Corvinus Kioszk 2. szám - 2018. február

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.
 

FEBRUÁR

 

Szelényi Iván

Az Egyetem mostani állapotában az akadémiai szabadság világa…

…mondja Szelényi Iván szociológus, aki a Kornai90 februári konferenciasorozat egyik keynote speakere, főelőadója volt, maga is Egyetemünkön szerzett diplomát 1960-ban. 1974-ben a Konrád Györggyel közösen írt Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz című könyv miatt letartóztatták, majd 1975-ben kiutasították Magyarországról. Ezután nemzetközi akadémiai karriert épített, Angliában, Ausztráliában, az Egyesült államokban kutatott és tanított,1999-ben pedig a Yale Egyetem tanszékvezetőjévé nevezték ki. 2015-ben hazaköltözött. A Kioszknak Sipos Júlia készített vele interjút. Tovább olvasok >>>

Brodszky Valentin

Kutatóval beszéltem: Brodszky Valentin
Érzések és számok – avagy mennyibe kerül egy betegség?

Brodszky Valentinnal, az Egészségügyi Közgazdaságtan Tanszék docensével Kozma Miklós arról beszélgetett, mivel is foglalkozik az egészségügyi közgazdaságtan, illetve konkrétan ki, mit, hogyan és miért mér a betegségek, illetve a gyógyulás költségeiből.
Tovább olvasok >>>

Kaderják Péter

A REKK 2017-ben is a világ legjobb think tankjei között

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont az energiapolitikai kutatóközpontok világszintű rangsorában a 2017-ben a 49. helyezést érte el. A REKK Energy Futures sorozat keretében minden alkalommal két olyan előadót hívnak meg, akik a jövőorientált témákban mind Magyarországon, mind pedig globálisan releváns kérdéseket és válaszokat fogalmaznak meg. Erről a sorozatról kérdeztük Kaderják Pétert, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetőjét.
Tovább olvasok...

Csák János

CONNEXT – Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont

A Hitel utolsó mondata Széchenyi István hitvallása: „Sokan azt gondolják: Magyarország – volt; én azt szeretném hinni: lesz.” Feltehetően ezt osztják az Egyetemen létrehozott Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont munkatársai is. A Kutatóközpont eddig három műhelykonferenciát rendezett, Jövőképesség – Koncepciók és kontextusok, Kilátások és kockázatok, Változások és közösségek címmel. Márciusban rendezik meg első nemzetközi konferenciájukat több világhírű előadóval. Ebből az alkalomból mutatjuk be a műhelyt a Kioszk olvasóinak. A Központ szakmai vezetője Csák János címzetes egyetemi tanár, egykori Mol-elnök, volt londoni nagykövet. Arról kérdeztük, mi a Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont filozófiája, koncepciója.
Tovább olvasok...

Péti Márton

Mit tartogat nekünk az Új Selyemút? Interjú Péti Mártonnal.

Elolvasom...

Csicsmann László

A konferencián Csicsmann László A politikai rendszerek sajátosságai a Selyemút mentén címmel tartott előadást.

Elolvasom...

Gombás Katalin

Előbb a pénz, és utána a környezetvédelem – Interjú Gombás Katalinnal a kínai terület- és gazdaságfejlesztési koncepció módszertanáról

Elolvasom...

 

Adókijátszás és korrupció

Mi lenne, ha a gazdasági szereplők tisztában lennének az adókijátszás potenciális következményeivel? Van-e összefüggés a gazdasági növekedés és a korrupció között? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk Gareth D. Myles professzortól, az Adelaide-i Egyetem Gazdasági Karának dékánjától, aki a gazdasági bűnözés hatásáról adott elő Egyetemünkön.
Tovább olvasok...

Mi van a bitcoin mögött?

A pénzügyi rendszer válsága, a könyvnyomtatáshoz hasonlóan forradalmi technológia vagy a feketegazdaság. Ez néhány a témát ismerő nagy tudású emberek válaszai közül. A Corvinus Fintech Center és a Blockchaineum által szervezett kerekasztal-beszélgetésen jártunk. Tovább olvasok...

Kórházvezetés: lobbi versus számok

Európa-szerte és világviszonylatban is nagy problémát jelent az egészségügy növekvő kiadása, legfőként az öregedő társadalmaknak és az egészségügyi technológiák fejlődésének tulajdoníthatóan. Egyre tágabbra nyílt az olló a technikailag lehetséges, az orvosilag szükséges és a közpénzekből még finanszírozható egészségügy között. Összefoglaló Krenyácz Éva Ph.D. értekezéséről. Tovább olvasok...

EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN:
Cs. Szabó László a Közgazdaságtudományi Karon

Szokatlannak számít, hogy a szépirodalom képviselői közgazdasági felsőoktatási képzésben tanuljanak. Márpedig Cs. Szabó László, a neves esszéista és műfordító, majd a második világháború utáni nyugati magyar szellemi emigráció központi figurája a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte diplomáját, és később itt is doktorált közgazdaságtanból. Tovább olvasok...

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Budapesti Corvinus Egyetem között létrejött együttműködési megállapodás értelmében a Marketing és Média Intézetén belül működő Turizmus Kutató és Továbbképző Központ felvállalta a lap megjelenésével kapcsolatos koordinációt, amelynek eredményeképpen folytatódik az 1997-ben alapított rangos szakmai és tudományos folyóirat kiadása. A folyóirat alapvető szerkesztési elve, hogy a korábbi tradíciókat megőrizve egyszerre szólítsa meg a turisztikai felsőoktatásban, az akadémiai, valamint más kutató- és háttérintézményekben, a közigazgatásban, a döntés-előkészítésben, a tanácsadásban, a non-profit szférában, a szakmai érdekképviseletekben és a gyakorlat legkülönbözőbb szegmenseiben dolgozó, a turizmust hivatásuknak tekintő olvasókat.

További információ az alábbi linken érhető el, az aktuális lapszám pedig itt.

 

Kétszáz évvel ezelőtt jelent meg Londonban David Ricardo könyve, A politikai gazdaságtan és az adózás alapelvei, melyet a kiadó most új magyar fordításban ad az olvasók kezébe. A kötet válogatást is tartalmaz Ricardo pénzügyi és értékelméleti írásaiból és parlamenti beszédeiből, amelyek most először válnak elérhetővé magyarul. Hatása igen nagy volt, meghatározta a XIX. század első felének közgazdasági gondolkodását Nagy-Britanniában. Érték- és elosztási elmélete mindmáig eleven viták tárgya, ő az egyetlen klasszikus közgazdász, akire egy mai irányzat névadó elődjeként hivatkozik. Egy kortársa azt írta róla: „Még sohasem vitatkoztam vagy érveltem senkivel, aki nála korrektebben érvelt volna, akinek ilyen fontos volt az igazság és ilyen kevéssé fontos a győzelem.” A klasszikus gazdaságtan egyik alapművét a kiadó abban a meggyőződésben adja közre, hogy Ricardo szigorú gondolkodása, elméleti igényessége és tudományos becsületessége a mai nemzedékek számára is példaadó és tanulságos lehet.
(Madarász Aladár)

 

EZEK LESZNEK

 

Connecting Global Potencial

A Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont nemzetközi konferenciája és műhelyvitája 2018. március 23-24-én kerül megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetemen "Connecting Global Potencials" címmel. Az esemény lehetőséget nyújt a résztvevők számára a társadalmi jövőképesség analitikus, normatív és diszkurzív fogalmi keretének megismerésére, és ehhez kapcsolódóan nemzetközi szaktekintélyek kiemelt előadásának meghallgatására:

  • George Friedman (Geopolitical Futures): Forecasting Methods in Geopolitics
  • Huang Ping (Chinese Academy of Social Sciences): Social Futuring Studies for the 21st Century: Why and How?
  • Barabási Albert-László (Northeastern University): From Network Science to Controlling Networks

A konferencia ingyenes, de online regisztrációhoz kötött, az eseményen részt vevők száma korlátozott. A konferencia programja és regisztrációs linkje elérhető a www.socialfuturing.com weboldalon.

 

Nők a munkaerőpiacon – képzések, jó gyakorlatok Izlandról és itthonról

A fenti címmel megrendezendő konferencia a záróakkordja annak a hat hónapos együttműködésnek, amely a BCE és az izlandi Bifröst Egyetem munkatársai között valósul meg az EGT és Norvég Alapok támogatásával. A két egyetem szakértői olyan magyar és izlandi képzéseket vizsgálnak meg, amelyek a nők foglalkoztatottságának elősegítését és karriermenedzsment készségeinek fejlesztését célozzák meg.

A Bifröst Egyetem oktatói, Dr. Sigrún Lilja Einarsdóttir, Hulda Ingibjörg Rafnarsdóttir, és Kári Joensen bemutatják a náluk sikeresen működő Empowering Women képzési programot, valamint a nők vállalkozásindítását támogató különböző pénzalapokat és coaching programokat Izlandon. A magyar jó gyakorlatok közt bemutatásra kerül a SEED Alapítvány Dobbantó programja, a Jól-lét Alapítvány képzései, az Effemine egyesület és a Business Women’s Network. A jó gyakorlatokat a BCE részéről Prof. Nagy Beáta és Dr. Primecz Henriett elemzik, majd a rendezvény egy kerekasztal-beszélgetéssel zárul Dr. Soltész Anikó esélyegyenlőségi szakértő vezetésével.

Időpont: 2018. március 21. 10:00-13:00
Helyszín: BCE Főépület, III. előadóterem.
Tervezett program és további információ a projektről. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni március 19-ig lehet.

 

II. SKEOF Konferencia: Sikertényezők a globális sportgazdaságban

2018. április 20. Székesfehérvár, BCE Campus A Budapesti Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontja szervezésében

A II. SKEOF (Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma) Konferencia, amelynek átfogó témája a „Sikertényezők a globális sportgazdaságban”, 2018. április 20-án lesz Székesfehérváron. A konferencia a globális sportgazdaság időszerű kérdéseinek megjelenését állítja középpontba a hivatásos és szabadidősport versenyképességének, valamint a sportrendezvények társadalmi és gazdasági hatásainak vizsgálatán keresztül.

A konferencia fővédnökei: Dr. Szabó Tünde államtitkár, Sportért Felelős Államtitkárság, Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere.

Néhány gondolatébresztő kérdés a konferencia előadásaiból:

  • A spanyol labdarúgó bajnokság (LaLiga) mint globális márka építésében milyen szerepet játszanak az erős helyi gyökerek és a futball iránti széleskörű érdeklődés?
  • A sportmédia értékteremtésében milyen súllyal szerepelnek a helyi és a globális tartalmak?
  • Miért éppen Budapest a színhelye a klubszintű női kézilabda éves csúcsrendezvényének (EHF Bajnokok Ligája Final Four)?
  • Minden évben egy héten keresztül egy magyar város a magasan képzett társadalmi rétegek körében világszerte különösen népszerű triatlon fővárosa. Miként rendez a világon egyedülálló módon 25 éve Triatlon Világkupa-versenyt Tiszaújváros?

A konferencia szekcióira a szervezők még fogadják az absztrakt-jelentkezéseket 2018. március 19-ig. A rendezvény az érdeklődők számára is nyilvános, térítésmentes, de regisztrációköteles. Regisztráció. További részletek

 

 


A Kioszk már a Facebookon is megtalálható!