több matematikai műve jelent meg: Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita (Velence, 1494), Geometria (1509), Euklidész latin fordítása, Divina proportione (Velence, 1509).

A Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita tartalmazza az első leírást a velencei könyvvezetési módszerről, amely később kettős könyvelés néven vált ismertté. Emiatt Luca Pacioli a „könyvelés atyjaként” ismert.

A Divina proportione ábráit Leonardo da Vinci készítette, abban az időben, amikor matematikaleckéket vett Paciolitól. A mű az aranymetszés szabályait, illetve ennek az építészetben történő felhasználását tárgyalja, és kitér a perspektíva használatára a festészetben.
 

A számviteltudós, aki Közgázos fejjel gondolkodott
Bosnyák János, a számviteltudomány meghatározó alakja, Egyetemünk elkötelezett munkatársa 1991-ben végzett közgazdász-tanárként a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 2005-ben került tanszékvezetőként és egyetemi docensként a Vezetői Számvitel Tanszék élére, illetve ez évtől 2008-ig a Gazdálkodástudományi Kar dékánhelyettesi pozícióját is betöltötte. 2009-ben campusigazgatóként lefektette az újonnan alakult Közgáz Campus alapköveit, majd 2011-ben a Pénzügyi és Számviteli Intézet igazgatója lett, és kinevezték az Országos Számviteli Bizottság elnökének is.

Számos tankönyv, tanulmány, monográfia köthető nevéhez és több tucat publikáció, folyóirat-cikk szerzője volt. Mindkét doktori értekezése – a cash flow számítások és a számviteli értékelési eljárások – a szakmát akár elméletben kutató, akár gyakorlatban művelő számára megkerülhetetlen alapműnek számít. A nevéhez fűződik olyan „zöldmezős beruházások” megvalósítása, mint a Vezetői és a Haladó vezetői számvitel, valamint a Nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok, azaz az IFRS-ek egyetemi szintű oktatási tananyagainak elkészítése.

2012. január 1-jétől megbízott stratégiai rektorhelyettesként folytatta munkáját Egyetemünkön; fontos szerep hárult rá a felsőoktatási törvény változásai okozta pénzügyi helyzet kezelésében, az Egyetemi stratégia kidolgozásában.

Az egyetemért élt: mindig közgázos fejjel gondolkodott, és közgázos szívvel érzett, úgy, ahogy rajta kívül kevesen. Élete utolsó óráit is az egyetem jövőbeni finanszírozása, az SPM-es hallgatók választható tárgyfelvételének engedélyezése, az általa szerkesztett új IFRS tankönyv megjelenése, doktoranduszai publikálásainak előkészítése kötötte le. Megkezdett munkáját már nem tudta befejezni, 2012. február 13-án hunyt el életének 45. évében tragikus hirtelenséggel, munkavégzés közben, agyvérzés következtében.

Sipos Júlia