A-tól Z-ig - könyvtári kisokos

 A   B   C   D   E   F   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W

 

Adatbázisok

A könyvtár/egyetem által előfizetett, jellemzően tudományos cikkeket tartalmazó adatbázisok az egyetem területéről korlátlanul, távolról pedig VPN segítségével érhetőek el.

Adatvédelem

A Könyvtár szigorúan betartja és betartatja a személyi adatok védelméről és kezeléséről szóló törvényt. Harmadik félnek az olvasók adatait nem adja ki, az adatbázisban őrzött adatokhoz illetéktelenek nem juthatnak hozzá.

Akadálymentesítés

A könyvtár területe kerekesszékkel is viszonylag könnyen használható, a forgóajtónál a biztonsági személyzet segít a bejutásban.

Bankkártyás fizetés

A könyvtár készpénzes befizetéseket tud fogadni, bankkártyával történő fizetésre nincs lehetőség. Készpénzfelvételre rendelkezésre áll egy bankautomata az épület földszintjén.

Beiratkozás

A könyvtárba való beiratkozás alapvető feltétele a magyarországi bejelentett lakcím és a betöltött 16. életév. A különböző olvasói, látogatói kategóriákhoz különféle kedvezmények és jogosultságok tartoznak.

Bloomberg - Corvinus Pénzügyi Laboratórium

A Könyvtár első szintjén, a bejárattól jobbra található a Corvinus Pénzügyi Laboratórium (Finlab).

Chat

A könyvtár szaktájékoztatói nyitvatartási időben csevegőfelületen is az érdeklődők rendelkezésére állnak. Az alkalmazás a könyvtári nyitólapon található.

Corvinus Kutatások adatbázis

A Corvinus Kutatások a Budapesti Corvinus Egyetemen keletkező szellemi termékek, kutatási eredmények digitális intézményi repozitóriuma.

Csoportmunka

Csoportos munkára a könyvtár első és második emeleti konzultációs szobáiban van lehetőség. Ezeket a honlapon keresztül lehet előre lefoglalni.

Díjak, árjegyzék

A könyvtári szolgáltatások díjait a honlapon található ártáblázat tartalmazza.

E-folyóiratok

Rengeteg folyóiratnak van - különféle, a Könyvtár által előfizetett adatbázisokban elérhető - elektronikus változata is. Használja a kezdőlap E-folyóirat keresőjét (az aloldalakon AtoZ keresőblokként találja meg)!

E-források

Nemcsak papíron, hanem elektronikus formában is rengeteg dokumentumhoz lehet hozzáférni a Könyvtár területéről. Ezek a honlapon, a források menüpont alatt is megtalálhatóak.

Elfelejtett jelszó

A katalógus személyes funkcióinak (hosszabbítás, előjegyzés) eléréséhez új jelszó kérhető a "Jelszó a katalógushoz" űrlap kitöltésével.

Előjegyzés

Az éppen kikölcsönzött könyvekre előjegyzést lehet felvenni az elektronikus katalóguson keresztül.

Elvesztett könyv

Az elvesztett könyv pótolható ugyanazzal vagy a legfrissebb kiadással. Amennyiben már nem szerezhető be a mű, a könyvtár állapítja meg a könyv térítési díját.

Elvesztett olvasójegy

Az elveszett olvasójegyek pótlására - térítés ellenében - a könyvtár olvasószolgálati pultjánál van lehetőség. Kérjük, minél előbb jelezze, telefonon vagy e-mailben, ha elveszett, mert így megelőzheti a visszaéléseket.

Elvesztett tárgyak

A könyvtár területén talált tárgyakról személyesen, e-mailben és telefonon is lehet érdeklődni: kolcson@uni-corvinus.hu 482-7017

Ételek

A könyvtárban az étkezésre kijelölt szendvicsszoba a 3. emeleten található.

Európai Dokumentációs Központ

Európai Unióval kapcsolatos információs szolgáltatás.

Fénymásolás

A Könyvtárban fénymásolásra is van lehetőség - a szolgáltatás díjairól a honlapon található árjegyzék menüpontban tájékozódhat.

Foglaljon könyvtárost

A Corvinus beiratkozott hallgatói igénybe vehetik a szaktájékoztatók segítségét, előre egyeztetett időpontokban.

Fotójegy

A könyvtári tagok és a napijegyes látogatók térítés ellenében fotójegyet  válthatnak, és felvételeket készíthetnek bizonyos dokumentumokról.

Használati szabályok

A könyvtári házirendet a Könyvtárhasználati szabályzat tartalmazza

Használt könyvek vétele

A könyvtárnak nem áll módjában olvasóitól használt könyveket vásárolni.

Hosszabbítás

Kikölcsönzött dokumentumok hosszabbítására személyesen, telefonon, e-mailben és az elektronikus katalóguson keresztül is van lehetőség.

Internethasználat

A könyvtári gépeken - a katalógusterminálokat kivéve - minden beiratkozott olvasónk számára elérhető az internet, a belépéshez a beiratkozáskor kapott azonosítópárt kell használni.

Italok

A könyvtár területére kizárólag lezárható üvegű ásványvizet lehet behozni, ill. fogyasztani.

Jelszó a katalógushoz

A könyvtári elektronikus katalógusba az olvasójegy vonalkódjával, és az ahhoz kapott jelszóval léphet be - hosszabbítás, előjegyzés vagy raktári kérés céljából.

Katalógushasználat

Hol, hogyan találom meg? Milyen adatokra van szükség egy könyv megtalálásához? Dióhéjban: a katalógus példány információi közül a gyűjteményre és a polcjelzetre van szükség. A katalógushasználat oldalon részletesebb információk arról, mi mit jelent.

Késedelmi díj

A kölcsönzési határidőt túllépő olvasónak - nyitvatartási naponként és kötetenként számított - késedelmi díjat kell fizetnie. A késedelmi díjak tarifáit az árjegyzék tartalmazza.

Késési értesítések

A már lejárt határidővel rendelkező könyvek után küldött e-mail vagy postai értesítés.

Konzultációs szobák

Csoportos tanulásra az előre foglalható konzultációs szobákban van lehetőség. Amennyiben ezek üresek, előzetes regisztráció nélkül is elfoglalhatóak. Fontos, hogy minimum 3 fő esetén jogosult a csoport a szobát elfoglalni.

Kölcsönzés

Kölcsönözni személyesen, kizárólag saját részre, érvényes kölcsönzőjeggyel lehet.

Kölcsönzési határidő emlékeztető

A könyvtár emlékeztető e-mailt küld következő nyitvatartási napon lejáró határidejű könyv(ek)ről.

Kölcsönzési kategóriák

A kölcsönzési kategória határozza meg, hány napra kölcsönözhető, és hányszor hosszabbítható egy kötet. A katalógusban, a példányadatok között látható.

Könyvleadó pont

A könyvtár bejárata előtt elhelyezett szekrénybe bedobva nyitvatartási időn kívül is visszaadhatók a kikölcsönzött könyvek

Könyvtárközi kölcsönzés

A Könyvtár beiratkozott olvasói számára lehetőség van más könyvtárakból átkérni olyan dokumentumokat, amelyek itt nincsenek meg.

Közös tanulás

Közös - beszélgetéssel járó - tanulásra a konzultációs szobákban van lehetőség.

Laptophasználat

A Könyvtárban saját, hordozható számítógépét bárki használhatja. Az internet, a könyvtári e-források Wi-Fi-vel érhetők el.

Laptopzár

A laptop védelmét biztosító "lakat" olvasójegy ellenében igényelhető az olvasótermi információs pultoknál.

Megközelítés

A könyvtár címe: 1093 Budapest, Közraktár utca 4-6.

Mobiltelefon-használat

Mobiltelefonálni a Könyvtárban csak az erre kijelölt helyeken szabad: minden szinten a belső liftek előtti folyosókon.

Napijegy

Külsős olvasók napijegyet válthatnak, mely helyben olvasásra, és az előfizetett internetes források használatára ad lehetőséget, de kölcsönzésre nem.

Nyitva tartás

A Könyvtár hétköznapokon 9-től 20-ig van nyitva, szombaton 9-től 13-ig. Az ünnepi és vizsgaidőszaki nyitvatartási rend a honlapon található.

Nyomtatás

A 2. emeleti 210-es szobában önkiszolgáló nyomtató állomás használható.

Olvasójegy

Az olvasójegy, más szóval könyvtári kártya igazolja a könyvtári tagságot. A könyvtárba lépéskor fel kell mutatni a biztonsági szolgálat munkatársának, ezért mindig hozza magával.

Olvasótermi jegy

Olvasótermi jegyet válthatnak - az olvasójegynél kedvezőbb áron - azok, akik csak helyben akarják használni a Könyvtár állományát, kölcsönözni nem akarnak.

Pendrive

A könyvtári számítógépek mindegyikén van USB port, így hordozható memória, pendrive használata lehetséges.

Ph.D. disszertációk

A Budapesti Corvinus Egyetemen védett, elektronikus formában is rendelkezésre álló Ph.D. értekezéseket tartalmazó repozitórium.

Ruhatár

A ruhatár a könyvtáron kívül, az épület földszintjén található, a kabátokat itt kell elhelyezni, a táskákat pedig a földszinti, és a könyvtár bejárata előtti táskatárakban.

Szakdolgozati tréningek

A könyvtár népszerű szolgáltatása, mely félévente, rövid előadás formájában ad hasznos tanácsokat és módszertani segítséget a szakdolgozatot íróknak.

Szakdolgozatok

A könyvtár nyomtatott szakdolgozatokat nem gyűjt. A 2000 után készült diplomamunkák nagy része elektronikus archívumban érhető el.

Szakirodalomgyűjtés, bibliográfiakészítés

Szakirodalmi szolgáltatás térítés ellenében rendelhető a Könyvtártól.

Szaktájékoztatás

A Könyvtárban szaktájékoztatók segítik az olvasókat velük a helyszínen, és különböző egyéb módokon is fel lehet venni a kapcsolatot.

Tankönyv

Az Egyetemen tananyagnak és kötelező vagy ajánlott olvasmánynak kijelölt dokumentumok a könyvtári katalógusban "korlátozottan kölcsönözhető" besorolást kapnak. A tankönyvek eltérő feltételekkel kölcsönözhetőek a szorgalmi és a vizsgaidőszakban.

Táskatár

A könyvtárba bevihető, megengedett táska és hátizsák méret: 30x40x20 cm. A megengedettnél nagyobb méretű táskák, hátizsákok díjmentesen elhelyezhetők a táskatárban.

Távoli elérés

A legtöbb előfizetett elektronikus forráshoz távolról is hozzáférhetnek a Corvinus egyetemi polgárai, ha gépükön aktiváják a VPN szolgáltatást.

Újságok, napi- és hetilapok

A friss napi- és hetilapok a Folyóirat-olvasóban találhatóak, de sok újság elektronikus változatához is hozzá lehet férni a Könyvtár területéről.

Vizsgaidőszaki kölcsönzés

Vizsgaidőszakban a kölcsönzési feltételek megváltoznak.

Vizsgaidőszaki nyitva tartás

A vizsgaidőszaki és egyéb rendhagyó nyitva tartásról a honlapon tájékozódhat.

VPN

A szolgáltatás lehetővé teszi távoli számítógéppel is a Corvinus Egyetem informatikai hálózatához való csatlakozást.

WI-FI

A Könyvtár területén minden olvasó számára hozzáférhető az egyetemi vezeték nélküli internetes hálózat.