Corvinus Kioszk 10. szám - 2017. október

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.
 

OKTÓBER

 

Richard H. Thaler

Homo oeconomicus vagy homo sapiens? Merre tovább, közgazdaságtudomány?

Az idei év Neumann János-díjasa Richard H. Thaler, a viselkedési közgazdaságtan világhírű professzora, aki a tudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartotta meg ünnepi előadását 2017. szeptember 12-én. Összefoglalónkat Mihályi Péter professzor kommentárjával olvashatják.
Tovább olvasok >>>

nobel prizeRichard H. Thaler kapta 2017-ben a Közgazdasági Nobel-emlékdíjat!

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint Thaler azzal érdemelte ki az elismerést, hogy "a korlátozott racionalitás, a szociális preferenciák és az önkontroll hiányának következményeit vizsgálta, és megmutatta, hogy ezek rendszerszinten befolyásolják az egyéni döntéseket és a piacot is."

Gratulálunk!

 

 

Nemzetközi fórum a nők politikai szerepvállalásának megerősítéséről

A nők egyenlő politikai részvétele terén történő előrelépésért, és különböző területeken bevett jó gyakorlatok és sikeres kezdeményezések megismerése céljából rendezték meg egyetemünkön 2017. szeptember 8-án a nemzetközi fórumot, melyen képviseltették magukat politikusok, politológusok, a nők jogainak érvényre juttatására törekvő szervezetek vezetői és a gender egyenlőség jó megvalósításáról híres északi országok nagykövetei is. A konferencia célja a tudatosság növelése és párbeszéd kezdeményezése volt a nők politikai- és közéletbeli részvétele kapcsán, ennek érdekében közel 30 előadó osztotta meg tapasztalatait és szaktudását. A fórum apropóján Ilonszki Gabriella Professor Emeritát kérdeztük.
Tovább olvasok >>>

Anthony Oberschall

„Csak személyes kíváncsiságból dolgozom”
– Anthony Oberschall a University of North Carolina szociológiaprofesszora a Budapesti Corvinus Egyetem díszdoktora

"Ekkor Kelet-Európában már elindultak az antikommunista mozgalmak, amelyek 1989-90-re mindenütt sikeresek lettek. Egy helyen nem, ez Jugoszlávia volt. Ahelyett, hogy áttértek volna egy liberális demokráciára, kialakult a balkáni háború… Az volt a kérdés számomra, miért sikerült ez Csehszlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban, még Németországban is, és miért nem sikerült Jugoszláviában? Hogyan befolyásolja a demokrácia kiépülését az etnikai konfliktus, a társadalmak megosztottsága? Amikor én a jugoszláv, balkáni és írországi problémát vizsgáltam, még nem is gondoltam, hogy ez a folyamat az USA-ban is elindulhat. De már a legutóbbi 5-6 évben láttam, hogy az, amit én ezekben a megosztott társadalmakban vizsgáltam, az USA-ban is elkezdődött."
Tovább olvasok...

kutatók éjszakája 2017

Mi akadályozza a tudatosságunkat?
– beszámoló a Kutatók Éjszakája idei programjáról

A szeptember 29-én tartott Kutatók Éjszakájának keretében egyetemünk is számos érdekes, interaktív programmal várta a kutatói munka iránt érdeklődő résztvevőket. Az esemény témája a tudatosság, e köré szerveződtek a programok egy akadálypálya keretében.
Tovább olvasok >>>

Melegh Attila

Nem is úgy történt?
Mi igaz a nagy történelmi narratívából, ha globális perspektívából szemléljük?

Egyetemünk adott otthont a European Network in Global and Universal History (ENIUGH) szervezet ötödik európai kongresszusának szeptemberben. A rendezvény a globális történelem témájában tudósok százait mozgatta meg a világ legjobb kutató és oktató helyeiről. A kongresszusról főszervezőjével, egyetemünk oktatójával, Melegh Attilával beszélgetett Baksa Máté.
Tovább olvasok...

Pataki György

A saját gyermek szerény dicsérete

Pataki György leköszönt kutatási igazgatóval a G-Kar kutatási életének elmúlt három évéről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk. Több mint három évig dolgozott a Gazdálkodástudományi Kar kutatási igazgatójaként, mielőtt idén nyáron visszatért a kutatói feladatokhoz. Ha most visszanéz erre az időszakra, milyennek látja a kar kutatási életét?
Tovább olvasok...

Átadták az idei Káldor-díjat
Az elismerésben olyan hazai közgazdász részesülhet, aki munkásságával jelentősen hozzájárult a magyar gazdaságpolitikai problémák megoldásához, értelmezéséhez. Az idei díjazottat, Romhányi Balázst, a Költségvetési Felelősségi Intézet alapítóját kérdeztük.
Tovább olvasok >>>
Buborékok és forradalmak
Az immár 55. alkalommal megrendezett Közgazdász-vándorgyűlésen a plenáris nyitóelőadás kuriózuma volt Thomas J. Sargent közgazdászprofesszor előadása, mert személyében először adott elő a hagyományos vándorgyűlésen Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal kitüntetett előadó.
Tovább olvasok >>>
Kutatók, nem vagytok egyedül!
A Gazdálkodástudományi Kar évente két alkalommal Kutatási Hetet szervez, amelyen a kar kutatói önszerveződő alapon, színes programok keretében mutatják be egymásnak, hol tartanak kutatási területük művelésében. A kiemelt hét több programján is részt vett szerkesztőnk, Kozma Miklós, aki szubjektív körültekintésében mutatja be a Kutatási hét eseményeit.
Tovább olvasok >>>
Díjazzák a corvinusosok innovációját
Harsányi István Innovációs Díjat kaptak a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársai. A Magyar Innovációs Szövetség minden évben díjazza a jelentős innovációs tartalmat hordozó, kiemelkedő színvonalú diplomaterveket, disszertációkat. 2017-ben Gáti Mirkó a díj Ph.D. fokozatát; szerkesztőnk, Baksa Máté pedig a díj hallgatói fokozatát nyerte el.
Tovább olvasok >>>
Mítoszok a tudománymetriában:
Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének vezetője kapta a CEU bölcsészet- és társadalomtudományok kiváló oktatásáért járó Európai díját.
Tovább olvasok >>>
EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN:
Egy különleges jubileum
A közgazdász-dinasztiát alapító Koska Ida 1997-ben gyermekétől, Száz Jánostól, a Közgazdasági Kar akkori dékánjától vehette át aranydiplomáját,idén szeptemberben pedig a Budapesti Corvinus Egyetem rubindiplomát adományozott neki.
Tovább olvasok >>>

A Corvinus csapata a Bajnokok Ligájában

Az egyetemek által szervezett nemzetközi üzleti esetversenyek világában egyre sokszínűbb a globális paletta: Európa mellett nagyszámú észak-amerikai és ázsiai verseny is ott van a legjobb üzleti iskolák célpontjai között. Ebben a mezőnyben minden évben kiválasztják a legtapasztaltabb felkészítő tanárok szavazatai alapján azt a 12 versenyt a világban, amelyeket a legnagyobb szakmai kihívás megnyerni.
Ahogyan korábban hírt adtunk róla, a Budapesti Corvinus Egyetem csapata idén februárban a Heavener International Case Competition (Gainesville, Florida) megnyerésével egy olyan versenyen győzött, amely e 12 legrangosabb verseny egyike. A győzelemmel egyetemünk kvalifikálta magát a 2018-as szezon Bajnokok Ligájába, ahol a 12 legjobb versenyt megnyert bajnokok mérik össze erejüket.
Tovább olvasok >>>

 

EZEK LESZNEK

 

"Menekültkérdés Európa határain túl és innen" előadássorozat ősszel

A menekülttáborok evolúciója: Lehoczky Bernadett, BCE NTI
A menekültek státusza és helyzete a Közel-Keleten.
A jordániai Zaatari menekülttábor belülről: Paragi Beáta, BCE NTI
Szervező: Nemzetközi Tanulmányok Intézet

Időpont: 2017. október 9. hétfő 13:40 – 15:10.
Helyszín: BCE, C664-es terem.

A társadalomtudományi karon folytatódik az előző félévben indult intézeti előadássorozat. Következő előadónk Perpék Éva lesz, előadásának címe: Iskolai teljesítmény és otthoni nevelési környezet a hátrányos térségekben. Szervező: BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézet

Időpont: 2017. október 10. 13:10
Helyszín: BCE, C510-es terem.

A FAKT Szakkollégium egy előadás formájában szeretne tisztelegni a kultikus Game of Thrones sorozat előtt. A téma a sorozatban lévő politikai rendszerek instabilitása. Ez az előadás nem csak a sorozat kedvelőit célozza meg, hanem mindenkit, aki a politika iránt érdeklődik. Az előadó Szűcs Gábor Zoltán, az ELTE és az MTA kutatója, a politikai realizmus egyik szakértője.

Időpont: 2017. október 11. 19:10
Helyszín: BCE, C épület IX. előadó


A Kioszk már a Facebookon is megtalálható!