Corvinus Kioszk

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.
 

2018. 4. SZÁM - MÁJUS

 

Barabási Albert-László

A siker tudománya – interjú Barabási Albert-Lászlóval

Hogyan mérhető a siker, és mit tudunk a teljesítmény és az elismerés összefüggéseiről? Barabási Albert-László és munkatársai tudósok, művészek és sportolók életművét vizsgálták meg, hogy választ kapjanak e kérdésekre. Kutatásuk azzal a tanulsággal szolgált, hogy a „teljesítmény rajtad múlik, az elismerés viszont rajtunk”: míg az emberi teljesítőképesség korlátos, addig a siker szinte korlátlan mértékű lehet. Barabási Albert-Lászlóval a márciusi Társadalmi Jövőképesség Konferencián beszélgettünk. (A konferenciáról beszámoltunk korábbi számunkban.) Tovább olvasok >>>

Kutatóval beszéltem: Demeter Krisztina
A nagy még nagyobb lesz? Digitális átállás – következményekkel

A termelési stratégia digitális átállásban betöltött szerepéről kérdeztem Demeter Krisztinát, a Vállalatgazdaságtan Intézet egyetemi tanárát. Tudjuk, hogy a termelés, ahogy ma működik, ebben a formájában nem néz nagy jövő elé, azaz a meglévő gyakorlat leváltása a digitalizáció segítségével csak idő kérdése.
Tovább olvasok >>>

Globálistól a lokális felé? Merre tart a sportgazdaság?

A sport globális gazdasági hatótényezőivel kapcsolatos számos izgalmas kérdés került terítékre április 20-án, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán megrendezett II. SKEOF Konferencián. Kozma Miklós, a szervező Sportgazdaságtani Kutatóközpont társalapítójának szubjektív beszámolója.
Tovább olvasok...

A willendorfi vénusztól az ételfotókig
– Kerekasztal-beszélgetés az étkezés pszichológiájáról

Idén is izgalmas előadásokkal és programokkal várta látogatóit a Pszinapszis, vagyis a Budapesti Pszichológiai Napok. Forgács Attila, egyetemünk Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének docense évek óta visszatérő vendége a pszichológia eredményeit népszerűsítő sorozatnak. Április 14-én az étkezés lélektanával foglalkozó szakértői kerekasztal résztvevőjeként hallgathattuk meg.
Tovább olvasok...

Egy irodában a másik nemmel – Kovács Bálint a zaklatás természetrajzáról

A Szociológia és Társadalompolitikai Intézet április 9-ei beszélgetésén az esemény kereteként két fontos témát fűztek össze a szervezők: a napjaink irodakultúrájában megvalósuló férfi-női együttműködés mellett meghúzódó nemi egyenlőtlenségek és szexuális zaklatások területét, valamint hogy ebben a környezetben mit tudnak tenni a felsőoktatásból kilépő (vagy pont hogy későbbi munkájuk révén bennmaradó) társadalomtudósok.
Tovább olvasok...

Geopolitikai változások és az európai országok
– George Friedman előadása

A világtörténelem dolgaiban a legrosszabb tanácsadó a józan ész, hisz azt feltételezi, hogy a jelen állapot örökké fog tartani. A történelem nem ezt igazolja. Ezekkel a gondolatokkal kezdte előadását George Friedman amerikai geostratéga, aki a Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont meghívására érkezett szülővárosába, Budapestre, és tartott nyilvános előadást március 26-án a Corvinus Faculty Clubban. Tovább olvasok...

CORVINUS KUTATÁSOK:
A Pénz Zsonglőrei

Az alacsony jövedelmű családok pénzgazdálkodása egy komplex rendszer, ám ennek a rendszerszintű elemzése ezidáig váratott magára. Nemcsak a rendszer elemeiről tudtunk eddig keveset, hanem azoknak az interperszonális kapcsolatoknak a milyenségéről, illetve stratégiákról, melyek hálózatán keresztül konstruálódik a gazdálkodás. Összefoglaló Gosztonyi Márton a Corvinus Szociológia Doktori Iskolájában frissen megvédett doktori értekezéséből.
Tovább olvasok...

EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN:
Mozaikok a hetvenéves Közgáz Néptáncegyüttesről

1948-ban alakult meg a Közgáz Néptáncegyüttes, amely kiemelkedő, több évtizedes művészeti teljesítményével, alkotóerejével, sikereivel, és nem utolsósorban „közgázos” közösségteremtő erejével a Közgáz viharos történetében a magas minőséggel párosuló kontinuitást képviseli, immár hetven esztendeje.
Tovább olvasok...

Megoldás vagy lehetőség? Mi lesz veled, monetáris unió?

Milyen lehetőségeket, veszélyeket jelenthet a monetáris unióhoz való csatlakozás? A közös valuta, az euró önmagában garantálja-e a gazdasági stabilitását? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Corvinus professzoraival, Bánfi Tamással és Magas Istvánnal, akik a legutóbbi Hitelintézeti Szemlében más-más megközelítésből vizsgálták az eurózóna jövöjét.

Bánfi Tamás: Az euro (eurozóna) a hibás konstrukció, vagy a tagországok az alkalmatlan tagok? Elolvasom...

Magas István: A pénzügyi alkalmazkodás kis, nyitott gazdaságiokban a „lehetetlen szentháromság” trilemma tükrében Elolvasom...

 

Mind the Gap
– elkerülhetők a klasszikus magyar hibák a turisztikai márkázásban?

A magyarországi turisztikai márkakommunikáció klasszikus hibáinak elkerülésében nyújt segítséget Bódis Gábor új könyve. A kötet nemzetközi és hazai példákon keresztül ad támpontokat a márkázás felfedezésében és lehetőségeiben. Az elmúlt években a nemzeti és helyi szintű turizmusmenedzsment átalakulásnak eredményeként a turisztikai iparágban prioritássá vált a márkakommunikáció. A turisztikai márkázásban rejlő kiaknázatlan lehetőségéket egyre több magyarországi település és piaci szereplő ismeri fel, azonban hozzáértés hiányában sok esetben a legnagyobb erőfeszítések ellenére is elkerülhetetlen a kommunikációs kudarc. Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent kézikönyv 120 oldalon vezeti végig az olvasót a turisztikai márkakommunikáció gyakorlati kihívásainak és megvalósításának témakörein. A kötetben bemutatott nemzetközi és hazai példák, esettanulmányok közérthetően, logikus rendszerben teszik világossá a turisták igényeit és fogyasztói magatartásait, valamint rávezetnek arra, hogy a fogadóterület miként tud a látványosságainak megfelelő igényes és személyre szabott kínálatot megvalósítani.

 

EZEK LESZNEK

 

Tudománykommunikáció konferencia

A tudománykommunikáció vizsgálata multidiszciplináris terület: mind a természettudományok, mind pedig a humán- és társadalomtudományok érdeklődési körébe tartozik. A konferencia az áttekintésre és a nyitott kérdések megvitatására kíván lehetőséget biztosítani a résztvevőknek. A cél a tudománykommunikáció különböző értelmezéseinek, elméleti és gyakorlati szempontú megközelítéseinek összevetése, valamint konkrét tudománykommunikációs elemzések felmutatása. A tervezett főbb témakörök:

  • Kommunikáció a tudományban: tudományos írás (academic writing); tudományos előadások
  • Tudományos ismeretterjesztés; áltudományosság elleni küzdelem
  • Tudománymenedzsment: pályázatok kommunikációs kérdései, kommunikáció a befektetőkkel
  • Újabb tudománykommunikációs eszközök (pl. science café, science slam, science speeddating, podcastok stb.)
  • Tudomány és oktatás

Időpont: 2018. május 11.
Helyszín: BCE
A konferencia részletes programja, Facebook-esemény.

 

Projektzáró prezentációk: CEMS Business Projects

Az együttműködés résztvevői olyan projektekben dolgoznak együtt, melyek az üzleti élet megoldásaival, tudásával mozdítják előre civil szervezetek vagy társadalmi vállalkozások küldetését és konkrétan egy kiemelt tevékenységét. A féléves közös munka fókuszában idén a Szimbiózis Alapítvány cégeknek kiajánlott csapatépítő tréningjének marketingfejlesztése és Bácskai Márta óvodáknak szánt „Gondolkodj Egészségesen” program üzleti modelljének kialakítása állt.

A pro bono alapú együttműködésben a CEMS diákok (Community of European Management Schools) munkáját a McKinsey and Co., valamint az Ashoka Hungary támogatja. Mindenkit szeretettel várunk a projektzáró prezentációkra a Corvinus főépületének földszinti III-as előadójában 2018. május 11-én 9:10-es kezdettel.

 

Projektzáró beszámoló:
Társadalmi vállalkozás és szociális gazdaság kurzus

A Társadalmi vállalkozás és szociális gazdaság kurzusban idén a BAGázs Egyesülettel, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal, a Hat Alapítvánnyal és a TADAM Társadalmi Nyelvstúdióval dolgoztak közösen a diákok olyan kezdeményezéseken, melyeket üzleti modellben gondolkodva egy társadalmi célért és pozitív társadalmi hatásért hoztak létre a szervezetek.

Matolay Réka és Pataki György oktatók kurzusának projektzáró beszámolójára 2018. május 24-én kerül sor. Pontos helyszín és időpont szervezés alatt, a Corvinus Science Shop Facebook oldalán hamarosan kihirdetésre kerül. Ebben a kurzusban megvalósult több oktató-diák-civil együttműködés, és mindhárom fél részéről lesznek résztvevők, akik szabadon megszólíthatók a rendezvény keretében.

 

Tudomány és társadalom együttműködése (konferencia)

A 8. Living Knowledge konferencia a Corvinuson 2018. május 30. és június 1. között szeretettel várja azokat, akik érdeklődnek a tudomány és társadalom együttműködésének lehetőségei, ennek hazai és nemzetközi példái iránt. A rendezvény közel 200 résztvevője 38 országból a maguk sokszínűségében mutatja be, hogy társadalmi kérdések és problémák mentén hogyan tudnak összekapcsolódni szervezetek és közösségek egyetemekkel, oktatói és kutatói tevékenységekkel, minden fél számára értéket teremtve ezzel. Előzetes program, előadók és témáik részletesen (pdf), regisztráció.

 


A Kioszk már a Facebookon is megtalálható!