Corvinus Kioszk 2. szám - 2016. november

A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos hírlevele
A Corvinus Kioszk olyan orgánum, mely a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló sokféle tudományos tevékenységre ráirányítja az olvasók figyelmét, egyben témákat  javasol további feldolgozáshoz. Előbb bemutatjuk a közelmúlt eseményeit, majd programokat ajánlunk az elkövetkező hónapra.

 

NOVEMBER

 

A digitális kultúra hatása az emberi viselkedésre a gamifikáció példáján keresztül - Rab Árpád doktori védése

Több, mint másfél évtizede kutatom az információs társadalom különféle jelenségeit. Szerencsésen alakult ez a másfél évtized, számtalan témával, számtalan megközelítésben foglalkozhattam. Gondolkodásom fókuszában azonban mindig is a digitális kultúra állt. Az elmúlt másfél évtizedben a digitális kultúra a szemeim előtt alakult át másodlagos, digitalizált kultúrából a mindennapjainkat meghatározó, szemlélet-, viselkedés- és gondolkodásformáló, vibráló környezetté. Különböző generációk különböző kulturális háttérrel eltérően ragadják meg, használják, és illesztik be mindennapjaikba. Sok tényező azonban közös. Ennek az összetett rendszernek a kultúrába való integrációja recens társadalomformáló folyamat, melynek rögzítése fontos kutatói feladat.
Tovább olvasok...

Kilépünk a komfortzónánkból? A netbankolás világában Suppan Márton, a Peak Financial Services igazgatója kalauzol bennünket

FinTech, digitális bankolás, self-drive, payroll, cross selling logika, IT háttér. Ezek a fogalmak elsőre talán ördögtől valónak tűnhetnek, de aki ott volt november 8-án az E III-as teremben, nekik már biztosan többet jelentenek ezek a szavak. Egyetemünk egyik elismertje, a Heller Farkas Szakkollégium által Suppan Márton, a Peak Financial Services igazgatója tartott ugyanis előadást, és bevezetett minket a bankolás tudományos világába. A témán belül számos új, izgalmas kifejezéssel ismerkedtünk meg, és megértettük a digitális bankolás lényegét.
Tovább olvasok >>>

A politika Facebook-hálójában – A Szabó Kálmán Tehetségprogram ösztöndíjasa Krakkóban mutatta be kutatását

Bíró János, a Bufdapesti Corvinus Egyetem Rajk László Szakkollégiumának tagja most jött vissza Krakkóból, ahol egy tudományos konferenciá diák előadója volt. Az ő beszámolóját olvashatjuk. "Krakkóban az ITMO University (Szentpétervári) főszervezésében az AGH krakkói egyetem támogatásával fiatal kutatóknak szerveztek egy kis konferenciát, ahol az előadások mellett diák előadások is voltak, vagyis főként doktoranduszok, elvétve egy-egy mesteres hallgató is előadhatott. Azok a diákok,akiknek a dolgozatát kiválasztották és elfogadták, hogy publikálják a Procedia Computer Science Journalbe valamint online is megjelenik majd a sciencedirect.com-on."
Tovább olvasok >>>

Mit kérdeznél a világhírű magyar hálózatkutatótól, barabási Albert Lászlótól? Bíró János kérdése: Mit találsz izgalmas, még kutatásra váró kérdésnek a facebook empirikus vizsgálatában?

A Kioszk utánajárt! Barabási Albert László válasza: Azt, hogy valóban tudják-e egymást befolyásolni az emberek, vagy csak azért értenek egyet többnyire, mert a barátaik hasonlóan gondolkoznak?

 

CORVINUS KUTATÁSOK:

Mindenhol növelni kell a hatékonyságot - Menedzsmenttörténet 1.

Majdnem kilencven évvel ezelőtt jelent meg az első vállalatvezetőknek szóló szakfolyóirat Magyarországon. Az ebben publikált cikkek a vállalatok, a közigazgatás és a mindennapi élet racionalizálásának szükségességét hirdették, és jó terepet biztosítottak az olvasói tapasztalatok megosztásához.

„Az öreg praktikusok felett könyörtelenül átgázol a világverseny szentimentalizmust nem ismerő szekere” Az I. világháború után kimerült Európában igen gyorsan hódított teret a racionalizálási mozgalom, amely elsősorban a taylori tudományos üzemvezetés tanaira épített, s a hatékonyságnövelés és gépesítés szükségességét hirdette. Az 1928 és 1929 között megjelent Szervezés és üzemgazdálkodás című folyóirat az első hazai, gyakorló vállalatvezetőknek és tanácsadóknak szóló szaklapként maga is e célokat népszerűsítette. Kelemen Móric, a Magyar Racionalizálási Bizottság későbbi elnöke szerint az ország és ipara „létküzdelmet folytatott”, amelyre megoldást a racionalizálás kínált: hiszen a hatékonyságnövelés költségcsökkenést, az pedig a versenyképesség növekedését és magasabb profitot eredményez.
Tovább olvasok >>>

Beszállítói hálózatok elemzése –
fókuszban a viselkedéselméleti kérdések. –
Interjú Gelei Andreával az üzleti kapcsolatok és a hálózatok világáról.
Tovább olvasok >>>

EGYETEMTÖRTÉNET EPIZÓDOKBAN:
Hová lett a Tudományegyetemi Közgazdaságtudományi Kar dékáni lánca,
amelyet Széchenyi István portréja, valamint a
négy kari szakosztály emblémája díszített?
Tovább olvasok >>>

Három könyv a Corvinusról, három figyelemreméltó szakterület: Fesztiválturizmus, Márkamenedzsment és Magyarország 2025-ben és kitekintés 2050-re.
Tovább olvasok >>>
ProAbility konferencia - A HR és a megváltozott munkaképességűek alkalmazása egy olyan téma, mely a szakemberek elé is komoly kihívást állít.
Tovább olvasok >>>

 

EZEK LESZNEK

 

NOVEMBER 16.
Tudomány és társas kapcsolatok: a szaktudományos polémiák fogalom- és nyelvhasználata
Helyszín: BCE Könyvtár
Részletek >>>

NOVEMBER 19.
Political Realism and Practical Morality, International Conference
Helyszín: Corvinus E épület (Fővám tér)
Részletek >>>
 

A Magyar Tudomány Ünnepe, programok a Corvinuson

NOVEMBER 24.
Új kihívásokban rejlő lehetőségek és buktatók, előadás és vita A mini-konferencia előadói a körülöttünk levő pénzügyi-számviteli-adózási-etikai és gazdasági jogi világban tapasztalt jelenségek okait igyekeznek felderíteni, bemutatják azok következményeit, és igyekeznek megjósolni a jövőben várható változásokat.
Helyszín: Corvinus E épület, III. emelet 3005-es előadó, Kezdés: 9:00

Múlt és jelen a hazai fogyasztásban, szimpózium A hazai fogyasztás sajátosságainak megértéséhez szükséges a múlt felidézése és a történelmi perspektíva használata. A szimpózium előadásai foglalkoznak a szocialista fogyasztás jellemzőivel, a rendszerváltás időszakának fogyasztásával és a ma fogyasztási mintáival.
Helyszín: Corvinus E épület, III. emelet 3011-es előadó. előadó, Kezdés: 12:30

NOVEMBER 28.
A felelősségteljes kutatás és innováció (RRI) hazai gyakorlatai, interdiszciplináris szimpózium A felelősségteljes kutatás és innováció (RRI) az EU egyik új elvárása a kutatási és innovációs rendszer tekintetében. Ugyanakkor a tudomány belső dinamikája is új és új utakat alakít ki a kutatás és innováció számára. Mindezek közös jellemzője, hogy rákérdezésre késztetik a kutatási és innovációs rendszer szereplőit: ki számít kutatónak és innovátornak? mi a kutatás és innováció kapcsolata a társadalommal? Helyszín: Corvinus C épület, 105-ös terem, Kezdés: 8:30

NOVEMVER 30.
Növekedési tudásközpont - tudományos elméletek a gyakorlatban, gyakorlati eredmények a tudományban, workshop Az elsőszámú vállalati vezetők számára szóló kiscsoportos workshopok központi témája a szervezeti növekedés és a növekedés okozta vezetési kihívások, valamint azok megoldásai. Helyszín: Corvinus E épület, III. emelet 336-os terem. előadó, Kezdés: 14:00
Részletes program >>>
 

Copyright © 2016 Corvinus Kioszk, Minden jog fenntartva!