Corvinus Kioszk 7. szám - 2017. április

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.
 

ÁPRILIS

 

Mit ad-vesz egy tudásbróker?

Fazekas Dóra cambridge-i és sheffieldi tapasztalatai alapján mesélt a tudásbrókerek feladatairól a BCE Gazdálkodástudományi Karának áprilisi Science Café rendezvényén.
Tovább olvasok >>>

Vonzó oktatók, mérséklődő jobbik és lányok a konyhában – Corvinusosok a 2017-es OTDK társadalomtudományi szekciójában

Az idei OTDK társadalomtudományi szekciójában az ELTE-n szálltak versenybe hallgatóink, ahonnan kiemelkedő eredményekkel tértek haza. Szereplésük után kérdeztük hármójukat, Kajkó Fruzsinát, Pálóczi Bencét és Kovarek Dánielt, hogy megtudjuk, mit kutattak, és milyen szerepet játszik egy nívós verseny a kutatóvá válásban.
Tovább olvasok >>>

Kutatóval beszéltem – Kállay László "Becsapjuk magunkat? Az állami támogatások morális kockázata"

Beszélgetőpartnerem ezúttal Kállay László volt, a Vállalkozásfejlesztési Intézet docense. Egyik fő kutatási területe az utóbbi években az állami támogatások morális kockázatának vizsgálata. Gyakran hallott érvelés, hogy a hazai kis- és középvállalati szektor fejlődésének gátját e vállalatok tőkeszegénysége jelenti, ezért számukra állami támogatás biztosítása – e vállalatok feltőkésítése – megindíthatja e szektor fejlődését.
Tovább olvasok >>>

menedzsmenttröténet 5.
MENEDZSMENTTÖRTÉNET:
Kolbászból a kerítés
Stéberl András, egy történelmi üzletember – és a korabeli gerillamarketing
Tovább olvasok...
Az élet ára – a Weiss Manfréd-család története.
Katona Zsuzsa filmjének májusban lesz a bemutatója, a filmrendezőnőt és a BCE menedzsmenttörténeti kutatócsoportjának tagját, Vaszkun Balázst kérdeztük.
Tovább olvasok...
leckekönyv
Bőrszín szerinti fizetés a kosárlabdában vagy az ingyenes zeneletöltések korszakának vége? - Élménybeszámoló az OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójáról
Tovább olvasok...
Alma a fájától… A fiatalok pénzügyi szocializációját befolyásoló intergenerációs hatások a családban – Zsótér Boglárka doktori kutatása.
Tovább olvasok...
menedzsmenttröténet 5.
Megújuló Vezetéstudomány
A jól ismert lap a napokban új arculattal jelentkezik. Ebből az alkalomból kérdeztük a tervezőt, egyetemünk oktatóját, Cosován Attilát, valamint a lap főszerkesztőjét, Primecz Henriettet.
Tovább olvasok...
EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN:
Az oklevél - A mindennapokban lépten-nyomon találkozunk vele, a hallgatók célja a tudás gyarapítása mellett az oklevél megszerzése. Belegondolunk-e, hogy mióta állít ki az egyetem oklevelet?
Tovább olvasok...
Köz-gazdaság borító Megjelent a Society and Economy 2017/1-es száma. - A tartalomból:
Tibor Palankai: The Euro and Central Europe (from points of view of monetary integration maturity);
Jitka Doležalová, Vlastimil Havlík, Antonín Slaný, Petra Vejvodová: Economic factors determining the electoral success of far-right and far-left parties in the EU countries;
Anna Pilková, Ján Rehák: Regional aspects of inclusive entrepreneurship of seniors in Europe;
Malay Mishra, Gopalakrishnan Karunanithi: The Roma response to development strategies: A replicate model for collective action and inclusive development in a Hungarian village;
Judit Ricz: The rise and fall (?) of a new developmental state in Brazil;
Ovidiu-Ioan Moisescu: The moderating effects of demographics on the relationship between perceived CSR and brand loyalty in the mobile telecom sector;
Gergely Hudecz: Secular stagnation: What the debate is about?
További információk a kötetről

 

EZEK LESZNEK

 

MÁJUS 15. A Jazztanulmányi Kutatócsoport első szimpóziuma

A Jazztanulmányi Kutatócsoport (JaTaKuCs), amely 2015-ben alakult a Pesti Bölcsész Akadémia jazztanulmányi előadássorozatának nyomán, megrendezi első, nemzetközi szimpóziumát azért, hogy a jazzt, a világ tudományosságában bevett módon zene-, társadalom- és bölcsészettudományi kutatások tárgyává tegye.
A szimpózium időpontja: 2017. május 15. 15:00 – 19:00
Helyszíne: 15:00 – 17:00 Budapesti Corvinus Egyetem, C épület, Bp. IX.,Közraktár utca 4-6., C510, Dékáni tárgyaló; 17:00 – 19:00 Budapest Music Center, Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u 8. További részletek...

menedzsmenttröténet 5. menedzsmenttröténet 5.

Money Talks Conference

A Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet szervezésében kerül megrendezésre május 4-én a „Money Talks? Communication as/and Economy” nemzetközi konferencia, ahol szakterületükön világszinten elismert kutatók mutatják be legújabb eredményeiket. A rendezvényen többek között szó lesz arról, hogy mekkora az értéke egy Facebookos likenak, hogyan alakultak pénzintézetek kommunikációs stílusai, illetve, hogy a nyelvünk hogyan határozza meg a pénzről alkotott képünket. Részletek az alábbi linken.
Május 4. 9:00-17:20 között a BCE E-épület III-as előadójában.

Rendszerválság? Gazdasági, kulturális és politikai hegemóniák

A TEK 2017. május 5-6-án konferenciát rendez Antonio Gramsci halálának 80. évfordulója alkalmából. Bár az olasz gondolkodóról méltatlanul kevés szó esik a hazai tudományos életben, mi azt gondoljuk, hogy érdemes felfrissíteni és a jelenlegi társadalomra alkalmazni a gramsciánus gondolatokat. Erre törekszünk ezzel a konferenciával, amin a több mint 20 előadó mind más és más megközelítéssel, különböző területről fog beszélni. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk, regisztráció nem szükséges! Részletek az alábbi linken.
Május 5-6-án a Társadalomelméleti Kollégiumban, Ráday u. 43-45.!

EFOP corvinus science cafe

EFOP Nyitókonferencia

A május 23-i rendezvény programjából: Prof. Dr. Tasnádi Attila, az egyetem tudományos rektor-helyettese bemutatja az egyetem már futó és tervezett kutatási tevékenységét a Székesfehérvári Campuson Prof. Dr. Gelei Andrea előadása az üzleti hálózatok kutatásairól:
Dr. Péti Márton előadása a közszolgáltató hálózatok kutatásairól
Fejér Megyei Iparkamara előadása a térség vállalkozásainak hálózatairól, K+F tevékenységéről és a projektben való részvételéről
Milyen lehetőségekkel rendelkeznek a K+F területén a régió vállalkozásai? Mi az egyetem, az önkormányzat és a civil szféra szerepe? Workshop. Moderátor: Dr. Drótos György
Részletes program hamarosan a G-kar honlapján lesz elérhető.

Corvinus Science Café

Megnyílt a "tudásbolt": Bemutatkozik a Corvinus Science Shop, a szervezők: Gáspár Judit, Kiss Gabriella, Matolay Réka, Pataki György, Toarniczky Andrea.
A Science Café általában havonta megrendezésre kerülő kötetlen beszélgetés sorozat, melynek az egyes tanszékek adnak otthont. Minden alkalommal egy-egy kutatással kapcsolatos témáról lehet beszélgetni a házigazdákkal és megosztani a tapasztalatokat vagy ellesni a "jó gyakorlatokat" a szervezőktől vagy a résztvevőktől. A programsorozat részletei megtalálhatók a G-kar Kutatás honlapján.
Május 4-én 9.50-11.20 között a BCE E-épület 309-ben.

 

Copyright © 2017 Corvinus Kioszk, Minden jog fenntartva!