Corvinus Kioszk 8. szám - 2017. május

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.
 

MÁJUS

 

„A lelkem a vállalatot illeti meg...” – Jeffrey Pfeffer a Rajk László Szakkollégium 2016-os Herbert Simon-díjasa

A Rajk László Szakkollégium diákjai 2016-ban Jeffrey Pfeffert, a Stanford University professzorát tüntették ki a Herbert Simon-díjjal. Pfeffer professzor magatartástudós, kutatási területei közé elsősorban a szervezeti hatalom, a vezetési stílusok és a munkahelyi stressz témái tartoznak, korunk egyik legmeghatározóbb menedzsment-gondolkodója. Pfeffer professzor 2017. május 22-én vette át a díjat a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében, majd itt tartotta meg ünnepélyes előadását Dying For a Paycheck: The Workplace and Human Sustainability címmel.
Tovább olvasok >>>

Mit tehet az elit a válságban? – Elites in Crisis Konferencia

Legyen-e lelkiismeret-furdallásunk, ha az elithez tartozónak érezzük magunkat? Ez vajon előny vagy hátrány a társadalmi felelősségvállalás útján? Mit tehet ez a társadalmi réteg a válságban és ezzel hogyan hat a társadalom többi részének viselkedésére, körülményeire? Elitek a válságban címmel kétnapos, angol nyelvű nemzetközi konferenciát rendeztek a Budapesti Corvinus Egyetemen május 19-20-án. A főszervező a Szociológia és Társadalompolitika Intézet Empirikus Társadalomkutató Központja részéről Dr. Tóth Lilla és Dr. Lengyel György volt. A konferencián az elitkutatás terén dolgozó professzorok és kutatók írásai kerültek bemutatásra. A résztvevők mindkét nap három ülésben mutatták be kutatási eredményeiket és vitatták meg az elitkutatás legújabb fejleményeit.
Tovább olvasok >>>

Mit mondott a pénz? Beszámoló a BCE MKI Money Talks című nemzetközi konferenciájáról

A Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézete (MKI) Money Talks? címmel rendezett nemzetközi konferenciát május 4-én. A meghívott előadók a kommunikáció és a gazdaság fogalmai közötti, korántsem maguktól értetődő összefüggésekre világítottak rá, s kínáltak további nézőpontokat ezek kutatására és elemzésére.
Tovább olvasok >>>

“The Jazz Matters” – Az első jazztanulmányi szimpózium a Corvinuson

"The jazz matters" – vagyis a jazz számít. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg előadását a Grazi Művészeti Egyetem vendégelőadója. Christa Bruckner-Haring egyetemének Jazzkutatási Intézetének egyik vezetőjeként sokszor szembesült azzal a megosztó kérdéssel, amit a Budapesti Corvinus Egyetemen és a szomszédos Budapest Music Centerben tartott szimpózium megvitatni szándékozott: miért is van szükség jazz studiesra, azaz jazztudományra? Miért van kitüntetett szerepe a zenei stílusnak, s vizsgálata miért mutat túl a zenetudomány és a társadalomtudományok határain?
Tovább olvasok >>>

„Bőven lenne dolga az államnak jazz-ügyekben” – interjú Havas Ádámmal, a Replika jazztanulmányi számának társszerkesztőjével.
Tovább olvasok >>>
Mély behálózás - Az MTA-BCE „Lendület” Stratégai Interakciók Kutatócsoport gyakorlati relevanciával bíró eredményeit Tasnádi Attila foglalja össze a Kioszk olvasói számára
Tovább olvasok >>>
Felfordult világ? Avagy a gazdálkodástani makrokörnyezet kihívásai Chikán Attila által moderált beszélgetést tartott a Vállalatgazdaságtan Intézet a Science Café rendezvényén.
Tovább olvasok >>>
Székesfehérvári Campus – intelligens szakosodás.
Prof. Dr. Hámori Balázs alprojektvezetőnek a társadalmi innovációs hálózatok kutatásairól tartott előadásának összefoglalója.
Tovább olvasok >>>
Minden nap mindennap – avagy egyetemtörténeti kutatás napilapokban
"A Közgazdaságtudományi Kar sajtóreprezentációja napilapokban 1920-1934 között" Pilinszky Dóra a Marketing-, Média- és Designkommunikáció TDK szekcióban lett III. helyezett, a Kioszk számára összefoglalta kutatását.
Tovább olvasok >>>
Egy „Y generációs” jegyzetei a diákmozgalmak margójára
A corvinusos hallgatók érték el a legtöbb helyezést az idei OTDK Társadalomtudományi szekciójában. A Corvinus Kioszk az egyik díjazottat , a politikatudományi szekcióban induló Fényes Csongort kérdezte dolgozatáról.
Tovább olvasok >>>
Ajándékok, mozgás-metaforák és az együttélés titkai – miről és miért beszél a pénz? A Money Talks konferencia két megnyitó előadásának összefoglalója
Tovább olvasok >>>
Science Shop, avagy hogyan segíthet egyetemünk a civil szférában?
Tovább olvasok >>>
Az alacsony női részvétel okai a felsővezetésben Mit mondanak erről a döntéshozók?
Dunavölgyi Mária kutatának célja annak feltárása volt, hogy a Magyarországon dolgozó férfi felsővezetők hogyan vélekednek a nők részvételéről a felsővezetésben.
Tovább olvasok >>>
EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN: A Széchenyi István Bajtársi Egyesület (1920–1943)
Manapság azt gondolhatnánk, hogy az egyetemi diákszerveződések, egyesületek a demokratikus világ termékei. Ha azonban visszamegyünk az időben, az ettől különböző politikai periódusokban is jócskán találkozunk az egyetemi hallgatói élet virágzásával.
Tovább olvasok >>>

Modellezzük a jövőt

A Budapesti Corvinus Egyetem 10 CEMS-es hallgatója Milánóban vett részt május 15-17-én az ENSZ éghajlatváltozási tárgyalások szimulációján a Bocconi egyetemen. A kétnapos rendezvényen 8 vezető európai üzleti iskola 120 CEMS-es diákja a kormány, a civil társadalom és az ipar képviselőinek szerepébe bújt. A minden évben megrendezésre kerülő Model UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) szimulációt 2009-ben kezdeményezte a University of St. Gallen és a barcelonai ESADE egyetem. A résztvevő hallgatók saját intézményükben egy szemeszteren át tanulnak egy kurzus keretében a témáról, a végső tárgyalásokra pedig évente változó helyszínen találkoznak.
Tovább olvasok...

 

EZEK LESZNEK

 

Csúcslétesítmények – közcélok és üzlet a sportinfrastruktúra fejlesztésénél

A május 29-én kezdődő kari kutatási héten is folytatódik a Sportgazdaságtani Kutatóközpont (SGK) azon programjainak sorozata, amelyek a nemzetközi és hazai kutatási eredmények alapján adnak fogódzót a Magyarországon működő sportvállalatok kihívásai kapcsán. A mostani program a csúcslétesítmények fejlesztését és működtetését vizsgálja a magyar sportban.
A rövid felvezető előadások elméleti kereteket és értékelési szempontokat vázolnak fel, az SGK korábbi tudományos eredményeire építve, majd az előadók két csúcslétesítmény, a Hungaroring és a Groupama Aréna üzemeltetőinek vezetőivel kerekasztal-beszélgetés keretében vitatják meg a hazai gyakorlat előtt álló lehetőségeket és kihívásokat. Vitaindító: Milyen társadalmi célokat szolgál a sportlétesítmények fejlesztése? Ki mit tehet azért, hogy a fejlesztések minél több hasznot hozzanak a helyi közösségeknek, illetve a társadalom egésze számára? Mik a legnagyobb kihívások az eredmények elérésében?
Időpont: 2017. május 29. hétfő 13:00 – 14:30.
Helyszín: BCE, C107-es terem. Szervező: Sportgazdaságtani Kutatóközpont

„2nd Networks, Complexity, and Economic Development” nemzetközi workshop

A BCE Munkagazdaságtan Központ és az MTA KRTK KTI Hálózatok Gazdaságtana kutatócsoport meghív minden érdeklődőt a nemzetközi workshopjára, melyre 2017. június 8-9-án kerül sor az MTA Humán Tudományok Házában (1097 Tóth Kálmán u. 4).
Meghívott előadások:

  • Frank Neffke - Harvard Kennedy School „Coworker Complementarities” (június 8. 14.00) és “Mobility and the Diffusion of Capabilities” (június 9. 13.30)
  • Roberta Sinatra - Central European University „Quantifying the evolution of individual scientific impact” (június 8. 15.45)
  • Michael Szell - Central European University CNS, Hungarian Academy of Sciences CSS „Assessing the potential of urban ride-sharing economies” (június 9. 11.00)

A workshopon a meghívott előadók mellett számos kutató adja elő friss kutatási eredményeit.
A részletes és friss program

 

Copyright © 2017 Corvinus Kioszk, Minden jog fenntartva!