Corvinus Kioszk 6. szám - 2017. március

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.
 

MÁRCIUS

 

SzocioAlumni - Gál Róbert Ivánnal: Nyugdíjrendszer – probléma vagy lehetőség?

Az első SzocioAlumni, a Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézete által szervezett új előadás-sorozat nyitó alkalmán Gál Róbert Ivánt látták vendégül, aki a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársaként, és a Tárki külsős vezető kutatójaként beszélt szakterületéről és a társadalomtudósok előtt álló lehetséges életutakról.
Tovább olvasok >>>

Szociográfia: Kárpát-medencei körkép

Március elején került megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyarország Felfedezése Alapítvány szervezésében a Kárpát-medencei szociográfia múltját, jelenét és jövőjét megvitató konferencia. A Kioszk a helyszínen járt és az előadóktól kérdezett.
Tovább olvasok >>>

Kutatóval beszéltem – Havran Dániel

Márciusi interjúalanyom Havran Dániel, a Befektetések és Vállalati Pénzügy tanszék docense volt. Egyik kutatási területének – a decentralizált pénzügyi piacok működésének vizsgálatának – eddigi eredményei különösen érdekesnek tűntek számomra, mert a közvetlen szakterület kutatóin túl más területekre való továbbgondolásuk izgalmas lehetőségeket vet fel.
Tovább olvasok >>>

Mihalik Judit
"A főnök sztorija meg a kőleves"
A leader identitás reprezentációja az élettörténeti narratívában - Mihalik Judit doktori kutatása
Tovább olvasok...
Egy egyetem, két város:
Rosta Miklóssal beszélgettünk az egyetem társadalmi környezetének és kutatói kapacitásainak fejlesztéséről, az új Székesfehérvári Campuszról
Tovább olvasok...
leckekönyv
MENEDZSMENTTÖRTÉNET:
Vezetőképzés a 19. században – Ismerjük meg a Budapesti Kereskedelmi Akadémia, egy korabeli „business school” történetét!
Tovább olvasok...
EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN:
Az e-index előtt is voltak fontos újítások a hallgatói adminisztrációban. Egy örömhír 1891-ből: "Az egyik nevezetes újítás az, hogy többé nem lesz az egyetemen latin index!" - Képek az archívumból!
Tovább olvasok...

 

EZEK LESZNEK

 

Arany János bicentenáriumi emlékévében a Budapesti Corvinus Egyetem a költőnek tisztelegve műveiből emlékkiállítást rendez. A kiállítás helye a BCE Könyvtára.

A Bánfi Tamás könyvgyűjteményéből rendezett kiállítás áttekintést ad Arany János költői életművéről, az Elveszett alkotmány és a Toldi első kiadásaitól egészen napjainkig. Az első kiadások mellett szerkesztői munkái (Szépirodalmi Figyelő, Koszorú), valamint műveinek díszkiadásai is láthatók. A március 13-án megnyílt kiállítás április 15-éig tekinthető meg. További képek...

Corvinusosok az OTDK-n

A XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2017. március 23-án vette kezdetét a Győrben rendezett ünnepélyes megnyitóval. Az országos tudományos fórum bemutatkozási lehetőséget kínál közel 4900 fiatalnak, akik 16 tudományterületen szerepelhetnek pályamunkájukkal, kutatási eredményeikkel. A Budapesti Corvinus Egyetemről 5 tudományterületi szekcióban összesen 131 pályamunkát neveztek be, a legtöbb pályamű a közgazdaságtudományi és a társadalomtudományi szekcióüléseken kerül megmérettetésre, melyeknek időpontja:

Társadalomtudományi szekció:
2017. április 11-13. ELTE Társadalomtudományi Kar, Budapest

Közgazdaságtudományi szekció:
2017. április 6-8. Széchenyi István Egyetem, Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar, Győr

Ezen kívül összesen 4 pályamunkát neveztek az Agrártudományi-, az Informatika Tudományi-, és a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi szekciókban. A beadott pályamunkák között számos globális problémával foglalkozó címet találunk, többek között a klímaváltozás, migráció, terrorizmus kérdésköreiben. Emellett többen vizsgálták a technológiai innovációk hatását, elfogadottságát különböző témákban, és – mind az új, mind az induló – vállalkozások kihívásaival és lehetőségeivel is foglalkoznak. Az OTDK-n induló hallgatók egyénileg vagy néhány fős csoportokban egyedi problémafelvetéssel élve, aktuális kérdéskörökben nyújtották be pályamunkájukat, így az április végéig lebonyolításra kerülő kétnapos szekcióüléseken szakértő zsűri előtt tarthatnak előadást tudományos eredményeikről.
Minden Corvinusos indulónak sikeres szereplést kívánunk!

 

Copyright © 2017 Corvinus Kioszk, Minden jog fenntartva!