Corvinus Kioszk 5. szám - 2017. február

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.

 

FEBRUÁR

 

Kutatóval beszéltem: Takács Károly pozitív és negatív hálózatokról

A Kapcsolatháló- és Oktatáskutató Központ (Research Center for Educational and Network Studies, RECENS) 2010 januárjában alakult meg Takács Károly kezdeményezésére a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének kutatóközpontjaként, jelenleg pedig az MTA TK keretein belül működik. A kutatóközpont alapító-vezetőjével jelenlegi kutatásaikról és tehetséggondozó munkájukról beszélgettünk.
Tovább olvasok...

Mi, ti, ők? - Korrupció és média

A 20 országra kiterjedő antikorrupciós projekt magyar eredményeit, és az erről szóló kötetet mutatták be február 23-án Egyetemünkön, a kutatást vezető, valamint abban részt vevő szociológusok. Kozma Miklós szubjektívje a kötetről, majd Szántó Zoltán a kutatás alapjairól, Tóth István János a korrupció instrumentalizációjáról, Hajdú Miklós pedig az oknyomozó újságírásról mesélt a Kioszknak.
Tovább olvasok...

Az első lépés... a tudomány felé: a TDK!

A TDK Mozaik konferencia február 15-én zajlott, Tasnádi Attila tudományos rektor helyettes nyitotta meg. Losonczi Réka mesterszakos gazdaságinformatikus hallgató a budapesti taxisvilágot és az új digitális platformokat vizsgálta dolgozatában.
Tovább olvasok...

Az íráson kívül mit tehet egy szerző a sikeréért?

Ugyan ma már nem csak a két kezünket bepiszkolását eredményező foglalkozásokat tekintjük „igazi” munkának, mégis van egy olyan határterület, ahol nehéz elfogadni, hogy a részvevők ugyanolyan munkát végeznek, mint bárki más a munkaerőpiacon: a művészek. Egyetemünk mesterszakos szociológus hallgatójának – és nem mellesleg szerkesztőnknek – Hegedűs Robinnak most jelent meg Az író mint vállalkozó címmel kortárs magyar írók gazdasági helyzetét és vállalkozói motívumait vizsgáló kutatása a Kultúra és Közösség folyóiratban.
Tovább olvasok...

Women in Data Science konferencia

2017. február 3-án a Budapesti Corvinus Egyetemen került megrendezésre a Women in Data Science nemzetközi konferencia, melynek házigazdája a Stanfordi Egyetem volt. Az ott megrendezésre kerülő előadásokat átvették több mint 25 ponton a világon, kiegészítve az adattudomány területén dolgozó vezető beosztású nők rövid előadásaival.
Tovább olvasok...

woman in data science woman in data science
WOMEN In DATA SCIENCE:
Vásárhelyi Orsolyával, a Female Success through Collaborative Networks c. disszertáció szerzőjével beszélgettünk
Tovább olvasok...
WOMEN In DATA SCIENCE:
Zakor Andrea, az SAP menedzsere beszélt a program kereteiben az igazi "role modelekről" és a számolás joga is szóba került.
Tovább olvasok...
Educate Győriné Szabó Gabriella
Design Thinking Workshop – How to be systematically creative, avagy hogyan legyünk rendszerezetten kreatívak?
Tovább olvasok...
Pazarló, értelmetlen, haszontalan? Kohéziós források felhasználásának hatékonysági kérdései - Győriné Szabó Gabriella doktori kutatása
Tovább olvasok...
Merényi Miklós Patkós Veronika
A Corvinus csapata nyerte a Heavener International Case Competition esettanulmány-megoldó versenyt!
Tovább olvasok...
EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN:
Mi fán terem a matricula és mi a teendőnk vele 2020-ig?
Tovább olvasok...
Köz-gazdaság borító Megjelent a Köz-Gazdaság 2017/1-es száma.
A tartalomból: Interjú a Budapesti Corvinus Egyetem
Nemzetközi kapcsolatok multidiszciplináris doktori iskola
világgazdasági alprogramjának és a Gazdálkodási Doktori Iskola legkiválóbb hallgatóival és a doktori iskolák, alprogramok vezetőivel.
Az indiai alelnök beszéde a Budapesti Corvinus Egyetemen.
Galbács Péter az újklasszikus makroökonómiáról,
Kaponyi Erzsébet a jogokról és jogállamiságról az Európai Unióban,
Kürthy Gábor pénzelméleti kérdésekről,
Magas István a nemzetközi pénzügyi szervezeti rend reformjáról,
Szakolczai György a Bretton Woods-i konferencia történetéről.

 

EZEK LESZNEK

 

Szociográfia: Kárpát-medencei körkép

Konferencia a Magyarország Felfedezése Alapítvány, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Politikatörténeti Intézet szervezésében

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, C épület, Közraktár út 4-6., 1. emelet, Könyvtár, Akvárium-terem
Időpont: 2017. március 3-4., péntek-szombat

Péntek:
15:00-18:00 óráig: Határon túli szociográfusok, kutatók bemutatkozása. (Tematikus könyvbemutatók)

Erdély
Moderátor: Tóth Pál Péter, Letenyei László
Berszán Réka: Szociográfiai témák, tényfeltáró újságírás Erdélyben; Cseke Péter: A magyar szociográfia erdélyi műhelyei. Szociográfia és a Korunk; Rostás Zoltán: kötetek: a Stahl-kötet és a Bukaresti szociológiai és oral history iskolák A Cooperativa Gusti mozgalom és a román szociográfia reneszánsza napjainkban; Tamáska Máté: Toroczkó felfedezései; Veres Valér: A Venczel-kötet és a kolozsvári BBTE falukutató hagyományai

Vajdaság
Moderátor: Kollár Árpád
Nagy Imre: Településfejlesztés és szociográfia. Válogatott tanulmányok; Vékás János: Utak. Életinterjúk 1980-1990

Felvidék és Kárpátalja
Moderátor: Lengyel György
Híres László Kornélia: Szociográfia, a hiánya, és ami lehetne Kárpátalján; Kövesdi Károly: A nagy banán árnyékában (publicisztikák, 1995). Tényfeltáró újságírás Szlovákiában; 18:00 órakor: Magyarország Felfedezése 80 éve; A BCE épületében 2017 február 27. és március 3. között tartott kiállítás zárása.

Szombat:
10:15: Megnyitó: Őrszigethy Erzsébet (Magyarország Felfedezése Alapítvány) Lengyel György (Budapesti Corvinus Egyetem, Szociológia doktori iskola)

Erdély
Moderátor: Tamás Pál
10:30 - 10:50: Rostás Zoltán: A Gusti-iskola; 11:00 - 11:20: Cseke Péter: A magyar szociográfia erdélyi ágának eszmetörténeti háttere; 11:30 - 11:40: Berszán Réka: Tabutémák feltárása Erdélyben; Felkért hozzászóló: Veres Valér

Vajdaság
Moderátor: Letenyei László
12:00 – 12:20: Vékás János: Szociográfia a Vajdaságban; 12:30 – 12:50: Nagy Imre: Szociográfia és településfejlesztés Vajdaságban; Felkért hozzászóló: Kollár Árpád

Felvidék és Kárpátalja
Moderátor: Lengyel György
13:00 – 13:20 Kövesdi Károly: A felvidéki magyarság identitásválsága és ennek szociográfiai megjelenítése; 13:30 – 13:50 Híres László Kornélia: Megélhetési stratégiák Kárpátalján 2013-14 előtt és után

 

Copyright © 2017 Corvinus Kioszk, Minden jog fenntartva!