Corvinus Kioszk 12. szám - 2017. december

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.
 

DECEMBER

 

Mit tudunk a generációkról?

A generációkutatás napjaink egyik slágertémája, ami egyaránt megmozgatja a komoly tudományos közönséget és a gyors válaszokat kínáló ismeretterjesztő cikkek olvasóit. Cikkünkben az egyetem két kutatójának segítségével, szociológiai és vezetéstudományi szempontokat ötvözve igyekszünk a dolgok végére járni. A kutatókat Baksa Máté kérdezte.
Tovább olvasok >>>

„Elemi kíváncsiság a valós társadalmi folyamatok iránt”
– Lengyel Györggyel az Andorka Rudolf emlékkonferenciáról

Andorka Rudolf széles, problémaérzékeny látásmódja még ma is meghatározza a magyar szociológusok gondolkodását, és számos fiatal kutató tevékenykedik egyetemünk egykori rektorának nyomdokaiban, izgalmas, új témákat bevonva az Andorkát is foglalkoztató kutatási területekre. A konferenciáról Lengyel Györgyöt, a Corvinus Szociológia Doktori Iskolájának vezetőjét Hegedűs Robin kérdezte.
Tovább olvasok >>>

Benczes István

Kutatóval beszéltem – Benczes István
Konfliktusok Európában – tudunk-e beszélni róla egymással?

Benczes István, a Társadalomtudományi Kar Világgazdasági Intézetének egyetemi tanára, több futó kutatási munkája közül az európai tanulmányok reformjával foglalkozó kutatását választotta beszélgetésünk témájául. Az elmélet oldaláról közelíti az EU „semmihez sem hasonlítható intézményrendszerének” vizsgálatát. E sajátos intézményrendszerhez kapcsolódó tanulmányok kiléptek az USA főáramú közgazdasági és politikatudományi vitáiból. Évtizedeken át az amerikai lapokban lévő vita nem is tudott reflektálni az európai tanulmányokra mint önálló diszciplínára, amely az integrációba vetett – bizonyos értelemben – „naiv hitre” épült.
Tovább olvasok...

Gazsó Ferenc

Gazsó Ferenc 85. születésnapi köszöntésekor
elmondott köszönőbeszéde

"Kedves barátaim, a most megjelent könyv szerkesztőjének, Harcsa Istvánnak külön köszönetet mondok, de kérdés, hogy mire is jó egy ilyen születésnapi kötet? Én úgy vélem, hogy akkor hasznos, ha azt az ismeretet, amit az ember ennyi idő alatt felhalmozott, ebben megpróbálja valamilyen módon újra rendezni, integrálni és olyan megállapításokat és következtetéseket megfogalmazni, ami nem egyszerűen megismétli a korábban elmondottakat."
Tovább olvasok >>>

Kutatások az Andorka emlékkonferencián

Családformálódás, társadalom-szerkezet és devianciák Magyarországon címmel november 16-án, Andorka Rudolf halálának huszadik évfordulója alkalmából emlékkonferencia zajlott. A Széchenyi-díjas magyar szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A társadalmi rétegződés és a demográfia neves kutatója, 1991-től haláláig a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem rektora volt. A következő összeállításban a konferencia néhány érdekes előadását mutatjuk be.
Tovább olvasok...

Mozaikok a Mozaik konferenciáról

Nemzetközi hírű tudós? Nobel várományos? Vagy egy egyetemi karriert építő jövőbeni rektor? Lehet, de nem biztos. Aki megteszi az első lépést, és részt vesz a tudományos diákköri munkában egyet biztosan megtanul, hogy a tudomány művelésének kulcsa a módszer, módszeresség és fegyelem, vagyis diszciplináris tudás gyarapítás. Ha mást nem is ér el, legalább különbséget tud tenni az áltudományos lózungok és a valódi kutatási eredmények között, és a fake news korában ez sem csekélység.
Tovább olvasok...

A korrupt vállalkozások lebuknak, ugye?

Amikor kimondjuk azt a szót, hogy vállalkozás, sok mindenre gondolhatunk. Elképzelhetjük a szomszéd sarki vegyesboltját, bevillanhatnak nagy nemzetközi cégek logói vagy épp vakuzáporban mosolyogva kezet fogó öltönyös emberek üzletkötései. Többnyire olyan képzetek, amelyek pozitív jelentésűek, és nem láttatják a jelenség árnyoldalát: azt, hogy vannak káros, romboló tevékenységet folytató vállalkozások is.
Tovább olvasok...

Igényük van összekapcsolódni

A tavasszal létrejött Corvinus Science Shop a civilek és a tudomány világa között teremt kapcsolatot annak érdekében, hogy a két oldal kölcsönösen tanulhasson egymástól. November 15-én közös reggelit szerveztek az oktatók, hallgatók és civilek számára, ahol többek között korábbi projektek eredményeivel ismerkedhettek meg a résztvevők. A Corvinus Science Shop vezetőjével, Martoni Andrással a reggeliről és későbbi terveikről is Baksa Máté beszélgetett.
Tovább olvasok...

Home bias, avagy hazavágyás és pénzügyek:
konferencia a pénzügyi piacok likviditásáról

A konferencia meghívott főelőadója Andrew Karolyi (Károlyi András) volt, a Review of Financial Studies-nak főszerkesztője. Előadása középpontjában a „home bias”, vagyis az a jelenség állt, miszerint a befektetők jócskán felülsúlyozzák a hazai eszközöket a portfóliójukban.
Tovább olvasok...

EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN:
Közgáz Jazz Club

A Közgáz Jazz Klub 1976-os létesítésére a popularitás és a műfaji sokszínűség említett egyidejű megléte teremtett alapot. Ekkorra már számos jazzklub, amatőr és profi együttesek, lemezek sora szegélyezte a magyar jazz működését.
Tovább olvasok...

Megjelent a Köz-Gazdaság 2017/5-ös száma

Csáki György a globalizáció megtorpanásáról, Magas István a jegybanki útkereséséről a válság után, Veress József a politikai és gazdaságpolitikai formaváltozások koráról, Deirdre McCloskey a közgazdaságtudomány helyzetéről. Gedeon Péter és Mészáros Tamás Szabó Katalinra, szerkesztőbizottságunk tagjára, a Budapesti Corvinus Egyetem Professzor Emeritájára emlékezik. Egyetemünk történetéről két írás is megjelent, az egyik Bernáth Istvánról, a másik Gábor R. István pályaképe Paradoxonok bűvöletében - és csapdájában címmel. A doktori műhely rovatunkban két tanulmány is helyet kapott: Simó Balázs a tematikus együttműködési programokról, Szukits Ágnes pedig a felsővezető vezetési stílus hatásáról írt. A lap e száma is közöl folyóiratszemlét.
A lapszám elérhető a folyóirat honlapján

 

EZEK LESZNEK

 

Comparative Economics and Economic Systems
– The impact of János Kornai’ thoughts

Kornai János professzor úr jövőre lesz 90 éves. A Budapesti Corvinus Egyetem és annak Közgazdaságtudományi Kara több eseménnyel is tiszteleg Professzor úr munkássága előtt. Az első rendezvényre 2018. január 18-án kerül sor a III. előadóban, amelynek címe: Comparative Economics and Economic Systems – The impact of János Kornai’ thoughts. Meghívott előadók: Olivier Blanchard (MIT), Gerard Roland (Berkeley), Grzegorz W. Kolodko (TIGER) és Bruno Dallago (Trento). Regisztrálni a www.kornai90.hu oldalon lehet.

 

Grzegorz W. Kołodko:
The New Pragmatism: Economics and Economic Policy for the Future

Szeretettel meghívjuk Önöket Grzegorz W. Kołodko professzor előadására, amelynek címe: The New Pragmatism: Economics and Economic Policy for the Future. Az előadásra 2019. január 19-én 10:30-kor kerül sor a Budapesti Corvinus Egyetem főépületének (1093 Budapest, Fővám tér 8.) E.2001-es teremében. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Meghívó (pdf).
Grzegorz W. Kołodko professzor a TIGER – Transformation, Integration and Globalization Economic Research alapítója és igazgatója a Kozminski Egyetemen, Varsóban. Lengyel pénzügyminiszter 1994 és 1997 között, pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes 2002 és 2003 között. 50 könyv szerzője vagy szerkesztője, több mint 400 tudományos publikáció szerzője, amelyeket több mint 26 nyelvre fordítottak. Az Európai Művészeti és Társadalomtudományi Akadémia, valamint az Orosz Tudományos Akadémia külsős tagja, számos egyetem díszdoktora. A Budapesti Corvinus Egyetemen többször adott elő.

 

G-Kari Kutatási Hét, 2018 Január

2018 Január 15-től 19-ig ismét megrendezésre kerül a Kutatási HÉT a Gazdálkodástudományi Karon, a Kutatási Bizottság szervezésében. A programok között szerepel többek között a Tudományos Rapid Randi, a Vezetéstudományi Folyóirat szervezésében megvalósuló „Meet the Editor” c. beszélgetés, valamint a kari kutatási pályázatok online beküldő rendszerének bemutatása. A programok folyamatosan frissülnek a Kutatási Bizottság honlapján. A programok ingyenesek, de némelyik regisztrációhoz kötött.

Tudományos RapidRandi:
It's a match 2.0.! Tinder és tudományos Rapid randi a kutatási együttműködések elősegítésére. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét megrendezzük a tudományos Rapid randit. Az egy órás program az intézetek közötti kutatási együttműködést segíti elő. Megtaláljuk a lehetséges "match"-eket, majd lehetőséget biztosítunk a kapcsolódó témákat képviselő kollégák közötti tudományos rapid randikra. A részvétel regisztrációhoz kötött.

 


A Kioszk már a Facebookon is megtalálható!