Corvinus Kioszk

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.
 

2018. 6. SZÁM - OKTÓBER

 

Kovács Balázs

A Corvinusról a Stanfordra és a Yale-re
– "Jó példákat láttam magam előtt"

Kovács Balázs szociológus, hálózatkutató, a Yale School of Management tanára. 2009-ben a Stanford Egyetemen doktorált, cikkei a legrangosabb nemzetközi szakfolyóiratok hasábjain jelennek meg. Egyetemi tanulmányait a Corvinus Egyetemen végezte, a Rajk Szakkollégium hallgatója volt. Interjúnkban kivételes szakmai pályafutásáról és aktuális kutatási témáiról kérdeztük. Tovább olvasok >>>

 

Geoffrey Hodgson

Tanuljunk meg egyszerűen beszélni – az oktatás felelőssége a populizmussal szemben

Geoffrey Hodgson, a Loughborough Egyetem menedzsmentprofesszora adott interjút a Kioszknak, mikor az év elején nálunk járt Kornai János tiszteletére. A professzor széles körben ismert a közgazdasági témákban szerkesztett blogjáról, illetve pragmatikus közgazdasági felfogásáról, a jelen társadalmak szociális problémái iránti érzékenységéről. Személyes meglátásairól, az előttünk, közgazdászok és oktatók előtt álló feladatokról kérdeztük véleményét.
Tovább olvasok >>>

 

Péli Gábor

A gondolkodásra való elszántság mint nélkülözhetetlen készség

Modellezés formális logikával címmel új kurzus indult a Szociológia és Társadalompolitika Intézetben. A tárgy oktatója Péli Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója, akinek szociológusként szakterülete a szervezetkutatás, a logikai formalizálás a szervezetelméletben. Számos nemzetközileg elismert kutató szerzőtársaként jegyzik.
Tovább olvasok...

 

Sinan Aral

A társadalmunk hálózataiban a valóság a tét

A Rajk Szakkollégium 2017-es Herbert Simon-díjasa Sinan Aral hálózatkutató, az MIT professzora. 2018. június 14-én a Magyar Tudományos Akadémián tartotta meg ünnepi előadását, amelyben a személyközi hálózatok online és offline térben kifejtett hatásairól beszélt saját korábbi kutatásai alapján. Féljünk vagy örüljünk a fejlett technológiának? Hogyan tudunk tájékozódni a hálózatok világában? Meddig terjed az egyéni felelősségünk? Tovább olvasok...

 

Peripatos

Kutatók Éjszakája:
Peripatos: Utazó szemináriumon vettek részt a Corvinusos diákok

2018. szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakája másnapján egy újszerűnek tervezett tanulmányi kiránduláson vett részt az egyetem harminc, nagyrészt külföldi hallgatója a Világgazdasági Intézet szervezésében. A tanulók – főként kínai diákok – vonattal utaztak Párkányba, onnan az esztergomi bazilikához busz vitte a társaságot; majd Esztergom bejárása következett, végül pedig a menetrend szerinti hajóval érkeztek vissza Budapestre. A sínen, vízen és gyalogosan megtett kirándulás különlegességét az adta, hogy a Peripatos edukációs mobilalkalmazás segítségével a hallgatók menet közben valójában outdoor szemináriumokon vettek részt, amit az oktatási célra kifejlesztett audioguide vezetett. Tovább olvasok...

 

„Bezzeg a mi időnkben a kertben futkároztunk”
– Interaktív társasjáték a Kutatók Éjszakáján

A Versenyfutás az idővel c. jelenleg is folyó kutatásban a BCE szociológusai azokra a mindennapi kérdésekre keresik a válaszokat, hogy mennyiben határozza meg a családi életünket a mobiltechnológiák jelentős elterjedtsége, és ez hogyan formálja a kamasz gyerekek és szüleik együtt töltött idejét. A kutatócsoport három tagja, Dr. Nagy Beáta, Kutrovátz Kitti és Hegedűs Robin rendhagyó módon próbálták a Kutatók Éjszakája vendégeit bevonni a témába, akik így egy interaktív társasjáték segítségével kerülhettek be a családi élet egyes szerepeibe. Tovább olvasok...

 

A turizmus jövője – utazás a Marsra? Hogyan térítsünk el egy önvezető autót, avagy mitől lesz okos egy város? A turizmus jövőjét felvázoló teltházas előadások a III-as előadóteremben

A Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézetének Turizmus Továbbképző és Kutatóközpontja az idei évben a turizmus szektort érintő aktuális, ugyanakkor nem csak szakmabeliek számára izgalmas előadásokkal nyújtott betekintést e multidiszciplináris terület rejtelmeibe.
Tovább olvasok...

 

Szuhay Miklós

EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN:
Szuhay Miklós professzor pályakezdése

Szuhay Miklós professzor, gazdaságtörténész, egyetemünk rektora (1984 december–1985 június) a közelmúltban, 2017. április 22-én hunyt el. Életpályája illeszkedik azon jeles 20. századi magyar értelmiségi utak sorába, amelyek nagy mélységből indulva értek, érhettek el nagy magasságba.
Tovább olvasok...

Corvinus Publikációk

Magyar fiatalok a Kárpát-medencében

2016-ban sorban az ötödik nagymintás ifjúságkutatásra került sor Magyarországon és a Kárpát-medencei nagyobb magyar régiókban, így Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban és Kárpátalján. A 15–29 évesekre vonatkozó Magyar Ifjúság Kutatás 2016 során számos kérdéskörrel foglalkoztunk, amelyek többsége összehasonlításra érdemes, így a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok körében egyaránt vizsgálható. Az összesen 12 ezer megkérdezett fiatal részvételével készült reprezentatív kutatás a fiatalok megismerését célzó szakmai munkának számos elemzési lehetőséget kínál. Ennek első lépései a 2017-ben megjelent magyarországi és külhoni gyorsjelentések voltak. A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmánykötet a következő ezen lépések sorában, amely már elérhető elektronikusan is. Elolvasom...

Corvinus Journal of Sociology and Social Policy

A friss szám tartalmából:

  • Social change or social evolution? Arguments for and against social progress in the sociological theory of evolution (Peter Gedeon)
  • Ethnic classification among secondary school teachers and students in Hungary (Dorottya Kisfalusi)
  • Discrimination in the sharing economy: evidence from a Hungarian field experiment (Bori Simonovits, Iryna Shvets, Hannah C Taylor)

Elolvasom...

 

EZEK LESZNEK

 

Leadership in the new "Tech led" and "Sharing Economy" – Doreswamy (Nandu) Nandkishore előadása

Doreswamy Nandkishore (Nandu) 33 éves tapasztalattal rendelkezik a gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG) területén, mind a feltörekvő, mind fejlett piaci környezetben. 2015. május 1-ig volt a Nestlé S.A. Ázsia, Óceánia és Afrika régiójának ügyvezető alelnöke, s emellett 2009. október 1-jétől a Nestlé Fülöp-szigetek csecsemőtáplálkozás részlegét vezette alelnökként és globális üzletágvezetőként. A Nestlénél eltöltött 26 évet követően, nyugdíjba vonulása után is aktívan segíti cégek, cégvezetők eligazodását a gyorsan változó világunkban. Jelenleg a London Business School Stratégiai és Vállalkozási Karának vendégoktatója és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért meghívására érkezett Budapestre.

Helyszín: C épület, 102-es terem
Időpont: 2018. október 18. 17:30

Nemfizető hitelek az európai bankrendszerben, adósságkonszolidáció – Farkas Ádám előadása

Farkas Ádám, egyetemünk oktatója és egyben az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (European Banking Authority) főigazgatója tart előadást. Az esemény Facebook-oldala.

Helyszín: C épület, 2. emeleti nagyelőadó
Időpont: 2018. október 12. 19:00

A kooperáció természete – Mérő László előadása

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezől a 2018-as Mérő László előadássorozat első alkalmára. A program regisztrációhoz kötött.

Helyszín: C épület, 2. emeleti nagyelőadó
Időpont: 2018. október 9. 19.20-20.30

A stratégiai menedzsment legújabb kihívása: a 4. ipari forradalom – konferencia

A napjainkban zajló egyre intenzívebb digitális transzformáció valamennyi iparágra hatással van és számos kihívás elé állítja a vállalatokat. A konferencia célkitűzése, hogy bemutatásra kerülhessenek a hazánkban folyó Stratégiai Menedzsment kutatások, valamint emellett lehetőség nyíljon a kutatók közötti kapcsolatok kiépítésére, elmélyítésére. A konferencia az EFOP-3.6.2-16-2017-00007 „Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai: társadalmi, technológiai, innovációs hálózatok a foglalkoztatásban és a digitális gazdaságban” című projekt keretében kerül megrendezésre.

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2018. október 15-ig van lehetőség.

Időpont: 2018. október 18. 14:00

 


A Kioszk már a Facebookon is megtalálható!