Corvinus Kioszk 3. szám - 2018. március

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.
 

2018. 3. SZÁM - MÁRCIUS

 

A vér nem válik vízzé?
Társaságirányítás és utódlás a családi vállalatokban

A Budapesti Corvinus Egyetem Családi Vállalatok Központja március 22-én rendezte meg nemzetközi konferenciáját „Társaságirányítás és utódlás a családi vállalatokban – hol tartunk most és mit tanulhatunk a nemzetközi gyakorlatból?” címmel. Tovább olvasok >>>

Nők a munka világában –
képzések, jó gyakorlatok Izlandról és itthonról

A Budapesti Corvinus Egyetem és az izlandi Bifröst Egyetem együttműködésén alapuló ABCD projekt zárásaként rendezték meg egyetemünkön a nők munkaerőpiaci helyzetének javításával foglalkozó konferenciát 2018. március 21-én. Család vagy vállalkozás? A magyar nők gyakran felteszik magukban ezt a kérdést, pedig a kettő igenis megfér egymás mellett. A projekt során jó gyakorlatokat vettek számba Izlandról és Magyarországról, melyekkel a nemek közötti foglalkoztatási különbségek megszüntetését olyan kurzusokkal célozzák, amelyekben a nők vállalkozóvá válását segítik innovatív módon. Nagy Beátával, a konferencia egyik előadójával, a BCE TársadalmiNem- és Kultúrakutató Központ igazgatójával beszélgettünk.
Tovább olvasok >>>

Brodszky Valentin

Kutatóval beszéltem: Szabó Zoltán és Fehér Péter
Az informatika az üzletbe ne szóljon bele? Vagy lemaradtunk valamiről?

Fehér Pétert és Szabó Zoltánt az Informatikai Intézetből arról kérdeztem, mik az eddigi tapasztalataik a digitalizáció mint kutatási téma műveléséről, és mik az ezzel kapcsolatos terveik a belátható jövőben.
Tovább olvasok...

Az innovatív és vállalkozói felsőoktatás nyomában
– útibeszámoló egy brüsszeli konferenciáról

Milyen lesz a jövő egyeteme? Milyen kihívásokkal szemben kell felvérteznie a hallgatóságot? Hogyan lehetséges megfelelni olyan elvárásoknak, amiket még nem is ismerünk? Ezekre a kérdésekre keresték a választ az Európai Bizottság és az OECD által szervezett „Make Innovation Work in Higher Education” konferencia résztvevői Brüsszelben. A konferencia egyik kiemelt programja volt a HEI-Hack! című hallgatói ötletmaraton, amelyen szerzőnk képviselte a Budapesti Corvinus Egyetemet.
Tovább olvasok...

Madarász Aladár

A hasznos tudás – David Ricardo új fordításban

Madarász Aladár bevezetőjével, új fordításban jelent meg David Ricardo klasszikus műve: A politikai gazdaságtan és az adózás alapelvei. A Corvinus Egyetemen közgazdasági és pénzügyi elmélettörténetet tanító Madarász Aladárral Sipos Júlia beszélget.
Tovább olvasok...

Hány ember kell egy innováció becsavarásához?
– Hámori Balázs előadása az innováció hálózatairól

Innováció és oktatásügy címmel szerveződött konferencia az Educatio vonatkozó tematikus számának apropóján, ahol többek között egyetemünk oktatója és kutatója, Hámori Balázs adott elő arról, hogy a hálózatok milyen környezetet nyújtanak a modern innovációs folyamatok számára. Tovább olvasok...

Utazás a tudományban
– Konferencia Pálfalvi József 70. születésnapja tiszteletére

A Budapesti Corvinus Egyetem 2017-ben alakult MMI Turizmus Továbbképző és Kutatóközpontja, és az immár 80 éves múltra visszatekintő KTI Közlekedéstudományi Intézet közös konferenciát szervezett Pálfalvi József, a BCE címzetes egyetemi tanára tiszteletére. A szakmai-tudományos konferencia fő témái a közlekedés és turizmus kapcsolatrendszere, a közlekedésgazdaságtan, valamint a közlekedéspolitika volt.
Tovább olvasok...

Társadalmi jövőképesség
– Nemzetközi konferencia a Budapesti Corvinus Egyetemen

A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpontja 2018. március 23-24. között, világhírű előadók részvételével rendezte meg első nemzetközi konferenciáját, Social Futuring – Connecting Global Potentials címmel. A multidiszciplináris tudományos rendezvény célja egyfelől a társadalmi jövőképesség koncepciójának bemutatása, másfelől a témával foglalkozó tudományos diskurzus kezdeményezése volt. A Központ itt mutatta be a ConNext2050 elnevezésű projektjét is, amelynek fő célja a Social Futuring Index létrehozása. Tovább olvasok...

CORVINUS KUTATÁSOK:
Külső, belső, állami – a sokszereplős biztonság

Felméry Zoltán a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskolájában védte meg 2018. március 1-jén PhD-értekezését „Az állam és a magánvállalatok szerepvállalása a belbiztonsági szektorban (2000-2016). Elméleti kiindulópontok és mérési módszerek” címmel. Tovább olvasok...

EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN:
Szép Jenő

Szép Jenő neve egy egész korszakot fémjelzett a Közgazdaságtudományi Egyetem történetében 1961-től egészen nyugdíjazásáig (1993), sőt még azon túl is, mint professor emeritus a gazdasági matematika oktatás meghatározó egyénisége volt. Tovább olvasok...

 

Bod Péter Ákos:
A magyar gazdaságpolitika – tűzközelből

Bod Péter Ákos egy krimi izgalmasságával mutatja be azt az utat, amely a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéhez vezetett. Konklúziója, hogy zsákutcák állnak előttünk, de a múlt tanulságai alapján élhet a remény, hogy "óvatos mozdulatokkal és ügyeskedéssel valahogy kievickélünk". A könyv lebilincselő nyomozás a legutóbbi fél évszázad gazdaságpolitikai fordulatainak világában, a szerző saját gazdaságirányítási tapasztalataira és elmélyült elméleti ismereteire támaszkodva. Világosan megérveli, és gazdagon illusztrálja, hogy miért vallottak és vallanak kudarcot a politikai akarat által vezérelt sajátos "magyar utas" kísérletek: akár a kvázi-piaci reformok az egypártrendszerben, akár a nemzetgazdasági önállóságra hangsúlyozás egy globális világban. A könyv nagy ívű és érdekfeszítő áttekintés múlt és jelen gazdaságpolitikájáról, illetve többnyire arról, amit "a politika a gazdasággal tett". Minden, országunk sorsa iránt érdeklődő olvasónak ajánlom, de különösen a fiataloknak, akiknek még nem volt módjuk a gazdaság alakulását folyamatában nyomon kísérni.

 

EZEK LESZNEK

 

II. SKEOF Konferencia: Sikertényezők a globális sportgazdaságban

2018. április 20. Székesfehérvár, BCE Campus A Budapesti Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontja szervezésében

A II. SKEOF (Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma) Konferencia, amelynek átfogó témája a „Sikertényezők a globális sportgazdaságban”, 2018. április 20-án lesz Székesfehérváron. A konferencia a globális sportgazdaság időszerű kérdéseinek megjelenését állítja középpontba a hivatásos és szabadidősport versenyképességének, valamint a sportrendezvények társadalmi és gazdasági hatásainak vizsgálatán keresztül.

A konferencia fővédnökei: Dr. Szabó Tünde államtitkár, Sportért Felelős Államtitkárság, Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere.

Néhány gondolatébresztő kérdés a konferencia előadásaiból:

  • A spanyol labdarúgó bajnokság (LaLiga) mint globális márka építésében milyen szerepet játszanak az erős helyi gyökerek és a futball iránti széleskörű érdeklődés?
  • A sportmédia értékteremtésében milyen súllyal szerepelnek a helyi és a globális tartalmak?
  • Miért éppen Budapest a színhelye a klubszintű női kézilabda éves csúcsrendezvényének (EHF Bajnokok Ligája Final Four)?
  • Minden évben egy héten keresztül egy magyar város a magasan képzett társadalmi rétegek körében világszerte különösen népszerű triatlon fővárosa. Miként rendez a világon egyedülálló módon 25 éve Triatlon Világkupa-versenyt Tiszaújváros?

A konferencia szekcióira a szervezők még fogadják az absztrakt-jelentkezéseket 2018. március 19-ig. A rendezvény az érdeklődők számára is nyilvános, térítésmentes, de regisztrációköteles. Regisztráció.
További részletek

 

Tudománykommunikáció konferencia

A tudománykommunikáció vizsgálata multidiszciplináris terület: mind a természettudományok, mind pedig a humán- és társadalomtudományok érdeklődési körébe tartozik. A konferencia az áttekintésre és a nyitott kérdések megvitatására kíván lehetőséget biztosítani a résztvevőknek. A cél a tudománykommunikáció különböző értelmezéseinek, elméleti és gyakorlati szempontú megközelítéseinek összevetése, valamint konkrét tudománykommunikációs elemzések felmutatása. A tervezett főbb témakörök:

  • Kommunikáció a tudományban: tudományos írás (academic writing); tudományos előadások
  • Tudományos ismeretterjesztés; áltudományosság elleni küzdelem
  • Tudománymenedzsment: pályázatok kommunikációs kérdései, kommunikáció a befektetőkkel
  • Újabb tudománykommunikációs eszközök (pl. science café, science slam, science speeddating, podcastok stb.)
  • Tudomány és oktatás

Időpont: 2018. május 11.
Helyszín: BCE
A konferenciafelhívás részletei, Facebook-esemény.

 

Indian Theories of Communication
– Prof. Biplab Loho Choudhury előadása

A neves indiai kutató, Biplab Loho Choudhury, a Visva-Bharati University professzora tart előadást a Corvinuson az indiai kommunikációelmélet témájában. Az előadás angol nyelvű.
Időpont: 2018. április 9. 11:40-13:10
Helyszín: BCE
Facebook-esemény.

 

 


A Kioszk már a Facebookon is megtalálható!